Március 8-ától, 114 hektáros területen, Baja mellett jön létre a "Bajai földikutya-rezervátum természetvédelmi terület" – derül ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden este közzétett rendeletéből. A területhez 10 hektár védőövezet is járul.

Az elmúlt években a déli műszaki határzár építése miatt környezetvédők szólaltak fel amiatt, hogy a kerítések kettészakítják a kizárólag ezen a vidéken élő, veszélyeztetett védett állatok, a délvidéki földikutyák élőhelyét.

Most Baja mellett lesz a földikutyák élőhelye, ahol a rendelet megtiltja „a terület domborzatát érdemben átalakító, nem a délvidéki földikutya élőhelyének fejlesztését, kiterjesztését szolgáló tevékenységeket”. Bármiféle talajbolygatással járó beavatkozás csak a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetve lehetséges – írja a hvg.hu.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A földikutya rezervátumon kívül, a magyar falu rezervátummal is foglalkozni kéne már.
Bevallom, most itt ülök Büdöslökös­alsón és hangosan röhögök. Mert mit lehet mást csinálni?
Nálunk annyira nincs orvos a környéken se, hogy már van saját füvesasszonyunk, a
fitymaszűkülettől a vakbélgyulladásig az kezel mindent. Internet helyett tenyérjósunk van,
telefon helyett meg itt vannak a vénasszonyok. Munka nincs, az egész falu az erdőn gyűjti a
gombát egész nyáron, azt esszük következő nyárig.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
juttka
Remélem, a földikutyákat is reklámtáblákon tájékoztatják, hogy hol a rezervátumuk. A szerb oldalon élőket át ne engedjék, azok vszínű, terroristák.
Eladott Ország
@juttka: Ne adjál tippeket Goebbels Tóninak, mert milliárdokat b*sznak el a földikutyák reklámtáblájára. És a tróger, bűnöző Rogán szomszédja, Csetényi Csaba cégei nyerik el az állami kommunikációs tendert.
1magyar
Majd túlszaporodnak ezek is. Hasznos állatok? De bizony az emberek nélkülöznek - igazadvan@Eladott Ország:
Eladott Ország
@1magyar: www.origo.hu/tudomany/20140304-eurazsiai-hod-wwf-magyarorszag-tulsagosan-sikeres-volt-a-hodvisszatelepitesi-program.html
Valószínűleg nem sokan gondolták volna 1996-ban, a magyarországi hód-visszatelepítési program kezdetén, hogy közel húsz évvel később az ország bizonyos részein rendszeresen konfliktusokat fognak okozni az elszaporodott rágcsálók. Ami az egyik oldalról természetvédelemi siker, a gazdálkodók szempontjából már kevésbé az.
eugen4402
Sírig tanul az ember. Szégyellem, de néhány évvel ezelőtt hallottam először erről a kecses kis állatkáról, és legalább akkora meglepetést okozott, mint Obama portugál vízi-kutyája. Örömmel értesültem, hogy a földikutyák védettséget élveznek. Megpróbálom kiharcolni a légikutyák szabadságjogait, és felhívom minden szabadságszerető embertársam támogatását a repülőkutyák védelmére. (V.ö. Manfred von Richthofen kutyája, Moritz...)
Eladott Ország
Az oktatási rendszerünk már kész rezervátun, már előrébb áll mint a földikutya rezervátum.
"Ne feledkezzünk meg a kormány másik oktatási szakemberéről, Fazekas Sándor
agrárminiszterről sem, aki pár napja úgy nyilatkozott Bábolnán, hogy a kormány mindent
megtesz azért, hogy a lovaglás beépüljön az iskolai oktatásba is. Nézzünk magunkba őszintén, mi segíthet annál jobban a kis lurkóknak abban, hogy leküzdjék a XXI. század mindenféle kihívásait, mint az, hogy megtanulnak hátrafelé nyilazni? Ennek az oktatási rendszernek a végén egy rezervátum áll, mint egy 18. századból itt maradt amish telep valahol Ohio­ban; egy különleges kis zárvány leszünk Európa közepén; jönnek majd
a külföldi turisták az autentikus folklór estre, das ist wunderschön, tapsol a stuttgarti Hans a
hátrafelé nyilazó srác láttán, aki nem tudja megköszönni a gratulációt, mert tanulmányai
ködéből mindössze két német szó dereng fel neki: a Leiningen és a Westerburg."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.