Telefonos beszélgetésük alapján nagyon megkedvelte Rex Tillerson hazánk külügyminiszterét, aki leszámolna a terroristákkal, de barátságos Moszkvával.

Az Egyesült Államok továbbra is számíthat Magyarországra a terrorellenes küzdelemben és a NATO európai lábának megerősítésében – jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter az MTI-nek telefonon csütörtökön, miután telefonon tárgyalt Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel.

Szijjártó máris jóban lett az amerikai külügyminiszterrel

Szijjártó hozzátette: amerikai kollégája köszönetet mondott, hogy Magyarország részt vesz a terrorizmus elleni küzdelemben. Magyarország pedig büszke arra, hogy azon valamivel több mint két tucat országhoz tartozik, amik valódi katonákat küldenek az Iszlám Állam elleni harchoz, és ezt a szerepvállalást fenn kívánják tartani.

A magyar kormány egyetért a republikánus elnökkel (Donald Trumppal) abban, hogy a NATO-nak sokkal sikeresebbnek kellett volna lennie, és sokkal többet kellett volna tennie mindeddig a terrorizmus elleni küzdelemben, hiszen ma a világ biztonságára egy nem állami szereplő, hanem egy terrorszervezet, az Iszlám Állam jelenti a veszélyt

– mondta Szijjártó.

Tillerson meghívta magyar kollégáját március 21-re Washingtonba, ahol az Iszlám Állam elleni koalíció külügyminiszterei ülnek össze, hogy megvitassák a terrorellenes küzdelem jövőjét.

A magyar külügyminiszter biztosította kollégáját, hogy Magyarország támogatja az amerikai elnök elképzelését, hogy a NATO-t – és főleg annak európai lábát – meg kell erősíteni, “és mi törekszünk arra, hogy ebben fontos szerepet játsszunk”.

A medve sem játék

A két külügyminiszter beszélgetésén szó esett Oroszországról is. Szijjártó szerint Magyarország érdeke az, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között kiegyensúlyozott, pragmatikus viszony jöjjön létre,

hiszen amikor a Kelet és a Nyugat között bármikor konfliktus volt a történelem során, annak Európa, és azon belül Közép-Európa itta meg levét.

Szerinte Budapest szorít az új amerikai adminisztrációnak és az orosz vezetésnek azért, hogy jobban ki tudjanak jönni egymással, mint a korábbi években.

Szijjártó tájékoztatta Tillersont, hogy a magyar beruházási környezet úgy alakult az utóbbi időszakban, hogy már 1650 amerikai vállalat van Magyarországon, ameik összesen több mint százezer embert foglalkoztatnak. Az amerikai beruházások értéke pedig meghaladta a 9 milliárd dollárt az országban.

E témákon túl Szijjártó gratulált az új amerikai kormány győzelméhez, hiszen a magyar kormány (az elnökválasztáskor) a republikánusoknak szorított, Trump programjában ugyanis számos olyan elem volt, ami sokkal közelebb áll a magyar politikához, mint a demokraták elképzelései. Rex Tillerson kijelentette: az Egyesült Államok nagy barátja Magyarországnak.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@RonaGyuri: Kitől, kitől, hát Szíjjártótól. Neked ez nem elég ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lenn
Amerika.
Magyarország.
Valami.
Nem.

Valami Amerika, nem Magyarország.
Magyarország, nem valami Amerika.

Azért, mert eccer láttál (beszéltél velem, ne jelölj be ismerősnek!
Nessy
Szijjártó magából indul ki! Aki nem hülyézi le, nem küldi melegebb éghajlatra, az már szerinte a barátja és szereti őt.
lenn
Egyeseknek sokféle arcuk van, Szijjártónak (helyesen írva "szíjártó" - már a neve is el van cseszve), sokféle haja.
Az a sokféle hajszerkezet és egyik sem áll jól...
Erről ki tehet?
Úgy látszik nincs az a pénz a magyar politikus bűnözésben, amivel valami jó frizurát lehetne varázsolni szijjártó fejére.
lópicigáspár
Jóval barátkozik! Most keveredett valami email botrányba! :))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.