Hangos szirénapróbát tart március 6-án, hétfőn 11 órakor a veszélyes üzemek közelében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) – tájékoztatta az OKF helyettes szóvivője pénteken az MTI-t.

Mukics Dániel közölte: a katasztrófavédelem minden hónap első hétfőjén teszteli a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített szirénák működését. Az évi tizenkét szirénapróba közül azonban csak kettő hangos, a többi csupán technikai jellegű.

Az úgynevezett MoLaRi-rendszernek, vagyis a monitoring- és lakossági riasztórendszernek összesen 576 végpontja van. A rendszer folyamatosan elemzi az ipari üzemek környékén a levegő összetételét. Ha valamelyik veszélyes üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe, a telepített mérőszondák azonnal továbbítják az információt a katasztrófavédelem ügyeletére. Ebben az esetben a katasztrófavédelem szirénákkal és hangszórókon keresztül riasztja a környéken élőket és tájékoztatja őket a magatartási szabályokról – magyarázta Mukics Dániel.

Hétfőn 11 órakor az alábbi üzenet lesz hallható: figyelem ez próba, figyelem ez próba, most a katasztrófariadó jelzést hallják.

Ezt kétperces, váltakozó hangmagasságú szirénahang követi, majd a "most a veszély elmúlt" közlés. Ezt követően kétszer fél percig tartó, félperces szünettel megszakított egyenletes szirénázást lehet hallani.

Végül "a próbának vége, a próbának vége, a jelzésekkel a lakosságnak teendője nincs, ez a rendszer próbája" szöveg hallható a hangszórókból.

A szirénapróba az alábbi településeken hallható:

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében:

Kazincbarcikán, Berentén, Sajószentpéteren, Sajóbábonyban, Tiszaújvárosban, Oszláron, Tiszapalkonyán,

Csongrád megyében:

Algyőn,

Fejér megyében:

Ercsin, Ráckeresztúron, Dunaújvárosban,

Heves megyében:

Horton,

Komárom-Esztergom megyében:

Nyergesújfalun, Dorogon, Esztergom-kertvárosban,

Pest megyében:

Százhalombattán, Szigetcsépen,

Tolna megyében:

Pincehelyen,

Veszprém megyében:

Várpalotán, Gógánfán, Ukkon, Berhidán, Pétfürdőn,

Zala megyében:

Újudvaron,

Budapesten:

a IV., IX., X., XIII., XIV., XV., XVI., XIX. kerületekben.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
@quadrocopter: ma, 22:30
Megy ez már kb 2 éve, minden hónap első hétfőjén 11 órakor. Nem is szokták előre jelezni! Nem vészes, de ezt a hosszút nem jó hallgatni! Főleg nyáron, mikor nyitva az ablakok!
A miénk pont abba az irányba néz!
Zeta
Paks le állt, bezárt csak mi nem tudunk róla. Vagy az atomerőmű nem veszélyes.
quadrocopter
@bencemacska: Valamikor olyan településen is laktam, amelyik az egyik MN elsőlépcsős alakulatának is otthont adott, minden vasárnap reggel 08.00-kor bekapcolták a katonatiszti épületekbe telepített, kondér méretű csengőt 1 percre, ezt a koncertet a város másk végében is hallani lehetett.
Ez a 60-70-es években volt. Akinek nem volt órája, vagy az rosszul járt, ebből tudta, hogy vasárnap van és pontosan 08.00 óra!
bencemacska
@quadrocopter:ma,10:55
Abban az időszakban én is dolgoztam olyan munkahelyen ahol reggel háromszor sziréna jelezte a műszak kezdést. Ha a második jelzést még otthon hallottam, akkor nagyon kellett futni, és szó szerint áttörni a portásokon.hogy 6 órakor blokkoljak! ( Befelé is táskavizit volt!),
Áh, olyan régen volt, hogy ma már ez mesének hangzik!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.