A megkérdezettek többsége költségesnek érzi a Paksi Atomerőmű tervezett bővítését, amellyel túl nagy adósság szakadna Magyarország nyakába, miközben hazánk túlzottan kiszolgáltatottá válna Oroszországgal szemben.

A Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet végzett közvélemény-kutatást, 1503 embert kérdeztek meg az atomerőmű bővítéséről – olvasható az Index cikkében.

A megkérdezettek nagy része összességében is kedvezőtlennek tartja az oroszokkal kötött üzletet.

Leginkább a fideszesek tartják jó ötletnek az atomerőmű bővítését

"A részletesebb eredmények szerint az emberek 47 százaléka gondolja, hogy Paks bővítése túl sokba kerül, a válaszadók 34 százaléka szerint a beruházás hosszabb távon lesz kedvező az országnak, ezért megéri a nagy adósság is.

Ez utóbbi véleményt két nagyobb társadalmi csoport támogatja főleg, az egyik a Fidesz-szavazók, a másik pedig a Paks vonzáskörzetében élők. Minden más, a vizsgálatban kimutatható csoport úgy gondolja, hogy az adósság túl nagy lesz.

Szintén a Fidesz-szavazók azok, akik többségében (58%) úgy gondolják, hogy az oroszokkal kötött megállapodás nem érinti hazánk függetlenségét, ha pártszimpátia alapján nézzük, mindenki más úgy vélekedik, hogy az üzlet valamilyen szinten kiszolgáltatottá teszi Magyarországot" – olvasható a cikkben.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
@coni: Röhej a paksi titkosítás, úgy ahogy van! Ugyanis nem plutóniumot akarunk termelni atombombához, hanem energiát közfogyasztásra! Ennek ellenére csak ott érdemes titkosítani, ahol kemény szar van a palacsintában, mint a paksi szerződésben lehet!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
mert nekik nem szabad - hogy tudnak-e az is kérdéses - gondolkodni! =))
Cefi
Mert a vezérürü azt mondta. És a fideszállat ennek örül és tapsikol.
coni
Egy 40 évre titkosított szerződésről nehéz korrekt véleményt mondani, mivel a részletekben van a kutya elásva. Ezért nem atomerőmű kontra zöldenergia a vita tárgya, hanem Paks2 igen vagy nem.
quadrocopter
@coni: Röhej a paksi titkosítás, úgy ahogy van! Ugyanis nem plutóniumot akarunk termelni atombombához, hanem energiát közfogyasztásra! Ennek ellenére csak ott érdemes titkosítani, ahol kemény szar van a palacsintában, mint a paksi szerződésben lehet!
Béla333
Aki annyira szeretnék, azok vegyenek a saját pénzükön egyet! Biz Isten nem sajnálom tőlük azt a hatalmas nyereséget, amit majd akkor realizálnak, amikor már termel! De utána takarítsák el a sugárzó szemetet is, ne kerülgessük itt vagy tízezer évig! Ja! És költözzenek Paksra!
Perwool
"a válaszadók 34 százaléka szerint a beruházás hosszabb távon lesz kedvező az országnak, ezért megéri a nagy adósság is."
Mi lesz mikor el kell kezdeni törleszteni, aztán nem lesz elég adóbevétel,
21 éven keresztül kell majd törleszteni évi 300-400 milliárddal !!!
A sok fiatal kimegy külföldre akkor vajon ki fogja törleszteni ???
Lázár, Rogán, vagy a nyugdíjakból?Akiknek a fizetése és nyugdíj is a versenyszférában dolgozók adójából termelődik ki.A sok Fidesz birka még mindig azt hiszi, hogy Paksot azért akarja annyira Orbán, hogy nekik legyen áram?Ez egy 4000 Milliárdos buli!!
Ha csak a szokásos"jutalékkal" számolnak az is nagyjából 600-800 milliárd a maffia "családtagjainak" ...Ennél az üzletnél szerintem nem hazudik Orbán. Most teljesen hiszek neki, hogy az évszázad üzletét köti. Biztos vagyok benne, hogy ezért a "remek" üzletért annyit kap zsebbe az oroszoktól, hogyha kp-be kapná, féltucat kamiont kéne küldeni érte.Ha esetleg annyira kell az atom, kell Paks2 miért nem írtak ki nemzetközi tendert? Olcsóbb is lett volna, meg törvényes is.Mikor a szocik fejében járt a Paks 2 ötlete, meg a Déli Áramlaté, akkor Orbán hazaárulásról ordított habzó szájjal. Most miért nem az?Most már nemzeti érdek?
Ha a 300 forintos vizitdíjról lehetett népszavazást tartani, erről miért nem lehet? Itt kicsit nagyobb a tét.
Perwool
@Cefi: Mit mondana erre egy vér Fideszes ???
Hát tapsolni fog baszod ...(bocs)
Ezek még az anyjuk kivégzését is megtapsolnák, csak Viktor legyen a hóhér!
Cefi
@Perwool: Igazad van De én is szívesen lennék hóhér. A csitigecié.
libellle
@Perwool: Az Europai piacon fillerekért lehet ma már áramot venni. Mig a magyar áram valami 130 ft.-os áron kerül kw-ként a piacra. Na ki fogja majt azt kifizetni. Természetesen mindenkinek azt az áramot kell majd vennie hiszen ott már minden államositott.
Perwool
@libellle: A Fidesz Isten barmai szerint ez egy előnyös üzlet!
Mégpedig azért mert Orbán, Lázár meg Rogán azt mondja Naponta 10-szer ???
Nekik biztosan előnyös lesz !!!
Eddig egy bizniszen sem kerestek annyit, mint ezen fognak !!!
Apropó, hová tűnt Rogán???
Cefi
Oszt' nemzeti urán legyen benne! Magától nem hasad, csak népi motívumos fokostól.
quadrocopter
@Perwool: A hordát azért nem zavarja, mert nekik már biztosítva van a megélhetésük, akármennyibe kerül Paks II. Ezek azok, akiket egyetlen áremelés sem kínoz meg, tudják tartani a megszokott luxus színvonalá, tehát nekik semmi érdekük nincs abban, hogy a kajmán a csicskásaival együtt bukjon, vagy egyáltalán mi zajlik az országban, amíg a luxusuk nincs veszélyben!
Azt kell elérni, hogy veszélyben legyen!
Perwool
@quadrocopter:Igen ez a szomorú valóság.
A szoci szavazók legalább a sok lopás után elzavarták a f*szba a kedvenceiket ... és a Fidesz birkák ???
Minél többet lopnak Viktorék, ők annál hangosabban bégetnek !
Hihetetlen, hogy még mindig milliók nem látnak át, a narancs ködön!
Borsodi
Kiváló lehetőség a lopásra,megint az Oroszoktól fogunk függeni .Nem tartom jónak az atom erőművet,szél erőművek sokkal jobbak, és nem veszélyes ránk nézve.De nálunk ez nem meghatározó,a lényeg mennyi kerül a zsebbe.
Desischado
@Perwool: Erre semmit sem kell írni, nálad a pont. Erről van szó, ezért védi a dádé foggal körömmel. Mert óriási pénz van benne, ami az ő, meg a haverjai zsebébe vándorolna. És hogy az ország közben belerokkan? Az neki nem számít. Mocskos féreg!
Cefi
@Perwool: Azért ez nem egészen így volt. Nem elzavarták, hanem távol maradtak a választásoktól, mondván nincs kire szavazni. Így az ő bűnük is, hogy a csutigeci a nyakunkon ülhet.
Yoda69
Nana, a birkak kovetik a vezer kolompost.
1magyar
Hosszabb távon kedvező csak a természetes, ingyen energia, nap,szél éri meg. Ezt nem tudja elvenni senki és robbantani sem.
r2d2
Ha ezért kell megadóztatni a napkollektorok tulajdonosait, akkor felejtsük el, mint az Olimpiát!
Perwool
@Cefi: A helyzet ma sem jobb! Van az MSZMP-ből átsminkelt Fidesz, MSZP, és pár elromlott számológép párt, se nem oszt, se nem szoroz. Az hogy 2018-ban kire kéne szavazni, halvány gőzöm sincs!
Cefi
@Perwool: Ha a momemtum párttá válik, nem hogy rájuk szavazok, de életemben először párttag leszek. Önként. (Bár már voltam, kisz-tag, igaz nem kérdeztek meg, csak megkaptam a tagkönyvet a középsuliban. Fénykép sosem került bele.)
quadrocopter
Vélhetően szoros kapcsolat van Paks II. erőszakos lenyomása és a napelemek drágulása között, mert ugye, ha tömegesen kilépnének az áramszolgáltatók ügyfelei közül, elég érdekes alakulna a szolgáltatók élete is és a méregdrágán megtermelt villamosáram ára is!
namihami
Most esett le az állam a meglepetéstől. A rossz derekam miatt alig tudtam lehajolni érte.
Eladott Ország
@quadrocopter: A kemény szar az ellopható közpénz milliárdok.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/02/07/vendegiras-uralkodj-es-lopj/
Mint amolyan, környezetvédelemmel és energiapolitikával sohasem foglalkozó átlagolvasó, 37 évvel ezelőtt, 1980-­ban, Endreffy Zoltánnak az illegális Bibó Emlékkönyvben megjelent
tanulmányában találkoztam először az energiatermelés környezetvédelmi és politikai
megközelítésével. A tanulmány arról szólt, hogy a környezetet óvó megújuló energiaforrásokat (a napot, a szelet, a vizet és a biomasszát) nemcsak azért hanyagolják el, mert a fosszilis energiákra épülő gazdasági lobbik gátolják kifejlesztését és terjedését, hanem azért is, mert a politikai hatalomnak is így jó. A hatalmas erőművekre épülő, többnyire állami tulajdonú központosított energiarendszerek kiszolgáltatott helyzetben tartják az állampolgárokat. Ezzel szemben a kis léptékben telepíthető napelemek, szélkerekek, kis vízierőművek, amelyek el tudnának látni egy-egy háztartást vagy falut a szükséges energiával, lazítják a függést és a központi hatalomnak való kiszolgáltatottságot. A kis vízierőművek azóta kikoptak a kínálatból és a közbeszédből, a szél és a nap azonban erősítette pozícióját.
Eladott Ország
"A hatalomszerzésen kívül azonban, mint minden tettének, így energiapolitikájának is van még egy célja: a lopás. Napelemet sok magánszemély és vállalkozás telepíthet, tehát ebből eleve esélytelen leakasztani akkora korrupciós százmilliárdokat, mint egy atomerőmű építéséből. Szélerőmű ­parkok építésére sem kellene állami pénzt költeni, szívesen építenek (nálunk csak építenének) magánvállalkozások is. De ha egy beruházásban nincs állami pénz, akkor nincs mit ellopni. A maximum, amit szerezni lehet belőle, egy kis zsebpénz az engedélyekért. A napelemek frontján van egy kis változás, de az is csak azért, mert beesett egy nagyobb összeg, amiből lehet lopni. A sokat szidott Európai Unió 220 milliárd forintot adott lakások energetikai korszerűsítésére. Csak hát a lakásokban lakó emberek, mint egy marék bolha, szanaszét ugrálnának rendelnék a munkát, nem fegyelmezetten egyetlen kijelölt cégtől – mondjuk Orbán vejétől. Ezért aztán a kormány úgy döntött, hogy nem a lakosságnak adja ezt a pénzt, hanem „az önkormányzati és állami szektor energetikai fejlesztéseire” költi. Elkezdődött tehát a hatalmas napenergia­ erőművek tervezése és telepítése – és most már az fideszes állam vagy a fideszes önkormányzat dönti el, melyik strómannak adja a munkát.
Lehet, hogy az Európai Unió majd szóvá teszi, hogy nem arra költötték a pénzt, amire kapták, az is lehet, hogy visszafizetteti, de addigra már elkészülnek a napenergia ­erőművek, a pénzt pedig ellopták. Ha vissza kell fizetni, akkor a költségvetésből kell, vagyis a mi pénzünkből.
Nekünk pedig egyetlen vigaszunk marad: legalább jobb célra lopták el, mint egy atomerőmű."
Nessy
Miután máshol igyekeznek az atomerőműveket megújuló energiával helyettesíteni, mi gyorsan visszalépünk pár évtizedet, minden vonatkozásban! Tiltjuk a szélerőműveket, megadóztatjuk a nap energiát, tiltakozunk a vizierőmű ellen. Nekünk az a "jó", ami sokba kerül, ami egyre inkább leavul,és amiből lehet kicsit lopni.
Az már csak hab a tortán, hogy mindezt orosz hitelből, pocsék kondiciókkal, titkosítva.
magyarbakancs
"Leginkább a Fideszesek tartják jó ötletnek az atomerőmű bővítését."
A Fidesznél a szar evés küsztusos lenne, minden Fideszes támogatná.
Nekik mindegy mi csak lehessen imádni Orbánt.
Hogy amit csinálnak az etikus, nem szolidáris az nem zavarja őket.
Sanyi2015
@libellle: Az a 130 Ft az nagyjából szolgáltatótól függően 36-38 Ft, csak a tényszerűség kedvéért... A német filléres ár jelenleg kb 90-110 Ft
Eladott Ország
"Kivéve Magyarországot, ahol egy vezető fideszes politikus azt tudta mondani, hogy azért nem kell napelem vagy szélkerék, mert nem mindig süt a nap és a szél is össze-­vissza fúj. Nem úgy mind bárhol másutt a világon, ahol ezek szerint mindig süt a nap, és a szél is fegyelmezett. Dániában tavaly volt olyan nap, amikor az áramot teljes egészében a szélturbinák generálták. Németországban volt olyan nap, amikor annyit termeltek a megújulók, hogy ingyen adták az áramot. De nem kell olyan messzire menni példákért. Már a szomszédaink is jócskán megelőztek minket. Az összes magyar napelem­ kapacitás 77 MW, miközben a csupán kétmillió lakosú Szlovéniában háromszor annyi, az ötmilliós Szlovákiában hétszer annyi, Csehországban pedig huszonnyolcszor annyi. Még Romániában is a magyar kapacitás többszöröse. Hasonló a helyzet a szélenergia hasznosításával is. Lengyelországban nyolcszor annyi szélerőművet telepítettek, mint nálunk, Romániában hatszor többet, sőt még Bulgáriában is a kétszeresét. Romániában a szélkerekek névleges teljesítménye már másfélszerese a paksi atomerőmű teljesítményének. Mit tesz ezzel szemben Orbán Viktor? Horribilis adót vet ki a napelemre, és blokkolja a szélturbina ­építést. Amióta ő van uralmon, egyetlen engedélyt nem adtak ki. Ellenben atomerőművet építenek akkor, amikor másutt már zárják be őket."
1magyar
@Eladott Ország: De akkor a gazdagok honnan vennének még több milliárdot?
libellle
@Sanyi2015: amennyiben te a drága szolgáltatót válsztod itt, akkor annyit fizetsz. Miután több szolgáltatótol választhatsz, igy te döntöd el, hogy mennyit szeretnél fizetni. Ellenben Magyarországon orbán dönti el, hogy te mennyit fezess.
Eladott Ország
@1magyar: Onnan, hogy mindent államosítanak kezdve az iskolák közbeszerzéseivel a KLIK-en keresztül, az állami és egyéb beruházásokig, a fidesz oligarchák kizárólagos jogává téve a pénzek visszaosztásával. Tiborcz a csóré seggével, a nulla szakmai referenciájával milliárdos állami közbeszerzéseken nyeri degeszre magát. Most legutóbb a vérplazma biznisz... stb
Borsodi
@Eladott Ország: Úgy viselkedik mintha az lenne a feladata,hogy szép lassan elpusztítson minket.Nem kell nekünk ellenség,hiszen van egy jótevőnk aki megoldja minden gondunkat,mondhatjuk nálunk most van Románia.
Eladott Ország
@Borsodi: A többi…? nagyon úgy fest, csak köpönyegváltás volna ismét, nem pedig rendszer, abból meg láttunk már eleget az elmúlt 25 évben, a társadalom java elsősorban emiatt ment el, sokkal kevésbé csak “megélni”…
Ceausescu utolsó pillanataiban könnyes szemekkel azt kiáltotta, hogy halála megbosszulja magát, majd ... Orbánviktor is fog könyörögni, ha a NÉP - nek már igazán elege ...
papa.49
@Eladott Ország: Az utolsó mondatodhoz ÚGY LEGYEN!!!
papa.49
Még egy fontos dolog, az a reaktor amit a muszkák ide szánnak néhány hónapja nem működik pár órás üzem után bekrepált!!!
Akkor miről is beszélünk???
bence
@Béla333: ! Igazad van ! Ugyan ez a véleményem !
kukac50
Akkor legyen paksi atom erőmű építés ha Orbán Viktor Paksra költözik és ott fog élni élete végéig!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.