A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértőnek ítélte a Telenor Magyarország Zrt. SMS kommunikációját a kiegészítő adatszolgáltatások felhasználási idejéről. A jogsértésért 15 millió forint bírságot szabott ki a GVH, és egyúttal megtiltotta a Telenor jogsértő gyakorlatának folytatását.

A GVH a Telenor 2015 novemberében bevezetett kiegészítő mobilinternetes adatjegyeinek és adatcsomagjainak igénybevételéről szóló tájékoztatásait vizsgálta, amelyeket a cég SMS-ben és a Felfedező Magazinban tett közzé. A GVH megállapította, hogy a Telenor tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert megtévesztő tájékoztatást nyújtott a kiegészítő adatcsomagok felhasználási idejéről, azok ugyanis a szöveges üzenetekben használt „havi” szó ellenére nem egy hónapig, hanem csak az ügyfél számlázási ciklusának végéig álltak a fogyasztó rendelkezésére, továbbá elhallgatta számlás előfizetői elől, hogy az adatcsomag az ügyfél számlázási ciklusának végéig használható fel.

A cég elhallgatta MyChat-et használó kártyás előfizetői elől, hogy az SMS tárgyát képező adatjegy megrendelése nem egyszeri, azaz eseti jellegű, hanem megújuló, így annak visszamondásáig szól. A GVH a bírság kiszabásakor a jogsértéssel érintett bevételekből indult ki. Súlyosító körülményként értékelte a versenyhatóság, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat hosszabb ideig tartott, így jelentős számú fogyasztót ért el. A GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy a Telenor egyedileg intézkedett az adott havi adatjegy díjának jóváírásáról azon előfizetőknél, akik panaszt tettek a rövid felhasználási időszak miatt.

A GVH döntésében megállapította továbbá, hogy nem volt jogsértő a Telenor tájékoztatása a Felfedező Magazinban, valamint a szolgáltatás aktiválási időpontjával összefüggő tájékoztatása és a kártyás előfizetőknek küldött, a kiegészítő adatszolgáltatásokkal kapcsolatos módosított SMS kommunikációja.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Főlökött
Én azon csodálkozom, hogy ez a törvénysértő cég, még működik !
Érdekes mód, vannak felügyeleti szervek, melyek néha csinálnak is valamit, de azért nem eröltetik meg magukat.
19 évig voltam ezeknél, de örülök, hogy megszabadultam tőlük ! Jelenleg csak 4 panaszom kivizsgálatlan, egyoldalúan szerződést módosítottak több esetben, a szerződésben foglalt szolgáltatásokat - egyoldalúan csökkentették, az előfizetés díját - egyoldalúan növelték, mintha olyan, mint Ptk., nem is lenne, azt nem kell betartaniuk. Illetve csak akkor, ha önös érdekeiket szolgálja.
Az NMHH pedig - külön juttatásért kivizsgálja úgy, hogy annak visszaható ereje nincs. Na így csinálhatja meg azt is a csodacég, hogy az általam felmondott szerződést, mely alapján szolgáltatást sem végeztek, még azt is kifizetteti -> a már nemlétező ügyféllel.

Na ennyire korrekt és törvényes ez a csipet-csapat.
Még ha fizetnének érte, se mennék vissza ezen szánalmas szolgáltatóhoz. Tanulópénz volt számomra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.