Egyelőre még nem tárgyalta a parlament a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség közös előterjesztését, mely alaposan megkeserítheti a külföldi tulajdonú multik életét Magyarországon. Parkolási adó, ingyenes buszjáratok ellehetetlenítése – és egyéb kormányzati csemegék várnak a diszkontláncokra.

Parkolási adó

Az Index cikke szerint az előterjesztésben ugyanis többek közt az szerepel, hogy az áruházi parkolást megadóztatnák (gyakorlatilag felmérnék a parkolókat, és annak alapján állapítanák meg, mennyit is kell adóznia egy-egy boltnak), csak ebből évi legalább 20 milliárd forintos bevételt remélnek az előterjesztés készítői. Kivétel csak a 2000 főnél kevesebb lakosú településeken található boltoknak járna.

Az áruházi ingyenes buszjáratokat is ellehetetlenítenék emellett a cikk szerint.

Kötelező létszámemelés

Az áruházláncok reklámköltségeit is szabályoznák, hogy ezzel a kisebb boltok hátránya csökkenhessen. Kötelező lenne a munkavállalók létszámát is emelni, vasárnapi munkavégzés 100 százalékos bérpótlék járna mindenkinek, valamint havonta két kötelező szabadnap, ami hétvégére esik.

Gyűjtőcsomag tiltása

A diszkontok besorolását is megváltoztatnák, valamint megtiltanák a zöldség-gyümölcs és az italok kivételével a gyűjtőcsomagok árusítását arra hivatkozva, hogy balesetveszélyes.

"Fontos lépésnek tűnik emellett, hogy a kormány megerősítené és központosítaná az élelmiszerláncok ellenőrzését. Az élelmiszerbotrányra hivatkozva megerősítenék a Nébihet és a Fogyasztóvédelmi Hivatalt, a Gazdasági Versenyhivatal kapna egy külön elnökhelyettest, aki csak a napi fogyasztási cikkeket áruló boltokkal foglalkozna, a kiskereskedelmi szektor ellenőrzésének összehangolására pedig külön kormánybiztost neveznének ki" – olvasható a cikkben.

Mivel a fentebbi rendelkezések gyaníthatóan nem felelnek meg az Európai Unió diszkriminációellenes törvényének, így várható, hogy ha ilyen formában fogadja el a parlament a törvényjavaslatot, akkor Magyarország ellen újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat.

Még csak gondolkodnak rajta

Az Index megkereste az NGM-et és a Miniszterelnökséget is a törvényjavaslat miatt, ám a Miniszterelnökség nem a lapnak, hanem az MTI-nek küldött el egy közleményt.

A kommünikében azt írták, még nem döntöttek semmilyen szabályozásról, de fontos nekik a magyar élelmiszeripar támogatása.

"Bizonyosak vagyunk abban, hogy bármely intézkedéssel, amelyet a kormányzat hozni fog, a nemzetközi láncok azonnal Brüsszelhez fognak fordulni" – olvasható a közleményben. A kormány ugyanakkor nem a nemzetközi láncok profitjának növeléséért, hanem a hazai fogyasztók érdekeiért dogozik, így minden a Brüsszel felől érkező támadással fel fogjuk venni a harcot – emelte ki a Miniszterelnökség.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
..." így minden a Brüsszel felől érkező támadással fel fogjuk venni a harcot – emelte ki a Miniszterelnökség "... Harcra fel !!! Háborus agyuak...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Az a terület, amin a bevásárló parkolót alakít ki, az a saját területe? Mert ha igen, akkor megint egy méretes lóf@sz keresésére indul ez a szerencsétlen kormány.
Ha az övé, azt csinál vele, amit akar. Ha úri kedve úgy hozná, akár krumplival is beültethetné. Hülye és mohó kormány, mi közöd hozzá? Ez megint büntetésszagú pereskedés lesz. Persze ti csináljátok és velünk fizettetitek. Ügyes!!!
Ennél csak az a nagyobb baj, hogy mi megint fizetünk-helyettetek.
papa.49
Már sokan leírtátok a parkoló területe az áruházé, akkor ez a két ,,zenebohóc,, mit erőlködik, még beszartok a végén faszkalapok!!!
teuton
@namihami: Lasd a fenti kommentem, meg reszletesebben...
kukac50
A rossz minőségű élelmiszerek juttatták eszükbe az áruházak adóztatását. Ne Őket büntessék külön adókkal, hanem a gyártókat ellenőrizze sokszor a Nébih. Akkor a külföldről behozott lejárt szavatosságú húsok nem kerülhetnek az élelmiszer hálózatba.
wagabund
@kukac50: ..."a külföldről behozott lejárt szavatosságú húsok nem kerülhetnek az élelmiszer hálózatba."...de jó is lenne...a szárazárut gyártók boldogan átveszik, egy kis tisztogatás, büdösségmentesítés után lehet darálni, sok fűszerrel, erős füsttel bőven eladható hungarikumként...

én meg megveszem...aztán otthon érzem, hogy valami nem stimmel..
wagabund
a még éber alkesz haver hallgatta a rádiót itt a pult mellett...aztán egyszercsak illetlenül felkiálltott!: nabaszki, hogy erre nem is gondoltam!..
...a hír szerint az állam adót vetne ki a házhozszállító fuvarok után is..tehát a tesós(és más) élelmiszert fuvarozóknak is fizetniük kell, mert növelik a közúti forgalmat, ezáltal koptatják az utat, és szennyezik a levegőt...lehet, hogy a pizzafutár is fizetni fog?
az senkit nem érdekel, hogy a házhoz fuvarozók kocsijai Euró VI-os osztályúak?

és akkor csodálkoznak, hogy az ember fia búfelejtőbe jár...(jobb lenne örömlányokhoz járni bút felejteni, csak az többe fájna..napersze a lányok fuvardíját nem tudjuk, csak a fröccsét)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.