A második Orbán-kormány által éppen az ügynökmúlt feltárására létrehozott és 2014-től működő Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) egyik tagja arról beszélt a Magyar Hírlapnak, hogy nem lehet összeállítani a teljes ügynöklistát.

Bank Barbara történész a lap szombati számában megjelent interjújában azt mondta, az egykori mágnesszalagokon őrzött adatállomány minden hiányossága ellenére egy sok elemből álló kirakó fontos darabja lehet, nagy segítséget jelenthet a kutatóknak. Megismerésével a jelenleginél teljesebb képet kaphatnak az állambiztonsági nyilvántartás működéséről és a hálózati személyek köréről, ugyanakkor elmondása szerint az egykorú adatbázisok sem voltak soha teljesek.

Az 1974-től 1990 elejéig működtetett rendszerbe például a korábban kizárt vagy meghalt hálózati személyeket már fel sem vették, de az is bizonyítható, hogy később is rendszeresen töröltek adatokat. Hozzátette azt is, hogy az informatikai szakembereknek csak részlegesen sikerült megfejteni a mágnesszalagokon tárolt információkat.

A NEB tagja szerint tévedés azt feltételezni, hogy pontosan következtethetünk az ügynökök létszámára, sőt, azt is közölte, hogy

Teljes ügynöklista most sincs, s annak összeállítása sem lehetséges.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága egyébként 2014-es megalakulása óta a rendszerváltás előtti III/III-asokkal kapcsolatban nem sok mindent tárt fel, de katonai titkosszolgálati anyagokkal már foglalkozott, illetve nyilvánosságra hozta a Nagy Imre-peren dolgozók névsorát.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szókrakész
"A történész szerint nem lehet összeállítani a teljes ügynöklistát"

Akkor szar a történész!
Hozzanak olyat aki tudja hol kell keresni, olvasni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyuri Géderről
@karma1: Az ellenzék egy nagy Bábolnai ló alkatrész-
qxy
Volt egy faszi, aki papíron ( igazi) mert ők csinálták, ) kamion sofőr. Valójában, ha valakit kiszemeltek aki a szocializmus ellensége, lecsukták kihallgatták de nem mondott el a szemét semmit sem, Na akkor ez is bement mert hivatalból lecsukták és ő lett a barát, akinek mindent el lehetett mondani.Ő meg kijött és el mondta amit tudni akartak róla. Ha nem tudtak jutni egyről a kettőre, csináltak olyan bizonyítékokat hogy még a család is megemlegette Ha meg ezek után ki akarta harcolni az igazát, akkor meg szörnyű baleset érte a szegény embert.
Na ez az ember életerős okos rafkós faszi, aki a rendszer váltás után olyan vagyonra tett szert úgy hogy .-" Nesze megérdemled" Na nem már erről kiderüljön valami emberek? Mert ha kiderülne valami akkor húzza az egész rakás szart is mert akik meg bízták, annak a gyerekei segge végei a mai politikusok.az aki meg meg akarja húzni a budi láncát, ahhoz nem okosság és bátorság kell hanem ostobaság és butaság.
magyarbakancs
"A történész szerint nem lehet összeállítani a teljes ügynöklistát"
Mert már ki mazsolázták az érdekes ügyeket,embereket.
coni
Számomra nem világos, hogy mit kezdenénk az ügynöklistával, amikor az emberek rendszerváltás óta olyanokat juttatnak be a parlamentbe akik köztudottan érintettek voltak.Most, hogy kezdenek ezek az emberek kihalni és a dokumentumok eltűnni hirtelen fontosabb lett mint a napi korrupció.
kukac50
Azt hozzák nyilvánosságra ami van de azonnal! Fideszesék is megfogynának.
coni
Mi lesz ha nyilvánosságra hozzák amit már régen tudunk??? Csak 1 a sokból:
"A harmadik Orbán-kormánynak a kommunista titkosszolgálatokhoz való viszonyát semmi sem írja le jobban, mint hogy államtitkári rangban van egy egykori III/II-es titkosszolga.'
Vágó Gábor civil aktivista, volt LMP-politikus (Átlátszó.hu, 2015 március 9.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.