Napi tíz adag zöldség és gyümölcs fogyasztása évente 7,8 millió ember idő előtti halálát előzhetné meg egy új brit tanulmány szerint, amelyet a BBC híroldala ismertetett.
Az Imperial College London kutatását, amelyben a tudósok megállapították azt is, mely zöldségek és gyümölcsök csökkentik a rák és a szívbetegségek kockázatát, az International Journal of Epidemiology című szaklap közölte. Elemzésük alapján a zöldségek és gyümölcsök kis mennyisége is előnyösen hat az egészségre, de még jobb, ha többet fogyaszt belőlük az ember.
Egy adag alatt nyolcvan gramm zöldséget vagy gyümölcsöt értenek, ennyit nyom nagyjából egy kis banán, egy körte vagy három púpozott evőkanál spenót vagy borsó. A kalkulációkat 95 korábbi, egymástól független tanulmány eredményeire alapozták, ezekben mintegy kétmillió ember étkezési szokásait vizsgálták.
A rák alacsonyabb kockázata összefüggött a zöld és a sárga zöldségek és a káposztafélék, a szívbetegségek kisebb kockázata pedig az alma, a körte, a citrusfélék, a zöld leveles zöldségek és a káposztafélék fogyasztásával.
Kalkulációik alapján ahhoz képest, ha valaki egyáltalán nem eszik zöldséget és gyümölcsöt, napi kétszáz gramm fogyasztásával 13 százalékkal csökken a szív- és érrendszeri betegségek, négy százalékkal a rák, 15 százalékkal a korai halál kockázata, napi nyolcszáz gramm zöldség és gyümölcs evése 28 százalékkal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek, 13 százalékkal a rák, 31 százalékkal a korai halál esélyét.
Azt nem tudják, hogy ha valaki ennél is több zöldséget és gyümölcsöt illeszt az étrendjébe, számolhat-e további egészségi előnyökkel, mivel erről kevés az adat.
„Kimutatták, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mérsékli a koleszterinszintet, a vérnyomást, javítja az erek és az immunrendszer működését, talán a bennük található tápanyagok révén: sok bennük többek között az antioxidáns, ami csökkentheti a DNS károsodását, ezzel a rákkockázatot is”
– mondta Dagfinn Aune, a kutatás egyik résztvevője.
A brit közegészségügyi szolgálat vezető dietetikusa, Alison Tedstone szerint a kiegyensúlyozott étrend részeként napi öt adag, vagyis négyszáz gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása követhető irányelv számos betegség megelőzése érdekében. Nagy-Britanniában azonban háromból csak egy ember eszik akár ennyi zöldséget és gyümölcsöt is.
13 hozzászólásarrow_drop_down_circle
nol.hu/belfold/20100505-magyarorszagon_nem_halnak_ehen_gyerekek-650151
Miután jelenleg pártunk és kormányunk szerint nincs infláció, hypertoniás beteg ne menjen ki a piacra manapság.
Tisztelet a kivételnek.
Valahol hallottam, v.olvastam, hogy a világégés után egészségesebbek voltak az emberek, hiszen felért az az idôszak egy alapos nagyböjttel.
Manapság az emberek egészségtelen ételeket esznek, jóval többet, mint amennyi elég.
...ezt már azelőtt tudták mielőtt még létezett volna ez a kollégium...
Az elhízás viszont valóban túlétkezés eredménye és ez gyerekkorban a legveszedelmesebb mert a zsírsejtek akkor még szaporodnak, később már nem.
A "magyarnál" megvan alul a gyökérszőrzet. @coni:
Aki egészségtelen ételeken elhízik, azért ő a felelős. (Meg a genetika :) ) Mégis tehet róla. Nem azt a zöldségfajtát kell megvenni, ami éppen bejön a piacra, hanem pl. azt, amelyik éppen kimegy... stb., esetleg lehet termeszteni is :)
Igen, egyértelműen az elhízás egészségromboló hatásaira utaltam följebb.
Valamint arra, hogy nem az egészséges étel a drága, hanem a betegség gyógyítása.
A háború utáni egészségfelmérés példáját egy dokumentumfilm hozta föl, amelyben adatokkal igazolták, hogy ma rosszabb a helyzet. Megdöbbentett...
békében élni minden embernek joga kellene legyen, ez alap. De halálra enni-inni talán mégse kéne magát.
Új hozzászólás