Napi tíz adag zöldség és gyümölcs fogyasztása évente 7,8 millió ember idő előtti halálát előzhetné meg egy új brit tanulmány szerint, amelyet a BBC híroldala ismertetett.

Az Imperial College London kutatását, amelyben a tudósok megállapították azt is, mely zöldségek és gyümölcsök csökkentik a rák és a szívbetegségek kockázatát, az International Journal of Epidemiology című szaklap közölte. Elemzésük alapján a zöldségek és gyümölcsök kis mennyisége is előnyösen hat az egészségre, de még jobb, ha többet fogyaszt belőlük az ember.

Egy adag alatt nyolcvan gramm zöldséget vagy gyümölcsöt értenek, ennyit nyom nagyjából egy kis banán, egy körte vagy három púpozott evőkanál spenót vagy borsó. A kalkulációkat 95 korábbi, egymástól független tanulmány eredményeire alapozták, ezekben mintegy kétmillió ember étkezési szokásait vizsgálták.

A rák alacsonyabb kockázata összefüggött a zöld és a sárga zöldségek és a káposztafélék, a szívbetegségek kisebb kockázata pedig az alma, a körte, a citrusfélék, a zöld leveles zöldségek és a káposztafélék fogyasztásával.

Kalkulációik alapján ahhoz képest, ha valaki egyáltalán nem eszik zöldséget és gyümölcsöt, napi kétszáz gramm fogyasztásával 13 százalékkal csökken a szív- és érrendszeri betegségek, négy százalékkal a rák, 15 százalékkal a korai halál kockázata, napi nyolcszáz gramm zöldség és gyümölcs evése 28 százalékkal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek, 13 százalékkal a rák, 31 százalékkal a korai halál esélyét.

Azt nem tudják, hogy ha valaki ennél is több zöldséget és gyümölcsöt illeszt az étrendjébe, számolhat-e további egészségi előnyökkel, mivel erről kevés az adat.

„Kimutatták, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mérsékli a koleszterinszintet, a vérnyomást, javítja az erek és az immunrendszer működését, talán a bennük található tápanyagok révén: sok bennük többek között az antioxidáns, ami csökkentheti a DNS károsodását, ezzel a rákkockázatot is”

– mondta Dagfinn Aune, a kutatás egyik résztvevője.

A brit közegészségügyi szolgálat vezető dietetikusa, Alison Tedstone szerint a kiegyensúlyozott étrend részeként napi öt adag, vagyis négyszáz gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása követhető irányelv számos betegség megelőzése érdekében. Nagy-Britanniában azonban háromból csak egy ember eszik akár ennyi zöldséget és gyümölcsöt is.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Igaz lehet jó minőségű zöldség fogyasztása esetén. Ha valaki naponta elfogyaszt 1 kiló, növényvédőszerrel és károsanyagokkal erősen szennyezett zöldséget kevesebb ideig fog élni mintha nem enne zöldséget-gyümölcsöt. Ezért kár Kishantosért..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
coni
Igaz lehet jó minőségű zöldség fogyasztása esetén. Ha valaki naponta elfogyaszt 1 kiló, növényvédőszerrel és károsanyagokkal erősen szennyezett zöldséget kevesebb ideig fog élni mintha nem enne zöldséget-gyümölcsöt. Ezért kár Kishantosért..
Tekla
Ha zöldségeket ennénk, megfagynánk, a 28-50 ezres nyugdíjakból.
Lepényleső
...ahol nem a napi kenyér megléte a legfőbb gond?
Borsodi
@Lepényleső: Egyértelmű milliós fizetésből nem gond,Borsodban sokan örülnek ha mindennap van kenyér és zsír, hús havi szinten előfordul,szégyen,hogy az öreg nyugdíjas néni egy db tojást kért a boltba,az eladó 4 db -os csomagot akart neki adni, a válasz,: aranyoskám elég egy mert még lisztet is veszek.Nem is tudom mért nem eszik a sok zöldséget az emberek,mikor annyira jó az élet színvonal.
Nessy
Roppant egyszerüen megoldható! Végy egy almát, vágd tíz felé, vagy egy narancsot szedj gerezdekre! Egy banánt is el lehet darabolni! :-((
Miután jelenleg pártunk és kormányunk szerint nincs infláció, hypertoniás beteg ne menjen ki a piacra manapság.
JAJMÁR
Pl. Mángold akár cserépben is termeszthető! Zöld, rengeteg vitaminnal , de sok hasonló , elfeledett zöldség létezik, csak nagyon "rászokott" az ember a rántotthúsokra :)

Tisztelet a kivételnek.
Valahol hallottam, v.olvastam, hogy a világégés után egészségesebbek voltak az emberek, hiszen felért az az idôszak egy alapos nagyböjttel.
Manapság az emberek egészségtelen ételeket esznek, jóval többet, mint amennyi elég.
Desischado
Ja, persze. Majd a pénztárcáknak is szóljanak már. Azok meg Az úgynevezett "lapos, üres" nevezetű betegséggel küzdenek. Az egészséges étkezés nálunk, csak a gazdagoknak megengedett!
Csizmás Kond
" Az Imperial College London kutatását, amelyben a tudósok megállapították azt is, mely zöldségek és gyümölcsök csökkentik a rák és a szívbetegségek kockázatát "
...ezt már azelőtt tudták mielőtt még létezett volna ez a kollégium...
coni
Sokan hagynak fel a növénytermesztéssel, állattenyésztéssel mert a hasznot a nagykereskedők lefölözik, vagy harmadik világi importból beszerzett olcsó zöldséget adnak el magyar terméknek a piacon. Jó példa erre a kínai fokhagyma (nagyon könnyen felismerhető) amikor szemrebbenés nélkül állítják, hogy magyar. Főleg szezon végén érdekes amikor tárolókapacitás hiányában már nincs is magyar fokhagyma az országban.
Peller Anikó
@JAJMÁR: Jaj már nem gondolod, hogy a gyengék betegek és terheltek hullottak ki először? Az erősebbek, egészségesebbek képesek a túlélésre, már ha nem lőtték le őket.

Az elhízás viszont valóban túlétkezés eredménye és ez gyerekkorban a legveszedelmesebb mert a zsírsejtek akkor még szaporodnak, később már nem.
verőce21
A fokhagymáról ismered fel legkönnyebben, hogy kínai-e? Ha alul ki van kanyarítva a gyökérzete, biztos lehetsz benne, hogy kínai. Hogy ne lehessen szaporítani. Bármit állít róla a kereskedő.
A "magyarnál" megvan alul a gyökérszőrzet. @coni:
JAJMÁR
@Peller Anikó: Az emberi agy idegsejtjei azonban - a szerencsésebbeknél - pl. a szeretkezés után megnövekedett prolaktin hormon hatására - reprodukálódhatnak, a kevésbé szerencsésebbeknél pedig csak pusztulnak :)
Aki egészségtelen ételeken elhízik, azért ő a felelős. (Meg a genetika :) ) Mégis tehet róla. Nem azt a zöldségfajtát kell megvenni, ami éppen bejön a piacra, hanem pl. azt, amelyik éppen kimegy... stb., esetleg lehet termeszteni is :)

Igen, egyértelműen az elhízás egészségromboló hatásaira utaltam följebb.
Valamint arra, hogy nem az egészséges étel a drága, hanem a betegség gyógyítása.

A háború utáni egészségfelmérés példáját egy dokumentumfilm hozta föl, amelyben adatokkal igazolták, hogy ma rosszabb a helyzet. Megdöbbentett...
békében élni minden embernek joga kellene legyen, ez alap. De halálra enni-inni talán mégse kéne magát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.