A három legmagasabb öregségi nyugdíj átlagösszege 2016. decemberben 2 310 017 forint volt - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

A növekedés üteme nagyon gyors, hiszen 2014-ben csupán 870 ezer forint volt Magyarországon a nyugdíjrekord. 2015 januárjában pedig már 1,3 millió forint, tavaly pedig már 1,5 – 2 milliós összegekről írt a sajtó.

Mivel Magyarországon eltörölték az úgynevezett járulékplafont ezért azok, akik sokat keresnek, korábbi limitek helyett, most sokkal több nyugdíjjárulékot tudnak fizetni (ezzel persze a keresetük is csökken). Tehát akinek magas a jövedelme és az után rendesen és sokat adózik, a mai szabályok értelmében magas nyugdíjra számíthat.

Ha nincsen járulékplafon, akkor a legmagasabb nyugdíj a legmagasabb keresettel arányosan növekedik.

Vagyis ha ma vannak havi 4-5 milliós keresetek, s valaki évtizedekig ilyen jövedelem után fizet járulékokat, akkor a mai rendszer szerint ennek a keresetnek a 70-100 százalékára számolhat nyugdíjként

- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésére Matits Ágnes, nyugdíjszakértő.

A rendszer működése azért is kérdéses, mert igaz, hogy most vannak, akik több nyugdíjjárulékot fizetnek, de hosszútávon a magasabb nyugdíjak kifizetésével az állam kiadásai is nőni fognak. Ez azonban nem jelenthet feltétlen problémát, ha mindig lesznek majd olyanok, akik sokat keresnek.

Persze az is normális, hogy ha valaki sokat fizetett, akkor sokat is kapjon vissza, de ezt nem feltétlenül kellene a társadalombiztosításnak nyújtania. Hiszen

így azok kapnak sokat, akiknek egyébként is van miből félretenni.

A szakértő szerint szakmailag feltétlenül indokolt lenne a járulékplafon visszaállítása, vagy a nyugdíjak korlátozása. Azzal nincsen probléma, hogy mindenki a keresete után fizeti a járulékot, de esetleg be lehetne vezetni egy olyan szabályt, hogy a nyugdíj ne lehessen nagyobb, mint a mindenkori átlagkereset X -szerese. Azt hogy ez a szám pontosan mennyi, azt nehéz megmondani, hiszen ennek kiszámítása sok munkával járna.

Az alábbiak szükségesek a magas nyugdíjhoz:

Magas jövedelem, 1988-tól kezdődően

1992 márciusától 2012 végéig a járulékfizetés felső határ összegét elérő, vagy megközelítő jövedelem, vagy 1988-1992 február között és 2013 után kiemelkedően magas jövedelem (ugyanis ekkor még és már a járulékfizetés felső határa nem volt érvényben)

Magas szolgálati idő

40 év szolgálati idő esetén a jövedelmek 80 százaléka a nyugdíj összeg, amely szolgálati évenként 2-2 százalékkal emelkedik, de legfeljebb 100 százalék lehet.

A nyugdíjazás elhalasztása

Nyugdíjkorhatár elérésekor a nyugdíjazás elhalasztása, és további szolgálati idő megszerzése 30 naponként 0,5 (tehát évente 6) százalékkal emeli a nyugdíj összegét. Pl. a nyugdíjkorhatárt 7 évvel követő nyugdíjazás, és közben folyamatosan szolgálati idő szerzése már 42 százalékos emelkedést jelent

- mondta el korábban a megkeresésünkre az (ONYF).

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

egyvandor
Az a megrokkant magyar nyugdíjrendszernek ez elég nagy fricska. Emberek tömegei vagy elhaláloznak nyugdíjba vonulásuk előtt, vagy teljesen kifacsart állapotban minimális alappal jutnak el a nyugdíjig. Az emberek állapota a jövedelemmel fordítottan arányos. A jövedelem sem arányos az emberek dolgosságával.
A jelentős jövedelmekkel rendelkezők túlnyomó többsége makkegészségesen és rendszerint hosszú időkön át aratnak a többiek nyugdíj befizetéseiből.
Szerintem a nyugdíj be- és kifizetéseknek felső plafonnal kellene rendelkeznie. Aki meg akar takarítani öregkorára megteheti.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Vityának megkeresi "mészárosstrómánlőrincz" a "betevőt. A négymillió létminimum alatt élő országából hamar a kétmillió éhenhalt nyugdíjas országa leszünk.
Eladott Ország
Sikerül szétverni a nyugdíjrendszert idő előtt a nyugdíjplafon eltörlésével. Politikusainknak nem elég ha könyékig turkálnak a közpénzben.
Eladott Ország
A rendszerváltás demokratikus alkotmánya alapvető jogként ismerte el a szociális biztonságot. A szövegbe 1989-ben bekerült: „A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz: öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.” A Fidesz-banda ( kormány) 2011-ben új Alaptörvényt alkotott, s az előbbi passzust törölte a rendelkezésekből. Helyébe ez került: „Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának biztonságot nyújtson.” A különbség nem csupán stilisztikai! Az államnak már nincsenek szociális kötelességei, a „törekvéseket” pedig nyilvánvalóan nem lehet számon kérni a hatalmon. Korábban Alkotmánybírósághoz fordulhatott, aki úgy érezte: szociális jogai sérülnek. Erre a Nemzeti Együttműködés/Rotthadás Rendszerében már nincs lehetősége. Tegyük hozzá: nálunk nem csak az a baj, hogy a társadalombiztosításra befolyt pénzekkel az állam önkényesen hazardíroz. Az unortodox gazdaságpolitika az öngondoskodás esélyétől is megfoszt milliókat. Nemcsak a magán nyugdíjpénztárak, vagy most éppen a takarékszövetkezetek államosítása példa erre. A sorozatos banki adóemelések terheit a pénzintézetek az ügyfelekre hárítják át. Így történhet meg az az abszurd helyzet, hogy a bankfióknál lekötött pénzünk csökken: a teherköltségek levonása után kevesebbet kapunk vissza, mint amennyit befizettünk.
kukac50
A Legszegényebb meg 28500 forintot kap,emelés két kenyér ára .
gazdag dezső
Biztos vagyok benne,hogy olyan emberek kapják azt a magas nyugdíjat akik valójában a régi kommunizmus kiszolgálói voltak ,és igazából talán az is lehet ,hogy az akasztófára kellet volna kerülniük.!!Mert valami magas állami vezetői posztban dolgoztak .Talán még az ÁVÓ-ban is ténykedtek .Szóval nagyon igaz az hogy igazi nagy politikai váltást nem lehet forradalom nélkül végrehajtani.Nem lehet meghagyni a régi levitézlett népáruló politikusokat !!Országunkban letűntek a tisztességes becsületes politikusok.Nincsen mára mára olyan aki utánozná Széchenyit !vagy a hozzá hasonlókat . Csak Mészáros Lőrinc van akinek napi 10 millával gyarapodik a vagyona,és nem sajnálja azokat sem akik havi 28 ezerből élnek,de gyógyszerre kellene havi ugyanennyi !!Ez az ország hamarosan odajut,hogy újra felszabadító harcra lesz szükség az elnyomókkal szemben.
gazdag dezső
Még a kevésbé iskolázott politikusok is tudták,hogy nem lehet meghagyni ,nem szabad,a régi Horthysta vezéreket.! Bírók ,rendőrök ...stb . Inkább berakták TSZ elnöknek a buta cselédet,és az is jobb volt,mert megbízhatott bennük a párt. It megmaradtak sokan akik loptak+ meg loptak kegyetlenül loptak,és multi milliomosok lettek mára 20 év alatt a 100 leggazdagabb emberek közé kerültek. A MSZP főpénztárnoka !! Ugyan miből lett ilyen gazdag ,vagy Gyurcsány?? Hát szépen elmentettek gyárakat ,nagyon sok állami vagyonokat aprópénzért !!Nekik nem probléma ha a nyugdíjrendszer összeomlik !!Nos ezeknek az embereknek kellene egy igazi nagy államosítás,és elvinni őket a Gulágra ,hogy megtudják ,hogy milyen is volt az !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.