"Előzetes felderítés", "előkészítő eljárás" – ilyen elnevezésekkel rejtik a megfigyelésre és titkos adatgyűjtésre felhatalmazó javaslatot.

Ha a kormány változatlan formában bólint rá az Igazságügyi Minisztérium által előkészített törvénycsomag-módosításra, akkor hamar a Philip K. Dick által megírt Különvélemény című novella világában érezhetjük magunkat is, miközben Orwell 1984-e is bekacsint az ablakon.

Titkos információgyűjtés – gyanú nélkül

Az igazságügyi tárca ugyanis a "készülő új, a büntetőeljárásról szóló törvényhez kapcsolódóan tartja szükségesnek a rendőrségi, a nemzetbiztonsági, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) és az ügyészségről szóló törvények bizonyos rendelkezéseinek összehangolását, illetve módosítását. Ennek során egységesítené és újraszabályozná egyebek között a titkos információgyűjtés szabályait. Kimondanák például, hogy „a bűnüldözési célú titkos információgyűjtés olyan különleges, leplezett tevékenység, amely a büntetőeljárásnak is szerves részét képezi”, valamint azt is, hogy „a titkos információgyűjtés az információk mellett eredendően a bizonyítékok megszerzésére irányul” – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Ennek során egy "előkészítő eljárásnak" nevezett akcióval, "előzetes felderítéssel" már lehetne bizonyítékot gyűjteni, az intézkedés célja a "a bűncselekmény gyanújának megállapítása, illetve kizárása" lenne. 

Vagyis úgy gyűjthetne adatot a rendőrség/NAV/titkosszolgálat/bárki, hogy a bűncselekmény gyanúja még nem is merült fel.

Politikai nyomozáshoz nagyon jól jön

A Magyar Nemzet által megszólított kritikusok szerint a törvényjavaslattal leginkább a politikai indíttatású nyomozásoknak, vagy gazdasági szereplők elleni fellépésnek ágyazhat meg a tárca és a Fidesz – noha az előkészítő eljárás során tiltott lenne a a csapdaállítás vagy az álvásárlás, ami már konkrét gyanút feltételez a hatóságok részéről.

A bűnmegelőzés fogalma is változhat, ha a törvényjavaslat átmegy az országgyűlésen: "a bűnmegelőzést olyan bűnügyi hírszerző tevékenységként határozza meg, amelynek a tárgya nem egy bűncselekmény, hanem a Magyarország társadalmi rendjét veszélyeztető bűnözés." Ebből fakadóan a cikk szerint csak azon bűncselekmények előkészülete ellen kell fellépnie a hatóságoknak, amelyek előkészületét a törvény bünteti. Ilyen például a gyilkosság, de a nemi erőszak például nem.

A törvényjavaslat a rendőrség és egyéb hatóságok titkos informátorait, besúgóit megadóztatná: a szolgálataik után kapott összeg 20 százalékára forrásadót vetnének ki, ám mivel ezen összegek titkosítottak, így az nem derülne ki, hogy az állam mennyi forrást biztosít erre a célra.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Valamikor a kilencvenes évek elején vettem az első bunkofonomat a westel 450-től. Szóval azóta lehallgatnak, engem nem zavar. Ha ők nem jönnek zavarba attól amiket néha mondok - hozz már egy kiló kenyeret, meg ilyesmi - akkor nincs gáz. :)))))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lópicigáspár
Valamikor a kilencvenes évek elején vettem az első bunkofonomat a westel 450-től. Szóval azóta lehallgatnak, engem nem zavar. Ha ők nem jönnek zavarba attól amiket néha mondok - hozz már egy kiló kenyeret, meg ilyesmi - akkor nincs gáz. :)))))
nem tibi
Titkos informátorok ,besúgók akik majd ( számlát adnak ?) és adóznak ??? :-((((
Névjegykártyájuk is lesz . Kovács József Árpád besúgó kisvállalkozó őstermelő .
Hová kerültünk jesszus márja . :-((((
F_Viktor
Eddig is ez történt, most csak törvényesítik a lehallgatásokat, adatok gyűjtését.
nezelodo
Szerintem csak legalizálják, amit eddig csináltak, számtalan jel utal arra, hogy eddig is füleltek, előfordul hogy igaz a Sántha Ferenc novella címe egy egy telefonbeszélgetésre, "Sokan voltunk".
Perwool
Ezt vártuk a rendszerváltástól?
Hogy ismét nagy állami szervezetek tartsák nyilván, hogy ki mit csinál és mi a véleménye az éppen aktuális kormányról.
27 év után sikerült visszajuttatni az országot abba a posványba, ahonnan akartunk szabadulni.Rákosi és Orbán közt immár csak 60 év a különbség...
A párttitkár koszos, besúgó, tolvaj kölyke nem bírt átlépni saját árnyékán. Ahogy súlyosbodik a cezaromániája, az üldözési mániája, úgy jön ki a valódi énje. Orbán elvtárs a szülei nyomdokain.Ez az egyik nagy gond a primitív komcsi majmokkal. Nincs fantáziájuk. (Csak ha lopni kell.) Nem tudnak elszakadni a szokott sémáktól. A borjak átveszik az elődeiktől a régi módszereket, gondolatokat.
F_Viktor
@Perwool: Igazad van, a sémák adottak, ezért nem nehéz kitalálni mire készülnek egy-egy törvényalkotás, vagy előkészítése nyomán.
36
Emlékszem, még a telefon központos időben, a vonalason, Kossuth rádiót tudtam hallgatni, mert az is bejött rajta.(Lehet, hogy az már "okos telefon" volt?):)
Eladott Ország
Még a versenyszférába is elér a kezük, jól kidolgozott módszereik vannak arra, hogyan kell
tönkretenni egy magáncéget, ha nem tetszik a pofája, vagy ha tetszik nekik a cég, és olcsón meg akarják szerezni. Egészen nagy nemzetközi cégek is igyekeznek Magyarországon úgy lavírozni, hogy magukra ne haragítsák Orbán Viktort, mert akkor aztán hoz egy olyan törvényt, hogy a nyereségük rögtön veszteségbe fordul. (Alig vannak olyan kivételek, mint az RTL Klub.) Közmunkára se számítson az áldozat, mert azt eleve a Fidesz helyi döbrögijei osztják.Visszavonulás helyett a Fidesz tovább tapos, központosít, enyves kezében próbálja koncentrálni ezer sebből vérző hatalmát, rátenni a kezét a még rendelkezésre álló forrásokra. Csakhogy a monstrum túlnőtt rajta, az ország rohan a szakadék felé, és a totális kormányzati tehetetlenség kellős közepén már csak a migránsozásra futja. A totális diktatúra bevezetése maradt az utolsó esély. Ha nem jön be, akkor is teli zsebbel akarnak távozni, hogy majd a Seychelles­ szigetekről mutogathassanak azokra, akiknek esetleg lesz annyi bátorságuk, hogy a romokból valamit újjáépítsenek. Bárhogyan is lenne, az utolsó erejükkel a szabad médiát igyekeznek lefejezni, és minden lehetéges kommunikációs csatornát megkaparintani: a propaganda az egyetlen, amelytől még remélhető, hogy képes eltakarni a valóságot. Ezért hazudnak egyre gyalázatosabbakat, ezért dagadnak ez erek a nyakukon, amikor normális hangon kellene megszólalniuk, ezért menekülnek a még nem leigázott sajtó kínos kérdései elől. A migránsozás az egyetlen olyan eszköz számukra, amivel – hiszen nyitott kapukat döngetnek – talán még időt nyernek, hogy fenntarthassák a lopásra, lenyúlásra berendezett rendszerüket.
bakegya
Munkahelyteremtő ISTENFÉLŐ VICCTOR NARANCSKÖDBE VESZTŐ CSATÁJA ITT FOG VÉGET ÉRNI!
F_Viktor
@magyarbakancs: Írod:
"a hatalom betojt ezért hallgatózik."

A hatalom félti a hatalmát, s csak akkor tud időben reagálni (eltaposni) a megdöntésére törekvőket, ha időben fel tud rá készülni.
Lásd Ceausescu példáját, őt is csak egy spontán népfelkelés tudta megdönteni, 22 éven keresztül remekül működtek az államhatalom belső titkos szervezetei.
36
Mindíg hallgatóztak, csak a technológia változott. Engem azok a rövidhullámú rádióadások érdekelnek igazán, amelyek számsorokat, neveket, olykor zeneműveket küldenek üzenetként-valószínűleg kémeknek, utasításként.
Ma is működnek és a laikusok számára valóban titok is marad, hogy mit üzennek.
Ezek a numbers station-ok.
nevemnick
Felháborító.
Eljött az egyedi füstjelek korszaka.
aremy
@nevemnick: ahogy a kabaréba van faxot küldenek ami úgy történik a szöveget felírják az alkesz tenyerébe és elküldik az adott címre.igaz ez is megtudható egy két felesért!
advocat
Csak az a baj, hogy bármikor bármivel meggyanúsíthatnak. "Hozz kenyeret!" Ez valami jelszó. Mondhatják. Gondolom. És mag kimosod magad? Ez persze ejrópában már nem így megy, de mi még a Balkánon sem vagyunk.
lópicigáspár
@nevemnick: Azt megadóztatják környezetterhelési adóval!
who wants to live forever
Hallgassá' le.
Annyi mindent megtudhatsz rólam.
És miután megtudtál rólam mindent, hazamész és nem csinálsz semmit.
De ha csinálsz is valamit azt megfigyelik... mások.

A figyelőket kik figyelik:
És a figyelőket figyelőket?
És a figyelőket figyelő figyelőket?
És a figyelőket figyelő figyelőket figyelőket?
És a figyelőket figyelő figyelőket figyelő figyelőket ki figyeli?
Észak-Korea már a spájzban van.
És mindez 2 millió vérbuta, begyepesedett szolgalelkű miatt..
nem tibi
@who wants to live forever: Ott mulattak 15.-én tömegével ennek a fickónak a homályos zavaros szövegére .
perwol utólagos hozzájárulásával íme még1X .

www.youtube.com/watch?v=E-_D_-3iCfA...
36
És még annyit a numbers station-ok tevékenységéhez, hogy félelmetes dolog ez, hisz egy számsor jelentheti akár egy, vagy több ember meggyilkolását is.
A titkosszolgálatok, mindenhol törvények felett állnak. Nem számonkérhetőek.
Ludmilla
"számontarthatják,mit telefonoztam,mikor,miért,kinek,
aktákbe írják,miről álmodoztam,s azt is ki érti meg...
S nem tudhatom,hogy mikor lesz elég ok előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg..."
/József attila:Levegő4! /1936 /?/
Ludmilla
@Ludmilla: Helyesen:József Attila:Levegőt!
CsipkeRózsa
Úgy emlékszem, egyszer már próbálkoztak egy hasonló törvényjavaslattal, de valahol elakadt.
szaboria1
A telefonokat már rég lehallgatják. Csak eddig nem nagyon használhatták fel ezt szeretnék most legalizálni.
36
@CsipkeRózsa: Ez a törvényjavaslatosdi, csak téma a publikumnak. Attól még évtizedek óta megy a tevékenység az érdekek mentén.

Országok is megfigyelik, lehallgatják egymást. Pl. Nemrég láttam egy ilyen leleplező előadást az osztrák helyzetről. A bécsi USA nagykövetségről figyelik az amerikaiak, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot. A költségvetésük határtalan.(Az infrastruktúra nagysága szerint). Ráadásul az NSA teszi mindezt, nem ám a CIA!
A rendszer megtekinthető a you tube-on: NSA points of presence in Österreich címmel.
A rendszer számomra legérdekesebb eleme az un. NSA-Villa, ami bizony feltünt már a bécsi embereknek is. Egy kis utcában található régi villa, amely előtt nem hogy fényképezni nem lehet, de még sokáig álldogálni sem, mert perceken belül ott terem a helyi rendőrség, és demokrácia ide, vagy oda, gazoltatás és elzavarják a honpolgárt onnan. A you tube-on az NSA villáról is van fent anyag. Érdemes megnézni.
36
Az alapján, amit az osztrákok bemutatnak Bécsben, én Budapestre lemintáztam és hát, erős a gyanum, hogy nálunk is ugyanaz a rendszer működik. Amerikai nagykövetség épülete. Citibank épülete a nagykövetség közelében.(Nekem furcsa az, hogy egy amerikai banknak, magyarországon, miért van olyan hatalmas épülete? Mi célt szolgál az a hatalmas, erődszerű épület? Nincs is szinte fiókja a Citibanknak vidéken. Furcsa.) Szerintem fedőcég.
nemkati
@Ludmilla: József Attila nem csak a jelenét látta pontosan, hanem a jövőbe is látott.
... és a világ azóta nagyot fordult! Pontosan 360 fokot!
quadrocopter
Nos, röviden: a titikos házkutatás már ma is létezik, de ehhez elrendelt titkos nyomzás kell.

Amit a rezsim akar, az nem mást, mint annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy titikos nyomozás elrendelése nélkül, hasraütés szerűen ( akár politikai motivációból, sőt...!) bárkire, bármikor, bárhol technikai operatív eszközöket lehessen alkalmazni, akár figyeléssel kombinálva is! Ezek valós okáról/indokáról csak egy szűk kör tud, s a hiteles pkokokról nem lehet meggyőződni, még a bírónak sem!

Igen nagy veszélye abban is rejlik, hogy alkalmazásával fordulhatnak előú olyan esetek, amikor engedély nélküli fegyvert, lőszert, robbanóanyagot "találnak!" a célsuemély körnnyezetében, amely már eélég indok a titikos nyomozás elrendelésáre, s mire kiderül, ( ha kiderl!) hogy a madárnak abszolút semmi köze ezekhez az eszközökhöz, addigra rég lejárt a Gergely-naptár is és a madár egy életre ellehetetlenült, tönkre tett egzisztenciával!

Ez a valódi cél, ugyanis a jelenleg hatályos törvényes lehetőségek is biztosítják a felderítés eredményességét, pro, vagy kontra eredménnyel, meggyőzően!

Tehét a tervezet elfogadása esetén, már tényleg senki, sehol, semmilyen téren nincs és nem is lesz biztonságban a rezsim játékszerévé válik!
Ettől kezdve, hogy mit jelent a "megalapozott gyanú" azt a rezsim hatóságai fogják megállapítani, vagy addig mesterkedni, amíg egy bírő előtt is a hitelesség látszatát kelthetik, mert olyan nincs, hogy valamit ne lehetne szándékosan félremagyarázni, felnagyítani.

Ébresztő Magyarország, ébresztő magyarök, a jövőtök, családotok, egzisztenciátok, sze van kockára téve!
bakegya
EZ POLITIKAI GYILKOSSÁGI KÍSÉRLET-semmi kétség kinek és milyen célból van erre szüksége,mint az összes többi gyalázatos törvényes törvénytelenségre is!!!FOLYTATJA ÉS EL FOG MENNI A FALIG.
nemkati
@quadrocopter: Ijesztő kép, Tényleg rémálmomban ne jöjjön elő egy ilyen világ! És mit lehet arról tudni, hogy ez milyen törvény lenne? Feles, vagy kétharmados? És ki fogja megszavazni a Fideszen kívül?
F_Viktor
@bakcsubakka: Írod:
"Szép kis Happy End lett a vége."

A diktátor szemszögéből magyar viszonylatban sem látom pozitivabban a végkifejletet :-)
barckmagdi
Ha ez átmegy, akkor az ellenzéknek kakukkoltak. De ha jövőre az ellenzék alkuval egy-egyezik minden választókerületben, akkor a GECINEK kakukkoltak! Ezt már a gondolat megszületésének pillanatában tudni akarják. Szép új világ következik.
Desischado
ijesztő, nagyon Orwell-i. Ha ezt meg merik tenni, akkor tényleg birkák vagyunk. Ébresztő, magyarok!!! Észak Korea leszünk, ha hagyjuk!
quadrocopter
@nemkati: Ennek a lehetőségnek egyenes következménye az autódban "talált" lőszerhüvely, kábszer, stb. amelyet már sok-sok film is megénekelt, holott semmi közöd nem volt ezekhez a holmikhoz, ehhez képest az autódban "találták" meg! Ettől kezdve körülményes és hosszadalmas annak tisztázása, hogy semmi közöd hozzá, közben megszűnik a munkahelyed, tönkre megy a csaláédi életed, megbélyegzik a gyerekeidet, stb!

Akárhogyan próbálják magyarázni, a bűnüldözés nem azon alapul, hogy hátha találnak valami sárosat nálad, mert ez az elv megelőlegezi azt, hogy mindeki sáros, mindenki sunyít, mindenki bűnöző és bizonyítsa be(!) hogy nem az!
Elemeroggyant, aljas húzás és alapvető emberi jogokat sért, bűnözőként kezel az állam, holott ennek semmi jogalapja nincs!
quadrocopter
@lópicigáspár: Tudod., nagyon sokan, az emberek 90 %-a véli (tévesen) azt, hogy "hallgassák csak le a telefonomat,m semmi olyat nem mondok soha!"
Ez az egyik legnagyobb tévedés és erre a hozállásra alapoznak!

Amikor valaki telefonját rendszeresen hallgatják, néhány hét útán teljes kép alalul ki arról, kik a kapcsolatai, milyen gyakran és milyen témában csacsognak, kinek, mi az érdeklődési köre, kinek van sár az életében, hogy áll anyagilag, kihez, milyen kapcsolat fűzi, milyenek a napi szokásai ( ez feltétele egy titkos házkutatásnak!) milyenek családtagjainak a szokásai, ki, mikor mennyire időre van távol...stb. tehát puztán csak lehallgatással egy kész környezettanulményt lehet készíteni és akkor még ki sem léptek az irodából!

Nagy tévdés, ha azt gondoljuk, hogy "á, úgysem mondok olyat" mert lehjet, hogy nem is az a célja a lehallgatásnak, hogy az általad közölteket rögzítse.
Sokan megcsúsztak már azon, hogy tudták, még telefonba is mondták, hogy "tudod, a falnak is füle van" vagy "nem telefontéma" mégis lehallgatás okozta a vesztüket, vagy annak során beszerzett információk!
bakegya
@quadrocopter: az örökifjú lomniczi vérre szomjas kutyaként a nyomunkban csörtet !
SE ÉLDÁS ,SE BÉKESSÉG ,MAGYAR FÖLDÖN ITT MÁR NEM LESZ.ez az orbán maffia ezzel a törvénnyel belügyesen kivégez minket,de ettől kezdve külugyesen se fognak már befogadni se sehol minket,ha menekülni próbálunk.
lópicigáspár
@quadrocopter: Telesen igazad van, de nem ismered a hátterem. Ha olyanról akartam beszélni, amihez semmi közük, kértem egy román, vagy egy szerb kártyát egy új 1000 forintos telefonnal, amit max kétszer használtam, aztán repült az egész a Tiszába. Így is megérte! Mivel a mai napig flottacsomagot használok család és baráti körben, tudom, hogy rögzítenek minden beszélgetésemet. Ha harminc év alatt nem sikerült feltérképezniük a kapcsolatrendszeremet és a szokásaimat, visszaadhatják az iparukat. :))) Egyébként már teszteltem a rendszert a szomszéddal, aki kollégám volt. Kizárólag azokat a kifejezéseket, mondatszerkezeteket alkalmaztuk, amire az automata biztos bekapcsol. Nem jöttek felásni a kertünket! :)))
magyarbakancs
Vissza a múltba.
Ez az Orbáni új film rendezés.
Azért harcoltunk 1989-90-ben ,hogy ez megszűnjön most meg az Antii komcsipárt ki tele van 3/3-mas ügynökökkel és MSZMP-sekkel vissza hozzák a múltat.
Nosztalgiázunk.
kukac50
Kezdjék a lehallgatást Tiborccal Mészárossal Orbánnal Garancsival,Folytassák Rogánnal Szíjártóval meg a többi Fideszessel. Legalább megtudjuk miből tudnak így gazdagodni.
lópicigáspár
@kukac50: Őket nem kell, azt már tudják előre, mert a vajda szól mindig, hogy most fül befog, rögzítő kikapcs!
Ludmilla
akár el is helyezhetnek a lakásban terhelő bizonyítékokat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.