A hétfőtől életbelépő rendeletmódosítás szerint a tojás darabárát azonos méretben kell ezentúl feltüntetni a súlyra vetített egységárral – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.

Hétfőtől változás jön a boltokban, itt az új szabály!

Közölték: így a vásárlók számára azonnal összehasonlítható lesz az eltérő méretű és tömegű tojások darabára a súlyra vetített egységárral. Az eddigi négy (S, M, L és XL) méretkategória szerint osztályozott tojásoknál ugyanis nem feltétlenül jelent meg a tényleges súly szerinti különbség, így a súlyra vetített ár nem volt olcsóbb a kisméretű tojásoknál a nagyobb méretűekhez képest.

A tájékoztatás szerint a vásárlók és a hazai tojástermelők érdekeit is védi a módosítás, amely a vásárlók egyértelmű tájékoztatására kötelezi a kiskereskedőket. A szabályozás módosítására azért volt szükség, mert a kiskereskedelemben gyakorlattá vált, hogy a tojás kilogrammjára számított legmagasabb egységárat az előírtnál kisebb méretben jelölték, ami alkalmas a vevők megtévesztésére.

Az NGM a közleményben megjegyzi, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kisméretű (A-minőségű, ipari) tojás importja, ami sok esetben – a látszólagosan olcsóbb eladási ára miatt – hátrányosan érintette a magyarországi gazdák által termelt, magasabb kategóriába sorolt tojások értékesítését.

Az idén januárban 5 százalékra csökkent a tojás és több más élelmiszer, így a friss tej és a baromfihús általános forgalmi adója (áfa), tavaly pedig a sertés tőkehús áfája lett alacsonyabb.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
Nem vettük észre az ÁFA csökkentést.
Azt, hogy ennek ellenére mindennek emelkedett az ára, azt viszont igen.
A porhintést, ha így folytatják, hamarosan felválthatja a kockakő.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nevemnick
Nem vettük észre az ÁFA csökkentést.
Azt, hogy ennek ellenére mindennek emelkedett az ára, azt viszont igen.
A porhintést, ha így folytatják, hamarosan felválthatja a kockakő.
Klubtag
No - amikor ezek elkezdik a tojástermelők érdekeit képviselni - ekkor kell odafigyelni.
Beülök a kocsiba, elautózom 2 kilométert, megveszem a háznál a 20-30 db XXL-es tojást és uccu haza. Tojunk mi az NGM közleményére. Lassan visszatérünk az 1-1-beni árú cseréjére. Ez jut persze a keveseknek. A többiek pedig szenvednek a totális kitolástól.
Nessy
Akárhány ilyen - olyan méretet, súlyt, mi egyéb, írnak rá, az ára változatlan! Minden tiszteletem a "gazdáké", de talán nem kellene drágábban adni, mint az ÁFA csökkentés előtt!
Klubtag
@Nessy: Érdekes, ha egyenesen tőlük veszed, nem adják drágábban...
szaboria1
@nevemnick: Nem csak az élelmiszernék de az internetnél is trükköznek. Akinek lejár a hűségidő re kötött szerződése az új szerződésnél mégis magasabban kapja ugyan azt az internet sebességet mint ami előtte volt.
Eladott Ország
Emelhetik a tojás árát a hazai termelők, a madárinfluenza miatt ugyanis egyre szűkebb a kínálat a piacon. A jogszabályváltozást viszont nem lehet megenni, legfeljebb irattározni. Kenhetjük a hajunkra.
1magyar
Az áfa csökkentéssel szerintem kiestek a feketézők (már nem éri meg nekik) és így maradt a tojás ára,mert már nem kell versenyezni a feketén eladottakkal.
szaboria1
@Eladott Ország: Megint egy át verés mert csak a víziszárnyasok kaptak madárinfluenzát. A tojás termelők csak zárt helyiségben tarthatják a tyúkokat.
Nessy
@Klubtag: Hát, azért ezzel vitáznék! Jó, gyalogosan komplikált lenne Óbudáról falura sétálni 20 tojásért. Viszont a piacon bizony 40 - 44 forint egy tojás az egyéni gazdánál! Tudom, hogy a sajátja, de nekem ez kicsit sok.
Klubtag
@Nessy: csepelszigeti településen én is 40 ft-ért veszem, viszont a mérete, frissesége és kapirgáló tartása miatt nekem megéri. Nagy áruházlánc: 33 Ft/db, ketreces. Dönthetsz.
karma1
B@szd meg, en ezt nem hiszem el!!! MI VAN??? Jol vannak ezek az idiotak? A vilagon mindenhol van egy elfogadott merettablazat (egy lyukrendszer, aminek alapjan megallapitjak es besoroljak a tojast, 6-7-nek vagy eppen vegyes kicsinek ), es jonapot! Agyalagyultak...
Eladott Ország
@szaboria1: Így igaz a tojótyúktartás csak zárt térben lehet. Az embertől nem kaphat madárinfluenzát, legfeljebb csak a fidesz bandától marhakórt. Az Európai Unió előírása szerint 2011. december 31-ig még megengedett az 500-550 cm2 tojónkénti ketrecférőhely, de 2012. január 01-től az előírt férőhely 750 cm2, melyből a hasznos felületnek 650 cm2-nek kell lenni. A meglévő hagyományos technológiájú ketreceket át kell alakítani és 2003-tól már csak új típusú ketreceket lehetett üzembe helyezni. A megnövelt állatonkénti férőhely természetesen az ágazat versenyképességét csökkenti, a ketrecek átalakítása az egyébként is kis nyereséggel dolgozó tojástermelők számára szinte megvalósíthatatlan feladat.
staro2
Kész.
Most már elégedetten hátradőlhetünk.Minden problémát megoldott szeretett kormányunk,ez az egy restanciája volt még.Hétfőtől tudhatjuk hány forint egy kiló tojás ,ráadásul nagyobb számokkal lesz kiírva mint eddig.
Azt hiszem ez már maga a Kánaán.
wagabund
nem is lenne ezzel a kiírási rendelettel baj...bármelyik kofaasszony gond nélkül megcsinálja...

... kíváncsian várom a szombati piacot, ott végrehajtják-e a parancsot?...mert valamiért nagyon szidják újabban a kormányt...nem értem az embereket...5-6 évvel ezelőtt még áhitattal beszéltek róluk...mijalófasz történhetett közben?
Equus
csak szentelt tojást vegyetek... a plébániát semmi semmire sem kötelezi... még ÁFA sem
nemkati
@staro2: Hogy el vagy te tévedve! Már ott sorakoznak a következő roppant fontos törvényjavaslatok, mint amilyen ez a tojásdolog meg a Heineken csillag, de nem ötletelek, mert még tényleg valóra válik. :)
solidedge
A tojás mérete egyszerű szemrevételezéssel megállapítható. Az egységárak feltüntetése azoknak kell, akik konzervbontóval akarnak a tojás tartalmához jutni.
nezelodo
Na kérem aztán ezek a szakértő politikusaink bírálják Brüsszelt az uborka meg a banán görbülete miatt. Pedig jól megdolgoznak, érte, hogy újabb baromságot agyaljanak ki saját maguk is. Remélem a tyúkoknak nem kell felelősségbiztosítást kötni arra az esetre, ha nem szabványos tojást tojnak!
qxy
Nem tudom van e még, amikor otthon voltam, nem a tojás, hanem a csírke comb. ha nem éri el azt a sújt, ami a " szabvány" Az emberi fogyasztásra nem alkalmas és a kutya boltba vitték a 8, 9 dekás kis combokat Semmi baja nem volt csak kicsi volt. 80 % al olcsóbb volt. A tesóm volt a kutya boltos. Jött a Barneválos kocsi, 10 láda csírke bolt 10 láda kutya bolt. és nagyon finom volt az is.
papa.49
@qxy: Hát az már jó régen volt, már mint a Barnevál...
nemkati
@papa.49: Az olyan, mint a karnevál, csak barna?
papa.49
@nemkati: A baromfi feldolgozó ,,lánykori,, neve...
qxy
@papa.49: Jovanna elég rég nem vagyok otthon sajnos. de megyek haza nem soká.
qxy
@nemkati: Tudod, azt akarom, hogy itt is legyek ott is legyek. utazok, horgászok gasztró versenyekre járok és a nők.
nemkati
@qxy: ... és a nők... :))
És a tojások?
qxy
@nemkati: nők? vannak . tojások , " azok is vannak" most is megyek haza húsvétra 10 nap peca. ( meg miegymás)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.