Az egyik legnagyobb magyarországi jogvédő szervezet, a Helsinki Bizottság három munkatársa február végén két napot töltöttek a szerb-magyar határon. A Horgos és Szabadka környékén várakozó menekültek nekik is arról számoltak be, hogy “kék egyenruhások” különféle módokon bántalmazták őket, és többjükön jól látható külsérelmi nyomok is voltak.

Bakonyi Anikó, Léderer András és Somogyvári Zoltán a tapasztalataikról az Átlátszónak beszéltek. Egyebek mellett elmondták, hogy mintegy hétezer ember van a táborokban, és nagyjából ezren élnek hajléktalanként Belgrád környékén, és kétszázan Szabadka körül. Van, aki hónapok óta ott él, és van, aki már többször megpróbált átjutni a magyar határon.

A jogvédők azt mondták a portálnak, hogy látták a menekültek sérüléseit is. Volt, akin kutyaharapás volt, de jellemzően veréstől származó arc- és lábsérülésekkel találkoztak. Egy nagyon rossz állapotban lévő férfi, akinek kötés volt a lábán, azt mondta a Helsinki Bizottság munkatársainak, hogy az ő lába köré szögesdrótot tekertek. Egy 12 éves fiú is panaszkodott, hogy őt is bántották. Mindenkit megvertek.

A jogvédők beszéltek arról is, hogy nehéz bizonyítani, hogy magyar egyenruhások magyar területen követték el a bántalmazást.

Többen elmondták, hogyan történik tipikusan a verés. A történet szinte minden esetben ugyanaz. Átjutnak a határon, észreveszik, hogy jönnek a rendőrök, akik elfogják őket, majd először van egy nagyon alapos ruházat-átvizsgálás és motozás. Minden panaszban szerepel, hogy az átvizsgálás során elveszik és a szemük láttára összetörik a telefonjaikat. Tehát nem ellopják tőlük, hanem megsemmisítik őket.

Azt, hogy ilyen helyzetekben mit tehet a rendőr, szigorú előírások szabályozzák – írja a Népszava. Alapesetben a rendőr először is igazoltatással próbálja a személyazonosságot megállapítani, és átvizsgálhatja a ruházatot, csomagokat. A továbbiakban az elfogás és az előállítás szabályai a mérvadóak, annyi különbséggel, hogy a menekülteket nem a területileg illetékes rendőrségre, hanem a kijelölt tranzitpontra, határátkelőre szállítják. Az előállítás során a rendőr – előzetes figyelmeztetés után – fizikai kényszert is alkalmazhat az ellenszegülés megtörésére, a szökés megelőzésére. Ez jelenthet testi erőt, bilincset, paprikasprayt, sokkolót, rendőrbotot, kardlapot, illetve szolgálati kutyát. A kutyáról a rendőr „biztonsági okból” leveheti a szájkosarat.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kiskun
A Helsinki Bizottság tagjainak a nyaka köré kellene drótot tekerni ha ilyen valótlan rémhíreket terjesztenek és ezzel lejáratják az országunk határát felügyelő egyenruhásokat!!
justhpeter
@kiskun: Vagy a Hágai Nemzetközi Bíróságra vinni az ügyet. A nyertes mindent visz, a vesztes megy a lecsóba. (és vihet magával még egy embert - mondjuk Bakondit).
fekete
Nem kell kozelebe menni a keritesnek! Ez ilyen egyszeu!
elnyomott
@kiskun: Azokkal legyél ilyen szigorú, akik romlott kaját adnak nekik és meggazdagodnak rajta!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.