Hosszú évek után már nem Dánia a világ legboldogabb országa. Igaz, még mindig Skandináviában a legjobb lakni. A 2017-es jelentésből az is kiderül, hogy a pénz tényleg nem minden.

Megjelent a Világ Boldogság Jelentés 2017, és rögtön egy meglepetéssel nyitott: helycsere történt a világ legboldogabb országának pozíciójában: a korábban stabil listavezető dánok lecsúsztak a második helyre, és Norvégia vette át a vezetést. 

Norvégia a világ legboldogabb országa, Magyarország a 75.

Az élboly minden elárul arról, hol jó élni:

1. Norvégia
2. Dánia
3. Izland
4. Svédország
5. Finnország

Vagyis továbbra is a skandináv modell a nyerő, de nem feltétlenül az anyagi jólét miatt. Ez akkor válik egyértelművé, ha megnézzük, Magyarország hol áll, és mely országok előzik meg:

(...)
70. Paraguay
71. Hongkong
72. Fülöp-szigetek
73. Szerbia
74. Jordánia
75. Magyarország

A listát elég bonyolult módszertannal rakják össze, részben szubjektív szempontok szerint. Az egy főre jutó GDP, vagyis a gazdasági fejlettség csak egy eleme a dolognak, a Magyarország előtt álló öt állam közül például csak Hongkongban magasabb ez az érték, vagyis a szegényebbek is lehetnek boldogabbak.

Ami feltűnően alacsony a magyarok esetében (a listán körülöttünk állókhoz képest) az a szabadság érzete (abban az értelemben, hogy az ember képes-e maga dönteni az élete nagy kérdéseiről), illetve a pozitív jövőkép. Lám, a legendás magyar pesszimizmus itt is meglátszik.

Egyébként ennek ellenére sincs veszve semmi, hiszen a 2005-2007-os felméréshez képest Magyarországon kissé, de mérhető mértékben javult a helyzet. A legtöbbet Nicaragua és Lettország javított a helyzetén egy évtized alatt, míg a legjobban Görögországban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Venezuelában romlott a helyzet.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
Az élet szomorú, de legalább a fizetésünk nevetséges!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Sajna, iden visszacsusztunk a 8. helyre, de sebaj...:o))) Ettol meg piszok jo hely Uj-Zeland...:o))
Perwool
Az élet szomorú, de legalább a fizetésünk nevetséges!
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2016/06/19/kidolgoztam-javaslataimat-a-boldogsag-es-siker-fele-vezeto-ut-megtetelehez/
Kidolgoztam javaslataimat a boldogság és siker felé vezető út megtételéhez.
Először is javasolnám, hogy ezennel koronázzuk meg a mi dicső Vezérünket, teljhatalommal
látva el őt mind a politika, mind a magánélet minden területén. Az Ő végtelen bölcsességében bízva helyezzük óvó lábai elé Országunk és személyes sorsunk irányítását! Ő mondja meg nekünk, mit együnk, igyunk, olvassunk, nézzünk, gondoljunk. Mikor vegyünk hűtőszekrényt, levegőt, lóbalzsamot. Ő nevezze ki a dadusokat a bölcsődékbe, a polgármestereket, patikusokat, cégvezetőket, portásokat és kéményseprőket! Javaslom, hogy tegyük az Ő gondos kezébe vagyonunkat, a nyugdíj megtakarításoktól kezdve a fizetésünkig, a földjeinktől az iskoláinkig minden ingó és ingatlan, valamint ingatag értékünket. Ő mondja meg a maga végeérhetetlen bölcsességében, kiből legyen orvos, kiből miniszter, hentes, butikos, trafikos és földesúr. Újra kell vizsgálni a magukat rokkantnak képzelő honfitársainkat, hogy kiderülhessen: sokuknak visszanőtt a lába, fél tüdeje és egyéb, mondvacsinált betegségéből is kigyógyult. A tőlük megvont rokkant nyugdíjakat hasznos célokra fordítván Népünk határtalan intelligenciájáról tehetünk tanúbizonyságot. Építsünk stadionokat, mert a stadionokban van a jövő, kedves Elvtársak! Ha stadion van, minden van! Az elmaradt Európa erre még nem jött rá, de mire az ő szemük kinyílik, mi már stadionhosszal vezetünk és ily módon átvehetjük a hatalmat az Unióban! Javaslom, szivattyúzzuk ki az összes gázt a tározóinkból, az utolsó cseppig! A nyomás híján feltörő víz majd szépen feltölti ezeket a tárolókat, amiket aztán Nemzeti Fürdőszoba Program keretében hasznosíthatunk! Hangulatjavító intézkedésként javaslom, osszunk minden nap háromszor Nemzeti Pálinkát!
Végezetül javaslom Csodatévő Nemzeti Ereklyévé nyilvánítani a Nemzet Hátizsákját és minden év április elsején körbehordozni azt az országban, hogy népünk...
Eladott Ország
folytatás ma, 15:57... minden tagja megmerítkezhessen annak varázslatos erejében!
Éljen a Szo….
Éljen!
Éljünk!
Éljünk jól, mi, néhányan!
A többiek le vannak szarva!
Előre, Elvtársak!
Perwool
Miért van az, hogy a kormány a nem dolgozó gazdasági és politikai elitnek odaadja azt, amit az egész ország szegénye összegürizik.

kepkezelo.com/images/jlfknv9t6o1bkvc0qpl4.jpg
Edmond Dantes
Viszont a föld legboldogabb települése Felcsút,főleg a stadion környéke.
Perwool
@Eladott Ország: Ez ma így működik! 3 000 000 millió ember éhezik de örüljünk , hogy 500 000 jól él...-:(
solidedge
Orbán és sleppjének boldogsága elmozdította az országot az utolsó helyről.
Eladott Ország
@Perwool: civilhetes.net/magyarorszag-a-4-millio-koldus-orszaga
A számok majdnem jók, de Magyarország sajnos a 4 millió koldus országa! Orbán alapgondolata, hogy tőkések nélkül nincs kapitalizmus, hibátlan. Azonban ami ezután következett, az csak és kizárólag hibával van tele! Az elkövetett hibák egy részét lefedik a kivándoroltak tömegei, (nincsenek jelen a munkaerőpiacon, valamint a hazautalásaik javítják az ország pénzügyi helyzetét) , másrészt megalázó módon a közmunka. Hát így lettünk 4 millió koldus országa. Szevasz Vera visz a víz... keserű komédia.
elnyomott
Gondolom, hetvenöt országot vizsgáltak...
csa-csa
@Perwool: azért, mert ez mindig így volt, van és lesz örökkön örökké! és már miért változtatnának ezen a nekik igen kedvező helyzeten!
justhpeter
2019-ben, Orbán után is fel kellene mérni. Ugrásszerű növekedés lesz.
Perwool
@csa-csa: Sajnos itt az ország egyik fele az egyik zsebmetsző bandának tapsol, a másik meg a másiknak, miközben nem látják a lényeget. Az összes politikusunk úszik a pénzben, miközben nekünk a seggünk kilóg a gatyából és 26 éve hallgatjuk, hogy rövidesen nekünk is jobb lesz! Képtelenek vagyunk egy komcsimentes, viszonylag tisztességes, szakértő, valóban egészségesen nemzeti érzelmű elitet kinevelni.

Semmi sem segíti egy politikust jobban a kampány során tett ígéretek
elfelejtésére, mint a megválasztása.
Perwool
@Eladott Ország: Magyarországon 10 emberből, 6 stresszben él. A többi már külföldön.
Magyarországon lépésről lépésre szorul vissza a szólásszabadság soha nem látott mértékben nő a korrupció.Alkalmatlan, korrupt társaság, Orbánostól.Az ország meg közben kiürül...
Orbán nem tűr meg semmilyen kritikát, a híveknek pedig semmi bajuk ezzel.
Nem véletlen, hogy a fiatal generáció egyre nagyobb része nem Magyarországon akar megöregedni és ennek nemcsak gazdasági okai vannak...
simmering73
Köszönjük. Lesz ez még rosszabb is. Népnyomorító kormányunk mindent megtesz ezért.
szép új világ
Ezzel szemben nekünk van a legboldogabb miniszterelnökünk! Van kisvasútja, saját (gomb)focicsapata fűtött gyeppel és harcolhat kedvére éjjel-nappal és mindig engedik nyerni. Továbbá övé a mennyeknek országa, mert ugye boldogok a lelki szegények...
cs.n.
Csehország: 23.
Szlovákia: 40.
Lengyelország: 46.
Magyarország: 75.
Ez pedig a V4-ek sorrendje a listán, igazán szép eredmény, hiszen csak 29 helyezéssel vagyunk sereghajtók. Nem 30, 35, csak 29. Ez ám a valami! :)
Jozefina
Amíg orbán-fidesz-kdnp maffia uralja putyin támogatásával az országot, addig csak rosszabb lesz, jobb nem!!!
Sámannus
@Jozefina: Rosszul tudod. Orbánnak csak a vasút és a stadion építés jut, a csuti hegyek közé szorítva, Semmilyennek a szalonkák lövöldözése, Kövérnek a hamu szállítás Erdélybe, a többit a ruszkik zabrálják el.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.