Hosszú évek után már nem Dánia a világ legboldogabb országa. Igaz, még mindig Skandináviában a legjobb lakni. A 2017-es jelentésből az is kiderül, hogy a pénz tényleg nem minden.

Megjelent a Világ Boldogság Jelentés 2017, és rögtön egy meglepetéssel nyitott: helycsere történt a világ legboldogabb országának pozíciójában: a korábban stabil listavezető dánok lecsúsztak a második helyre, és Norvégia vette át a vezetést. 

Norvégia a világ legboldogabb országa, Magyarország a 75.

Az élboly minden elárul arról, hol jó élni:

1. Norvégia
2. Dánia
3. Izland
4. Svédország
5. Finnország

Vagyis továbbra is a skandináv modell a nyerő, de nem feltétlenül az anyagi jólét miatt. Ez akkor válik egyértelművé, ha megnézzük, Magyarország hol áll, és mely országok előzik meg:

(...)
70. Paraguay
71. Hongkong
72. Fülöp-szigetek
73. Szerbia
74. Jordánia
75. Magyarország

A listát elég bonyolult módszertannal rakják össze, részben szubjektív szempontok szerint. Az egy főre jutó GDP, vagyis a gazdasági fejlettség csak egy eleme a dolognak, a Magyarország előtt álló öt állam közül például csak Hongkongban magasabb ez az érték, vagyis a szegényebbek is lehetnek boldogabbak.

Ami feltűnően alacsony a magyarok esetében (a listán körülöttünk állókhoz képest) az a szabadság érzete (abban az értelemben, hogy az ember képes-e maga dönteni az élete nagy kérdéseiről), illetve a pozitív jövőkép. Lám, a legendás magyar pesszimizmus itt is meglátszik.

Egyébként ennek ellenére sincs veszve semmi, hiszen a 2005-2007-os felméréshez képest Magyarországon kissé, de mérhető mértékben javult a helyzet. A legtöbbet Nicaragua és Lettország javított a helyzetén egy évtized alatt, míg a legjobban Görögországban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Venezuelában romlott a helyzet.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
Az élet szomorú, de legalább a fizetésünk nevetséges!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Köszönjük. Lesz ez még rosszabb is. Népnyomorító kormányunk mindent megtesz ezért.
szép új világ
Ezzel szemben nekünk van a legboldogabb miniszterelnökünk! Van kisvasútja, saját (gomb)focicsapata fűtött gyeppel és harcolhat kedvére éjjel-nappal és mindig engedik nyerni. Továbbá övé a mennyeknek országa, mert ugye boldogok a lelki szegények...
cs.n.
Csehország: 23.
Szlovákia: 40.
Lengyelország: 46.
Magyarország: 75.
Ez pedig a V4-ek sorrendje a listán, igazán szép eredmény, hiszen csak 29 helyezéssel vagyunk sereghajtók. Nem 30, 35, csak 29. Ez ám a valami! :)
Jozefina
Amíg orbán-fidesz-kdnp maffia uralja putyin támogatásával az országot, addig csak rosszabb lesz, jobb nem!!!
Sámannus
@Jozefina: Rosszul tudod. Orbánnak csak a vasút és a stadion építés jut, a csuti hegyek közé szorítva, Semmilyennek a szalonkák lövöldözése, Kövérnek a hamu szállítás Erdélybe, a többit a ruszkik zabrálják el.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.