Több mint száz civil szervezet közös állásfoglalásban fejezte ki a "civil szervezeteket ért magyar kormányzati fenyegetéssel" szembeni tiltakozását. Az erről szóló közleményt az egyik kezdeményező, a Magyarországi Európa Társaság (MET) kedden juttatta el az MTI-hez.

A közleményben felidézték, hogy Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője múlt keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz ötpárti konzultációt kezdeményez a "külföldről támogatott" szervezeteket érintő törvénytervezetről. A kormány erről nemzeti konzultációt is kezdeményez.

A civilek a közleményben kijelentették: egyes politikusok odáig mentek, hogy némely civil szervezetek "eltakarításának" lehetőségét is felvetették, míg mások "idegen ügynököknek nevezték őket".

Az állásfoglalást kezdeményező szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy az új jogalkotási elképzelésekről és a nemzeti konzultációról csak a sajtóból értesüljenek, illetve hogy egyes politikusok nyilatkozataikban megpróbálják a civileket lejáratni és megosztani. Emellett elvárják a kormánytól, hogy az új törvény végleges formája az érintettek bevonásával, szakmai vita nyomán készüljön el.

"Magyarországnak szüksége van a civilekre" – hangsúlyozták a szervezetek.

Azt írták: a közös állásfoglalásban különböző területeken dolgozó civilek elutasítják a "kormány civileket korlátozó és megbélyegző törekvéseit". A kezdeményezők között van A Város Mindenkié, az Átlátszó, az Eötvös Károly Intézet, a Greenpeace Magyarország Egyesület, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, az Ökotárs Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International és a Védegylet. A kezdeményezéshez kedd estig 157 szervezet csatlakozott.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qxy
@Mirabilis: Na ez az ne tiltakozz. tegyél valamit . vegyél egy szív lapátot. Na azzal lehet tiltakozni. Ez olyan mint a .- " Kikérem magamnak" azt?? jobb lett?
Béla333
@Mirabilis: 19.50
Ostromolják meg a Bastille-t?
Azt nekünk kellene!
Nessy
Majd a CÖF-CÖF "ellen békamenetet" indít! Elvégre, nekik megfinanszírozza az állam a mi pénzünkből!
qxy
@Mirabilis: Nem tiltakozni kell hanem " tenni valamit " tiltakozás, meg a sztrájk, arra azt mondja a kormány, hogy na?? hadd tegyék. kinek ártanak vele és igazuk van. Sztrájk, meg a " figyelmeztető sztrájk? mire jó? lópimpili az egész. Csak a Magyar ember nem mer tenni csak mondja.Ez a baj.
qxy
@Mirabilis: tudod, amikor otthon voltam meg tehettem a politikusokkal hogy szó szerint kirúgtam, lekevertem egy fülest neki, haza zavartam. Meg tehettem. de mit érek egyedül? kevés mint mackósajtba a brummogás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.