Eljött a változás időszaka, "az ország változásért kiált" – jelentette ki a jövő évi választásokra utalva a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Debrecenben. 

Gyurcsány Ferenc országjáró körútja első állomásán azt mondta: az elmúlt hét év sokkal szörnyűbb volt, mint az azt megelőző nyolc, amire olyan sokat hivatkozik a jelenlegi kormányzat.

Gyurcsány: Az ország változásért kiált

A DK és ő maga is azért küzd, hogy bebizonyítsa: lehet nyugodt országot létrehozni, mert "sokak számára ez nem élhető ország" – fogalmazott, hozzátéve, hogy a kormányfő úgy viselkedik, mintha háborúban állna az ország egy részével. Mi nem háborúzni akarunk, a magunk életét akarjuk élni – jegyezte meg.

Gyurcsány Ferenc a Debreceni Művelődési Központban, több száz érdeklődő előtt arról is beszélt, az ország polgárai megérdemlik, hogy munkájuk után tisztességes bért kapjanak. Szerinte sok éven át, folyamatosan infláció fölötti béremelésre van szükség az országban.

Az ország felemelkedésének egyetlen forrása, hogy tisztességesen lehessen dolgozni, és azt tisztességesen fizessék meg

- hangoztatta. Az ellenzéki politikus szerint a javakból tisztességesen kell osztozni, így "ha az országnak jól megy, abban az évben legyen nyugdíjextra" – mondta, hozzátéve, hogy ez akár tizenharmadik, vagy tizennegyedik havi nyugdíjat is jelenthet.

"Vádolom ezt a kormányt, mert nem érti, milyen az élet a magyar nyugdíjasok sokaságának", akik 50-80 ezer forintokból élnek – jelentette ki. Meglátása szerint a nyugdíjasoknak érdemben soha nem kellett panaszkodniuk, ha az országnak baloldali kormánya volt.

Gyurcsány Ferenc beszélt az egészségügyről, amit szerinte nem lehet rendbe tenni "érdemi költségvetési kiigazítás" nélkül. Felhívta a figyelmet az egykulcsos személyi jövedelemadó hátrányaira is.

A DK elnöke – arra utalva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program keretében kedden Salgótarjánban volt, előtte meg Szegeden – azt mondta: baloldali polgármesterek úgy gondolják, "ha a kormány pénzt ígér, le kell mondaniuk a kormány kritikájáról". Szerinte a polgármesterek nem mondhatnak le arról, hogy jelezzék: "amit kapunk fejlesztésre azért megdolgoztunk, és az nem a kormány, hanem mindannyiunk pénze". És el kell mondani azt is a miniszterelnöknek: "Ön tönkre teszi az országot!" – figyelmeztetett.

Ha erről lemondunk, lemondunk a szabad Magyarországról – hangoztatta, kiemelve, hogy a következő egy év arról szól, meg tudja-e szerezni a magyar demokratikus sokaság a többséget.

Hozzátette: a DK a kormány kérlelhetetlen ellenfele, jelenleg félmillió szavazója van, "jövő tavaszra lesz lényegesen több". Ő maga politikusként képviseli a választóit, ez a hivatása, és senki kedvéért nem mond le – jelentette ki a résztvevők nagy tapsa mellett.

"De nincs szándékomban kakaskodni" – tette hozzá, megjegyezve: ugyanakkor megvédi a 2010 előtti közös teljesítményt, "nem lehet kidobni 27 évet".

Gyurcsány Ferenc a Fidesz politikájával való szembenállás gyengeségének nevezte, ha valaki azt mondja: "2010 előtt minden rossz volt".

Szerinte "óvatosan kell bánni, kit kínálunk fel ellenségnek". Bírálta a "fizessenek a gazdagok" politikát is, mert "egy csoportot odadobni bűnbaknak, nincs rendben" – mondta, jelezve, hogy egy csoport megbélyegzése csak indulatokat szül, abból nem lesz nyugodt kormányzás.

Megerősítette azt a korábban kifejtett nézetét, hogy nem ért egyet az alapjövedelemmel. "Erőfeszítés viszi előre az országot" – fogalmazott, hozzátéve: aki bajban van, azon segíteni kell, de nem szabad az embereket leszoktatni a munkáról.

"Nem ér annyit a politikai győzelem, hogy butaságokat beszéljünk. Én átélem a felelősséget" – mondta, és azt kérte, "bármilyen heves a kampány, ne egymásban lássuk az ellenfelet".

Az ellenfél "Orbán Viktor és világa" – nyomatékosította a Demokratikus Koalíció elnöke, aki beszéde végén a béke, a nyugalom megőrzésére hívott fel. "Nem lehet helyreállítani a törvényes Magyarországot alkotmányon kívüli eszközökkel" – hangoztatta Gyurcsány Ferenc.

125 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Lehet, hogy GYurcsanyt sokan nem szeretik, az alakjat megosztonak talaljak - ezektol az emberektol meg sosem hallottam indokot arra, hogy MIERT tartjak megosztonak -, de ebben a beszedeben egy rendkivul fontos dologra hivta fel a figyelmet - az enyemet is! -, az embereket sikerult mar annyira megvezetni, megfertozni az orbani "eszmekkel", hogy szepen elfelejtettek, hogy orban NEM szivesseget tesz, es nem a sajat vagyonabol igerget - nagyon keves helyen lattam megvalosulast az igereteire, ha utanaszamolok, akkor SEHOL -, hanem azt az adofizetok penzebol teszi, amiben MINDENKINEK, meg az alulfizetett nyugdijasnak a penzecskeje is benne van, az elelmiszerben megfizetett 27 %-os AFA kepeben. Miert hisszuk megis azt, hogy kegyet gyakorol, amikor egy-egy letesitmenyt, vagy eppen anyagi tamogatast beiger? Mert lassan mar ott tartunk, mint Rakosi apanknal: hogy TOLE fuggunk, mint egyetlen jotevonkjtol,... Hat a nagy loszart fuggenek tole a magyarok: egy rablo kezebol elfogadni a baksist, amit az emberek koze dob, az egy megalazo, embereket tudatosan szegenysegben tarto, vagy eppen rabszolgasorba taszito gesztus...
Ebreszto, magyarok... Nagy baj lesz, ha elhiszitek, o az egyeduli jotevotok...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
aremy
@Szókrakész: erre szokták mondani hogy ezek tények és kérdezd meg a náci főnöködtől hogy hol van a 13-14 havi nyugdíj
adrenalink
@karma1: Én nem forgatom ki a szavaidat, mert nem is értem! Független szakértői kormányról írsz, amibe jobb és baloldali szakemberek egyaránt beletartoznak, de Csaba László azért nem független, mert a jobboldalnak adott tanácsot /amit vagy megfogadtak, vagy nem/. Kérdezem: kitől, mitől független vakaki?
Csaba Lászlóval kapcsolatos "logikádat" követve, nem szakérthetne pl. Ángyán prof. elismert agrár szakember, mert fityiszes képviselő/államtitkár volt.
Segíts, hogy értselek!
Béla333
karma1@ tegnap 21.48
Valamit nem értettél meg, amit Pöpeccel beszélgettem?
Nem volt vitánk abban, hogy kell az Uniós ügyészség az Úniós pénzek felhasználásának az ellenőrzésére, de kell a hazai adóforintok felhasználására egy működő hazai ügyészség is. Mivel a jelenlegi Polt féle bűnpártoló ügyészség börtönbe való, nem az adóforintunkból eltartottkénz a jelenlegi pozícióikba!
Így fogalmam sincs, mire írtad ezt?: "Sajnos, erosen hiszem, hogy @Popec -nek van igaza"???!!!
@karma1:
karma1
@nemfideszes: A jelenlegi fougyeszt SENKI SEM TUDJA ELSZAMOLTATNI, MEG ORBAN SEM! Sot, o letartoztathatja orbant, ha veszelyesnek talalja orban mukodeset nemzetbiztonsagilag
Szókrakész
@karma1: " viszont ha erdogan ratokszabaditja - ill. Merkelre - a menekulteket, akkor Merkel azonnal ki fogja utasitani a torokoket, es azt viszont erdoga n fogja megszivni, nem akárhogy."

Nagy tévedés.

Azt Európa fogja megszívni!
Csak mert az idióta politikusok műbalhéznak egymással.
És Merkel nem utasítja ki a törököket, mert akkor összedől a német gazdaság, azzal borul az eu-s bili is.
De ha Erdogan rászabadítja Európára a migráncsokat, akkor összedől Európa.
Tehát Európa pipáztatáskor mindenképpen a farok rossz oldalán áll.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.