A Magyar Tudományos Akadémián fog előadást tartani a férfi, aki azok után vált ismertté, hogy egy, a bal agyféltekéjét érintő sérülés követően matekzseni lett belőle.

A 33 éves, földrajztanárként dolgozó Hágen András azóta több tudományos folyóiratban, köztük a Magyar Tudomány folyóiratban is publikált: utóbbi cikkére a tudományos akadémia is felfigyelt, és meghívták előadni.

Az éghajlatváltozás okait firtató, úgynevezett Milankovic–Bacsák-ciklusról írtam. Bár ez csillagászati ismereteken alapul, a Föld éghajlatát befolyásoló ciklusok matematiakilag vannak leírva, a magyarázat megértéséhez pedig fizikai ismeretekre van szükség. A baleset után rájöttem, hogy képekben tudom vázolni egy adott számítás elvégzését. Ebből adódóan a szemei­m előtt tudtam leképezni a Nap tömege által meggörbített teret, amelyen az égitestek helyezkednek el – magyarázta.

Április 20-án magyar és külföldi akadémikusok közt Hágen András is előadást tart az éghajlatot befolyásoló ciklusokról, többek között matematikai szempontból.

Matekzseni lett fejsérülése után a magyar férfi

Életem legmegtisztelőbb feladata, de egyben legnagyobb kihívása is lesz az Akadémián előadást tartani. Ez koronázza meg tudományos teljesítményemet

- árulta el a férfi, akinek úgynevezett Savant-szindrómájára a tudósok máig nem tudnak magyarázatot adni.

Az effajta tehetséget annak idején Savant-idiotizmusnak hívták, mert értelmileg elmaradott betegeknél, például az autistáknál kiemelkedő tudás jelentkezett egy-egy területen. Andrásnál a jobb agyféltekében a kreativitás, míg a balban a racionális gondolkodás erősödött, és kapcsolódott össze

– fejtette ki korábban a Blikknek dr. Gyarmathy Éva neveléslélektani szakpszichológus. A világon alig 10 Savant-szindrómásról tudnak, akik képességüket fizikai behatás útján szerezték.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
És még azt mondják a buta emberre, hogy gyerekkorában biztosan fejre ejtették.
Pöpec
@Peller Anikó: Nem is értem, ekkora tudással miért nem Te tartasz előadást az Akadémián.
Einsteint szerintem most megkacagtattad "odaát".
A Nap mellett elhaladó fotonra nem csak a Nap gravitációs ereje hat, hanem a Napon kívül létező összes, a világegyetemet alkotó űrobjektum is ("éterről" nem nyitnék vitát). Ezek hatását egyenként számba venni lehetetlen, mert egy akkora mátrix jönne ki, amit képtelen az emberiség kezelni. Viszont figyelembe kéne venni, különben a foton pályáját képtelenség megközelítőleg is leírni (előre megmondani.)
Tegyük fel, igazad van: tér nincs, csak pálya.
Egy foton sokféleképpen elhaladhat a Nap mellett, Valamennyi lehetséges elhaladási pálya, azok összessége - absztraháljunk - alkossa a teret! Ha most ezek a lehetséges pályák létezhetnek mert valahogy mégiscsak eljut hozzánk a fény - ráadásul nem egy foton érkezik a Nap felől hanem kettő, sőt három is (hogy tudd követni gondolatmenetemet) - , akkor ezen pályák összességét nevezzük el térnek! A foton ennek a térnek lehet bármely pontjában fizikálisan, mert hogy a pályája is lehet a térnek bármely pontjában fizikálisan. Ha ezt megértetted, rá kell jönnöd, miért létezik a tér (fogalma). Ha nem létezne, a létezhető fotonpályák sokaságát tagadnád, ami egyenértékű a fizikai valóság cáfolatával (sötét van) ami elég röhögséges.
Peller Anikó
@Pöpec: Dehiszen a pontosításban pont azt magyaráztam el, hogy pálya nem létezik.

Következésképpen a további levezetésed a téridő létezésének bizonygatására okafogyottá vált.

Teljesen mindegy mit számítasz ki amikor egy foton elhalad a Nap mellett, mert semekkora minor hatást nem kell figyelembe venned mert az mind elenyésző. Másrészt megfigyelheted az elhajlást amit a Nap okoz amikor rávetíted a Nap mögötti csillagok térképét egy olyan előzetesen (vagy utólagosan) felvett térképre amikor nincs ott a bezavaró Nap. Ebből látható az elhajlás mértéke (egy kicsit eltolódnak a Nap körüli csillagok).

Tehát mégegyszer, tér nincs és pálya sincs.

Csak foton van és a nyomóerőt szolgáltató anyagi hatás. Valamilyen anyag nyomja a Nap felé a fotont.

A foton időben változó helyzetét mi, emberek képesek vagyunk egy grafikonra felrajzolni, ezt nevezzülk el pályának, trajektóriának, nyomvonalnak. De ez nincs, csak mi rajzoljuk oda.

Rajzolhatjuk egy világító lövedékkel is vagy egy lézersugárral de attól még pálya nem lesz, mert csak azt láthatjuk, hogy merrefelé mennek a fotonok. A foton ami létezik, a pálya nem létezik.

Akkor lennék bajban ha a foton létezését tagadnám, esetleg az anyag létezését tagadnám.

De nem tennék ilyet mert a matematikai objektumok (fizikai) létezését tagadom.
Pöpec
@Peller Anikó: "Ezzel szemben nem létezik a tér, mert az matematikai objektum, tehát a (többféle) teret és még kifejezettebben a téridőt csak kitaláltuk."

Legyen ahogy akarod. Már nincs időm tovább vitatni mert tavasz van, vetélkednek a rigók, egyébként is kongatják a levesnótát. Közben nő a fű - a kertemben/téren. Amelyek egyébként nem léteznek mivel minden kvarkok halmaza... Jaj, vitát indítottam...Jövőhéten vennem egy kvarknyírót, hivatkozhatok rád? :-)

Küldök neked egy izgalmas haikut, vesézheted a teret és az időt:

Relativitáselmélet

Tömeg tér idő:
jó idő a tereken
tömegteremtő.
Peller Anikó
@Pöpec: Rendben, csak az a baj, hogy ráhibáztál. Hivatkozhatsz rám ha például veszel egy kinyírót. Ha viszont kvarknyírót akarsz venni akkor olyat hiába keresel, mert az sajnos szintén nincs. Lehet kiábrándító, az anyag nem kvarkokból épül fel, de nehogy előszedd nekem a vikipédiát mert attól elalélok.

Na akkor lyó fűtermesztést.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.