Felmentette a hivatali vesztegetés elfogadásának és folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettének vádja alól Tóth Andrást, volt fideszes országgyűlési képviselőt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó egykori polgármesterét a Nyíregyházi Törvényszék szerdán. Az ítélet nem jogerős.

Az ügy másodrendű vádlottját – egy helyi vállalkozót – a törvényszék bírói tanácsa szintén felmentette az ellene emelt hivatali vesztegetés és a bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettének vádja alól.

A vádhatóság 2013-ban azzal vádolta meg a volt polgármestert, hogy a város temetőjének rekonstruálására, valamint a futballpálya építésére kiírt közbeszerzési eljárást megelőzően abban állapodott meg egy kft. ügyvezetőjével – a büntetőügy másodrendű vádlottjával – , hogy amennyiben a családi házánál különböző munkálatokat, például faházépítést, térkövezést, kerítésfestést ingyenesen elvégez, az ő cége nyeri meg a pályázatot.

Az ügyészség szerint a megállapodásnak megfelelően a cég nyerte el a temető rekonstrukciójának kivitelezését, a polgármester az önkormányzat nevében 2008. július 7-én vállalkozási szerződést is kötött a céggel. A volt polgármester családi házánál 2008 őszén a kft. emberei elvégezték, illetve mások bevonásával elvégeztették a kért munkát, másfél millió forint értékben.

A faház építése során a munkába bevont asztalosmester – nehezményezve a tudomására jutott korrupciót – a faház gerendái közé egy nejlonzacskóba helyezve beépítette a Kelet-Magyarország című újság 2008. november 29-én megjelent számának részletét, valamint egy kézzel írt feljegyzést. A nyomozás során "az időkapszulát" a Központi Nyomozó Főügyészség a tanú vallomása alapján megtalálta, és miután kibontották a falból, bűnjelként lefoglalta.

Tóth Andrást a futballpálya építésére kiírt közbeszerzési eljárással kapcsolatban elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével is meggyanúsították.

A szerdai ítélethirdetésen Toma Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában kifejtette, a bíróság nem látta bizonyítottnak a vádbeli cselekményt, valamint a vesztegetés kapcsán nem voltak meggyőzőek a terhelő bizonyítékok sem. "Erős" közvetlen bizonyítékok nem voltak azon az elrejtett "időkapszulán" kívül, amelynek tartalma összességében ellentmondásokat vetett fel, és inkább "koholmány volt", mintsem bizonyította volna a bűncselekményt – fejtette ki a bíró.

Hozzátette, a hűtlen kezelés vádpontjában sem voltak minden kétséget kizáró bizonyítékok, a bekért szakértői vélemények alapján sem egyértelmű, hogy a futballpálya építése kapcsán érte-e például anyagi hátrány az önkormányzatot.

Az ítéletet a vádlottak és védőik tudomásul vették, az ügyész viszont fellebbezést jelentett be. A per a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Tóth András 2006-ban nyerte el a polgármesteri tisztséget Újfehértón. Ettől az időponttól kezdve országgyűlési képviselő is volt, 2007 októberében kilépett a Fidesz frakciójából.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
"Azt látom, hogy mindig olyanok teszik tönkre hazugsággal mások életét, akiknek a sajátját az igazság forgatná fel."
Itt az ember már kicsit úgy érzi, hogy mintha szándékosan szarnák le a jogot és az alkotmányt, nem? Direkt csúfolnák meg.​E​z a rablóbanda még a saját törvényeit se tartja be!
A fideszes zsidó nem zsidó. A fideszes komcsi nem komcsi. A fideszes cigány nem cigány. A fideszes tolvaj nem tolvaj.
quadrocopter
Működött a "Mentsük meg Simonkát Párt-projekt 1.0 verzió" a törvényszéken!
papa.49
Na ezeket nem hagyják az útszélén...
Perwool
"Azt látom, hogy mindig olyanok teszik tönkre hazugsággal mások életét, akiknek a sajátját az igazság forgatná fel."
Itt az ember már kicsit úgy érzi, hogy mintha szándékosan szarnák le a jogot és az alkotmányt, nem? Direkt csúfolnák meg.​E​z a rablóbanda még a saját törvényeit se tartja be!
A fideszes zsidó nem zsidó. A fideszes komcsi nem komcsi. A fideszes cigány nem cigány. A fideszes tolvaj nem tolvaj.
solidedge
Ha szocialista polgármester lett volna akkor is felmentetik, csak előtte évekig előzetesben ülne, miközben a jobboldal tényként harsogná hogy bűnös.
namihami
Az esetben vajon elég meggyőző lett volna, ha írásba is foglalják? Vagy a toll tintájának a szine nem alapozta volna meg a vádemelést, mivel túlzottan világoskék lett volna?
Tudok még ilyen mentségeket, ha kellő honoráriumban részesít a két érdekelt fél, persze ez sem vesztegetés. Csak az a fránya látszat, az a hibás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.