Írásbeli figyelmeztetést kapott négy történész, mert tavaly nyilatkoztak a kormány 1956-os plakátjai ügyében, amelyek egy részén hiába Pruck Pál volt látható, Dózsa László színművész nevét írták fel.

Az '56-os Intézet négy munkatársát, Rainer M. Jánost, Sárközy Rékát, Eörsi Lászlót és Ungváry Krisztián történészeket figyelmeztették, amiért tavaly nyilatkoztak az '56-os emlékév plakátügyével kapcsolatban – olvasható a 444 cikkében.

Az '56-os Intézet 2012 óta az Országos Széchényi Könyvtár alá tartozik, ennek vezetője, Tüske László rótta meg a történészeket – Ungváry ez ellen panasszal élt.

"A figyelmeztetést szó szerint az OSZK nyilatkozati rendjének megsértése miatt kapták, mert a történészek nem irányították automatikusan a sajtómegkereséseket a sajtóosztályra", viszont a nyilatkozati rendet szó szerint az "OSZK általános működésével, helyzetével és terveivel" kapcsolatos – olvasható a cikkben.

A négy történész a lap szerint vélelmezhetően a közéleti megnyilvánulásaik miatt kapta a figyelmeztetést, mivel többször, több helyen nyilatkoztak a Schmidt Mária által vezetett '56-os emlékév plakátügyei kapcsán. Az egyik történész, Rainer M. János pedig magával Schmidttel is összetűzött Nagy Imre miatt: Schmidték ugyanis Nagy szerepét mellékesnek mutatták be egy kiállításon.

Schmidték, mint ismert, körömszakadtáig védték az egyik óriásplakátot, melyen egy fiatal 'pesti srác' volt látható. Erről Dózsa László színész úgy nyilatkozott, hogy ő látható rajta, és hogy 56-ban kétszer is kivégezték, de mégis túlélte.

Dózsa nyilatkozatait a történészek kétségbe vonták, és az is hamar kiderült, hogy nem is Dózsa, hanem Pruck Pál látható a képen. Schmidt Máriáék később a sajtóban keltek ki a néhai Pruck családja ellen, mikor azok szólni mertek a nyilvánvaló tévedésről. 

Schmidt Rainerék történészi megjegyzéseire nyilvánosan azzal reagált, hogy Dózsa szavaiban "csak komolyan nem vehető történészek kételkednek, akik a szereplési mániájukat élik ki."

A 444 szerint a történészi berkekben nyílt titok, hogy az OSZK igazgatója nem önszántából, hanem felsőbb nyomásra rótta meg kollégáit. Schmidték ugyanis be akarják kebelezni, de leginkább irányításuk alá akarják vonni az '56-os Intézetet, de ez eddig nem jött össze nekik.

A lap megkeresésére a történészek nem akartak nyilatkozni, ugyanakkor egyikük elismerte a fegyelmi tényét.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Ez a hatalommal való visszaélés iskolapéldája, egy a hatalomnak kedves valakit ráerőszakolnának az országra, ezzel az átlátszó nyilvánvaló hazugsággal!!!
Miért mert a ,,csillagszeműmaris,, így gondolta!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vonotok
Éljen a " magyar " demokrácia, éljen a szólás szabadság !!!
És még mindig kussolunk, eltürjük gazságaikat. De miért lett belőlünk ily gyáva nemzet???
szaboria1
Egy antropológus is valahol nyilatkozta ez nem Dózsa Lászlót ábrázolja. Akkor a kuszaszemű Mariska mit kérdőjelez meg.
kisrigó
@cs.n.: Mit tudhat ez a műkedvelő, magát történésznek kinevező senkiházi, hogy senki nem koppint az orrára?! Annyi "tévedése" volt már, hogy más, magára valamit adó ember kussolna. Igen, a sok milliót elszóró egyén, már olyan pofátlan, hogy az 50 millió forint ellopásáról hallgat, de megteheti, mert senki sem forszírozza, valószinüleg "jó helyre" lett elosztva! Istenem, eü. intézmények pár milliós készülékért gyűjtenek! Felmerül a gondolat, hogy hol van (van?) isten, hogy engedi ezt?!
Hellcat
Üdv a rendszervisszaváltásban!!! Ezt akartátok nem? törnélemehamisítás bazdmeg az kell még ide...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.