Rákkeltő anyagokkal szennyez Szentendrén a volt szovjet laktanya, a szennyeződés a közeli ivóvízkutakat is veszélyezteti, amelyekből 90 ezer embert látnak el.

Az Index cikke szerint a probléma régóta tudott, a magyar állam egyszer már kármentesítette a területet 1992-93-ban, akkor úgy tűnt, hogy sikerrel. 

Aztán kiderült, hogy mégsem: "nem sokkal később a laktanya közelében levő ivóvízkutakban szennyezést mutattak ki, emiatt akkor kutakat is le kellett zárni."

Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi szakpolitikusa szerint rákkeltő anyagok vannak a talajban, egy néhány évvel ezelőtti mérés szerint a vinil-klorid helyenként  az egészségügyi határértéket 500-szorosan haladta meg.

A laktanya ugyanis a Magyarországon állomásozó szovjet erők központi harckocsi-mosójaként funkcionált, évtizedekig mosták itt a gépeket erős oldószerekkel, amik a földbe jutottak.

A laktanya területétől nem messze, pár száz méterre találhatók azok az ivóvízkutak, melyek Szentendre mellett a környék 15 másik településének ivóvíz-ellátását is biztosítják – összesen mintegy 90 ezer embernek. 

"6 év alatt 38 százalékkal nőtt a vinil-kloriddal érintett talajvíz kiterjedése, a szennyezés Baranyi Krisztina szerint a folyó felé terjed, a kutak pedig a Duna mentén sorakoznak" – olvasható az Index cikkében.

Az RTL Klub megpróbálta elérni a Földművelésügyi Minisztériumot – alájuk tartozik a környezetvédelem –, de nem válaszoltak megkeresésükre. Baranyi Krisztina szerint a hatóságok több éve tudnak a szennyezésről, de eddig csak felszólítani tudták az államot és a laktanya tulajdonosát, konkrét intézkedés nagyon kevés esetben történt.

(Index, RTL Klub Híradó)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cefi
Ezek valagát nyalja fényesre a csuticigány és bandája.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
Van rá ökológiai megoldás. A debreceni reptéren már bizonyított.
papa.49
Meg például a putyin is fizethetné a mentesítést, jó volt ,,szovjethez,, méltóan...
kukac50
Ha egy gépmosó ilyen rákkeltő, akkor a Paks II még sokkal veszélyesebb,mert annak a hulladékának teljes lebomlásának az ideje 1000 azaz egyezer év!
Kell ez Nekünk?
Cefi
@papa.49: Lehet hogy kifizette. Lehet hogy el is indult az ország kasszájába, csak felcsút környékén köddé vált.
papa.49
@kukac50: Több az bizony 50 ezer év mire a felezési idő letelik...
Csizmás Kond
...oroszozhatunk, viszont szerintem azokkal kéne kitakaríttatni akik ráhozták az országra a kommunista hordát...vagy a leszármazottaikkal...na had lássuk ki jelentkezik önként ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.