Pénteken derült ki, hogy peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt. 25 millió dollárt, vagyis 717 millió forintot követelve az énekestől.

Hogy a most létrejött megegyezésben mi áll, arról nem adtak felvilágosítást. Presser Gábor nem nyilatkozott, ám az eredeti Gyöngyhajú lányt éneklő Kóbor János több részletet is felfedett a Borsnak.

„Úgy tudom, hogy Kanye Chicagóban hallotta először ezt a számot egy lengyel étteremben. Amikor elindult a pereskedés, az elején még figyeltem, de a második-harmadik fordulót már nem követtem. Úgy gondolom, hogy manapság már nem úgy kellene kezelni ezt az ügyet, mint ahogyan Presser tette. A rockzenében elfogadott dolog, hogy bizonyos dallammintákat használnak a zenészek, így nem értem, min húzta így fel magát Gábor, de biztos, hogy most súlyos milliókat kapott”

– mondta a lapnak az Omega énekese.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Asszem, Kobor papa egy kicsit irigy, mert nem az o melodiajat loptak el, hanem Presser Gabor szellemi termeket.
Ha megnezzuk a szorgalmas, kivalo zeneszerzo, Presser Gbor eletmuvet, akkor azt latjuk, hogy igencsak termekeny szerzo, minden dala slager lett.
Ebbol keresett annyi penzt, amennyit, es fizetett adot, amennyit. Pressernek majd az elete vege fele - remelem, minel kesobb - , sajat maganak kell arrol gondolkodnia, hogy mibol fog megelni.
Mig Kanye West egy rapper, aki enekelni sem tud, csak egy elegge "erdekes" kozonseges zenere MONDJA a (talan sajat?) szovegeit.
O, Kanye viszont szepen osszelopkodja azt a zenet, amiert o egy-egy fellepesen annyi tiszteletdijat ker, amennyi az egesz Omega Egyuttes egyeves jovedelme, amikor sokat koncerteznek. Valamint elvette felesegul a hulye kis celebet, es azota meg tobbet ker egy fellepeseert.
Nos ha ezt nezzuk, akkor SENKI se lopjon Pressertol, barmennyire is megtetszett neki a dallam.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
@karma1: Igen,szégyen.Nem az én szégyenem,de nekem fáj. Ráadásul rengeteg magyar család él ilyen anyagi helyzetben,sőt én még a szerencsésebbek közé tartozom,mert nincs semmilyen hitelem,senkinek nem tartozom.Néha valamelyik szolgáltató szólít csak fel,hogy elvagyok maradva az utolsó számlával.sajnos ez nem feledékenység szokott lenni,bár kb 300 ft késedelmi díjat azért felszámolnak.Azért írom,hogy én még a szerencsésebbek közé tartozom,mert már csak 1 évig kell kibírnunk,hogy a gyerek végezzen,aztán már lesz saját jövedelme.Ráadásul nekünk nincs több eltartandó gyerekünk.Látom az utcán az anyukákat 2-3 gyerekkel.A szívem majd megszakad. A babakocsi már a 3. gyereket szolgálja ki. A gyerekek ruhái is öröklött ruhák,látszik rajtuk.Anyuka sem a divatlapból lépett ki. El tudom képzelni,hogy egy ilyen család mennyi és milyen minőségű ételeket ehet.Az állam meg sulykolja,hogy a fiatalok szüljenek gyereket? Minek? A szülő látja a saját gyereke nyomorát,ezért szüljön?
Eriksson
Az, hogy Presser peren kívül megegyezett a rapperrel, az az ő egyéni szerencséje. De mi köze van ehhez Kóbornak? Attól ő nem lett rosszabb zenész, kár fikázni.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/03/26/szivesen-elmagyarazom-kobor-janosnak/
Ha van tanulsága ennek az egésznek, akkor ez legyen az: értetlenkedés helyett megérteni, hogy a szellemi tulajdon ellopása ugyanúgy lopás, mint amikor az ember házát, földjét,
magánnyugdíját, jövőjét hordják szét kamionszámra. Azzal a különbséggel, hogy nem a zsebéből lopják ki közvetlenül a pénzt, hanem. Ha valakinek a szellemi termékét felhasználom, akkor az a minimum, hogy előbb engedélyt kérek rá, fizetek érte és csak utána viszem, mintha az enyém volna. Amellett, hogy örülök, hogy segíthettem Kóbor Jánosnak a megértésben, remélem pontosan tisztában van azzal is, hogy az egyik legjobb dolog, ami életében történhetett vele az éppen az, hogy elénekelhette a Gyöngyhajú lányt. Amiért persze nem kell élete végéig hálásnak lennie, de az talán elvárható lenne, hogy ne beszéljen hülyeségeket, amikor a dal jogos tulajdonosát meglopják.
advocat
A népdal szerzője ugyebár ismeretlen. Továbbá a szerzői díj is csak a szerző halála után 70 évig jár. Pl.:Rejtő Jenőé nemrégiben járt le. Ezek után a felhasználás már ingyenes.
karma1
@Főlökött: Jaj, hulyeseget irtam, nem az osztalytarsnom , hanem a BATYJA, Komjati Pityu roadolt nekik,...:o)) Csak most olvastam vissza, mit irtam,... Bocsi,... De a tobbi igaz... (Egyutt tanultak az egyetemen a Koborral)
Főlökött
@karma1: Ezen cikkben az igazság :) Szabadfoglalkozású és mindenkinek magának kellett volna adót fizetni :)

kolozsvaros.com/2017/03/27/tedd-le-azt-a-karot-rozsi

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.