Nem kapnak ingyenes kanyaró elleni oltást azok a tanárok, akik diákcsoportokat kísérnek Erdélybe – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Ha valamely tanár a Határtalanul! program keretében önként, vagy kötelező jelleggel megy Erdélybe az osztályokkal kísérőként, akkor a kanyaró elleni vakcinát neki kell kifizetnie. A védőoltás tízezer forintnál drágább.

"A kirándulások egyes költségeit pályázat útján a magyar állam finanszírozza, ám a nyertes pályázatok utazási dátumát utólag nem lehet megváltoztatni. Így járvány ide vagy oda, menni fognak" – ezt egy Tolna megyei iskola igazgatóhelyettese nyilatkozta a lapnak.

A Magyar Nemzetnek Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője elmondta, ha a magyar állam ingyen tudott 20 ezer vakcinát küldeni Kárpátaljára, akkor a tanárok védőoltását is állhatná.

Az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke, Ács Katalin szerint sem fair eljárás, hogy ha valaki munkaköri kötelességből utazik, de a védelméről nem gondoskodnak. Szerinte a Klebelsberg Központnak kell benyújtani a számlát.

Szüdi János volt szakállamtitkár, a Pedagógusok Szakszervezetének oktatási szakértője szerint a munkáltatónak kötelessége állnia ezt a költséget. 

Az iskolaigazgatóknak pedig mindenképp meg kellene kérdezniük a közegészségügyi szerveket arról, hogy milyen reális veszélyeket rejt magában egy ilyen kirándulás, és a szülőket is tájékoztatni kellene

– mondta a szakértő, és hozzátette: ha bármi baj történik, az iskola nem háríthatja át a felelősséget azzal, hogy a szülők beleegyeztek az utazásba.

A Magyar Nemzet megkereste az ÁNTSZ-t, a Klebelsberg Központot, az Emberi Erőforrások Minisztériumát a pedagógusok ingyenes oltása miatt, ám eddig sehonnan sem kaptak választ.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Kedves tanárok ebből megint látható mennyire fontosak vagytok a hatalomnak SEMENNYIRE!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nagy Mária
@eszegfu: Nem tudok róla, hogy lenne ilyen pályázat. Azt saját pénzből, osztálykirándulásokkal oldjuk meg. Oda pedig sajnos sok olyan gyerek nem jön el, aki ezt sem tudja kifizetni.
Látod, ezen eddig nem is gondolkodtam. Bár a válasz egyszerű, kormányunknak fontosabb a határon túli magyarság, mint az itt élő.
eszegfu
@Nagy Mária: Nekem azért jutott eszembe, mert 60-80 eFt/fő mondjuk évenkénti pályázati pénzből minden szünetben sokkal több helyre tudnának kirándulni M.o-n ... hasznosabb lenne. Meg miért is kell pl. egy 7. osztályos gyereknek "külföldre" kirándulni?! Összességében valóban a tanárok itt csak "végrehajtó" személyek, az igazgató pedig örül, ha egy kis pénzhez jut az iskola, vagyis nem az ő "készülékükben" van a hiba, hanem a kormány ilyen jellegü pályázataiban.
Csizmás Kond
A kanyaró elleni védőoltást gyerekkorban adják,tehát a tanárok meg kellett kapják.
Nagy Mária
@eszegfu: Nagyon jó gondolataid vannak. Ennyi pénzből sokkal több gyereket, sokkal több helyre lehetne elvinni Magyarországon. Csak nem te, és nem én osztjuk a pénzt, s mint írtam ez a Határtalanul sokkal jobban illeszkedik Orbán politikájába.
Ne legyen igazam, de országon belülre soha nem lesz pályázat kiírva. (Esetleg Felcsútra, vonatozni. :) )
eszegfu
@Csizmás Kond: 7:53 Azt "irta az ujság", hogy az 1989. évi nagy kanyarójárvány után M.o-n 1992-ben még nem volt "tökéletes" a védőoltási rendszer, igy a második, "emlékeztető" védőoltásból sokan kimaradhattak. Hiszen az elsőt 1-2 éves korban, mig a másodikat 10-11 éves korban adják be. Az orvosi vélemény is az: nem bizonyitott, hogy nem kapják el ezt a betegséget, de az sem, hogy elkapják. Ez szerintem leginkább a tanárokra vonatkozik, mert pl. a 25 éves tanár már védett lehet, de egy 40 éves már "necces"...
Csizmás Kond
@eszegfu: ...aki nem kapta be az kapja be...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.