A tavaszi óraátállítás után már vasárnap csökkent a villamosenergia-fogyasztás a szombatihoz képest – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs főmunkatársa az M1 aktuális csatornán este.

Berczelly Réka azt mondta: a nagyfeszültségű hálózatok üzemeltetőjeként a Mavir látja a fogyasztási adatokból, hogy "jócskán spórolunk" az óraállítással. A cég szakemberei összehasonlítják az óraátállítás előtti napok és az óraátállítást követő napok villamosenergia-fogyasztási adatait; főleg az esti csúcsterhelés csökkent már vasárnap is – közölte.

Hangsúlyozta: egy nap körülbelül 1,5-3 százaléknyi villamos energia takarítható meg az óraátállítással, és ez a környezetre is jótékony hatással van.

Berczelly Réka kitért arra is: most télen annyira hideg volt, hogy "minden eddigi rekordot megdöntöttünk az áramfogyasztásban", azt mérték, hogy 5,5 százalékkal több áram fogyott a télen Magyarországon, "mint eddig bármikor máskor". Januárban volt a legmagasabb a fogyasztás.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kamazuka
Ja,sertéstelepen gondolod egy órával korábban eszik a malacka?
Az jószág, nem 8-as csavar!
papa.49
@Cefi: Mivel minden héten írom az óra állást kiszámolom a heti fogyasztást, ill egy heti átlagot, és ezt már több éve csinálom nyugodtan kijelentem SZÓ NINCS CSÖKKENÉSRŐL!!!
Most csak a mai napot írom le eddig felkeltem fél 7 kor VILÁGOSBAN, mosdás egyebek villanyt NEM KELLETT gyújtanom, ma reggel felkeltem töksötétben, és villanyfény mellett mosakodtam, mert a ,,nagy lámpás,, csak fél 7 körül csinált már elég fényt...Eddig meg este égett a lámpa kb. 10 ig úgy 18 órátol, most meg 19 órakor kellett felkapcsolni...Szerintem TÖK MINDEGY REGGEL, VAGY ESTE VILÁGÍTOK 1 ÓRÁT!!!
Az egész egy méretes humbung nem egyéb!!!
Cefi
@papa.49: Na most akkor számold hozzá, a klímák üzemidejét, 2KW per klíma, plusz nyári időszámítás szerint mikor megy a legtöbbet. Lófaszt szól a megtakarításokról. Azáramszolgáltatók bevételéről annál inkább.
papa.49
@Cefi: Hát persze csak azok veszik ezt a dumát be akik számolni nem tudnak...Egész pontosan a nyári fogyasztás TÖBB szokott lenni pont a klímák miatt...
Cefi
@papa.49: Ok, ez így van. Most számold ki újra, óraállítás nélkül, a normál időpont/átlaghőmérséklet/családok otthon tartozkodása függvényében. Mert persze akkor vannak bekapcsolva a tv készülékek is, továbbá akkor nyitogatják a hűtőket is, ami természetesen mérhető fogyasztásnövekedés.
papa.49
@Cefi: Kevés eltéréssel ugyanannyi, a téli időszakban általában 5.6 KW. tól- 6.2 KW terjed a napi fogyasztás, nyáron ez 5.4 től- 6.4 ig attól függően, hogy otthon vagyunk avagy egész nap senki nincs a lakásban, a ,,nagy fogyasztók,, a két hűtő, meg a külső világítás, ami mozgásérzékelős, viszont az ,,őrség,, ha sokat szaladgál akkor az is sokat világít...Nálunk nincs szinte semmi különbség a téli, és a nyári fogyasztás között... Nyáron a hűtők, télen viszont meg a kazán fogyaszt többet...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.