Két iskolát venne át egy-egy egyház Józsefvárosban, azonban nemcsak a szülők, hanem a kerületi fideszes polgármester is ódzkodik az átadástól.

A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolát a Konstantinápolyi  Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa, míg a Deák Diák Általános Iskolát a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye venné át a Klebelsberg Központtól – értesült a Magyar Nemzet.

A lap cikke szerint az egyházak már megtették a szándéknyilatkozatot az átvételről, de erről az érintett iskolák szülői közösségének, tanári karának, a diákönkormányzatnak és az ingatlant tulajdonló önkormányzatnak is ki kell kérni a véleményét. A végső döntés Balog Zoltán emberminiszter hozza meg.

"A köznevelési törvény azt is rögzíti, hogy vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelés-oktatást folytató fenntartó számára csak akkor adható át az intézmény, amennyiben ezt a szülők több mint fele támogatja. A döntésről gyerekenként mindkét szülőnek írásban kell nyilatkoznia" – olvasható a cikkben.

A lap értesülései szerint a családok egyelőre bizalmatlanok a fenntartóváltással szemben, a Vajda Péter általános iskolában tartott fórumon eléggé bizalmatlanok voltak a tervekkel szemben. Ráadásul az egyházat képviselő Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának munkatársa sem tudta eloszlatni a kétségeket, mert arra például nem tudott érdemben válaszolni, hogy mennyivel több pénz jutna az iskolára az átvétellel, csak ígérgetett, hogy több lesz.

Aggodalmaikat még a kerületi fideszes polgármester, Kocsis Máté is osztotta, aki leszögezte: az önkormányzat nem fogja támogatni a fenntartóváltást.

"Kocsis szerint ugyanis sok a kérdés az átvétel körül, például nem világos, hogy az egyházi fenntartást elutasító szülők mely másik általános iskolába vihetnék gyermekeiket. Azt sem látta garantáltnak, hogy a kerület egyik legjobbjának számító iskola pedagógusi kara megmaradhat. Kocsis nehezményezte azt is, hogy az önkormányzatot nem kereste meg az egyház" – áll a cikkben. Kocsis felszólalását a szülők megtapsolták, bár a kerületi polgármester azt is belengette, hogy az egyház vegyen át másik iskolát, és annak egyéves működtetési tapasztalatai után tárgyaljanak újra az esetleges átvételről. 

A lap megkeresésére a görögkatolikus egyházmegye és a Klebelsberg Intézményfenntartó nem válaszolt, az exarchátus pedig türelmet kért.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csetere
Az egyháznak azért kell az iskola, hogy még több pénzt kapjanak. Az állami iskolákat az államnak kellene fenntartania, az egyház miért kap magasabb kvótát mint az állami fenntartású iskolák? Semmi bajom velük, de az iskolákat tartsák fenn a hívők adományaiból. Igaz akkor nem járhatnának márkás kocsikkal.
Klubtag
"HISZEK AZ EGY ISTENBEN, mindenható Atyában, mennynek és földnek, minden láthatónak és láthatatlannak Teremtőjében"...de eszem ágában sincs hinni a magyar katolikus egyházban...ritka kártékony szövődmény.
szép új világ
@Klubtag: Telitalálat! Ebben az egy mondatban minden benne van!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.