Kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon, és ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most lezárult átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálata is megerősítette, alátámasztva a korábbi vizsgálat eredményét – közölte a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
Fazekas Sándor elmondta, mintegy 100 termék mintáit vizsgálták a szakemberek, és kiderült, hogy a multik nagy arányban gyártanak silányabb minőségű termékeket Magyarországon, illetve szállítanak Magyarországra.
Hozzátette: aggasztó, hogy a megvizsgált tételek 70 százalékánál kisebb, vagy nagyobb minőségi eltérés volt tapasztalható a Nyugat-Európában forgalmazott termékekhez képest. Az eltérések szinte minden esetben a magyar fogyasztók kárára voltak tapasztalhatók a mérések alapján. Sok termék esetében az érzékszervi különbségek is azonnal észrevehetőek, másoknál az analitika, a laboratóriumi módszerek segítenek az eligazodásban – jegyezte meg a miniszter.
Visszatérő jelenség, hogy a magyar piacra kerülő termékeknél a multik silányabb, gyengébb minőségű összetevőket használnak fel, kevesebb a természetes alapanyag, több ízfokozót használnak.
Visszautasítjuk, hogy a magyar és a közép-kelet-európai vásárlók egyfajta élelmiszer-diszkrimináció áldozatai legyenek, visszautasítjuk, hogy a megkülönböztetés ebben a formában is megjelenjen.
Jogos az a vásárlói igény, az az állami elvárás, hogy azonos termék, azonos márka azonos minőségben álljon rendelkezésre Európa ezen térségében is – szögezte le. Ne csapjanak be bennünket, ezt a magyar álláspontot osztja több ország is, így a V4-ek, de például Görögország, Románia és Bulgária is – fogalmazott Fazekas Sándor. A vizsgálat eredményeit az illetékes uniós szerveknek fogják eljuttatni, és közösségi szintű szabályozást sürgetnek.
Zsigó Róbert, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta, hogy a vizsgálat megerősítette azt, amit a magyar vásárlók többször jeleztek az elmúlt hetekben: több esetben csak a nyugat-európaitól eltérő minőségű terméket tudtak csak vásárolni Magyarországon.
A vizsgálat nemcsak a márka azonos termékekre, hanem a nagy élelmiszerláncok sajátmárkás termékeire, valamint egyes márkák nem azonos, hanem hasonló kinézetű és összetételű termékeire is kiterjedt. A szakemberek 96 termékpár összehasonlító vizsgálatát végezték el, a mintavétel Magyarországon kívül Ausztriában és Olaszországban történt. Összesen 84 élelmiszert, 7 sört, 5 kutya- illetve macskaeledelt vizsgáltak meg.
Ezek közül 71 esetben találtak minőségi különbséget, 25 esetben nem volt eltérés. Harminc esetben csak érzékszervi, 8 esetben csak összetételbeli, míg 33 terméknél érzékszervi és összetételbeli különbéget is kimutattak. Az összehasonlítás kiterjedt a feltüntetett összetevőkre, az ebből adódó esetleges minőségi különbségekre, az azonos összetevők melletti érzékszervi különbségekre is.
A vizsgálat során alapvetően három nagy kategóriát különböztettek meg a szakértők: azonos márkájú és külső megjelenésű, azonos összetételű termékek (51 darab); azonos márkájú és külső megjelenésű, de különböző összetételű termékek (25 darab); hasonló termékek (20 darab). Ezekben az esetekben nem teljesen azonos nevű termékekre terjedt ki a vizsgálat, hanem a hazai kiskereskedelemben elérhető terméket, egy annak megfeleltethető külföldivel vetették össze.
A vizsgálat szerint előfordul, hogy rosszabb minőségűek a magyar piacon forgalomba hozott termékek, jellemző, hogy gyengébb minőségi nyersanyagot, több ízfokozót, kevesebb tápértéket, olcsóbb összetevőket használnak a magyar piacra kerülő élelmiszereknél. Előfordul, hogy a külföldi élelmiszergyártók spórolnak a magyar fogyasztókon, miközben az árakban nem feltétlenül van különbség, sőt sok esetben még drágább is a Magyarországon elérhető termék.
A vizsgálat részletes eredményei elérhetők a Nébih honlapján.
50 hozzászólásarrow_drop_down_circle
Vagy az importőrök hígítják, el ugyanazt a terméket, vagy eleve rosszabbat vesznek, olcsóbban.Ha egy francia, német, osztrák, bármilyen cégnek megéri adott áron, adott minőségben eladni a termékét egy 500 milliós piacra, akkor pont azon akar marha nagyot kaszálni, hogy átver 10 millió magyart?
Az importőr pontosan ugyanazt veszi az anyacégtől, amit azok otthon is forgalmaznak, csak itthon kissé tuningolja... Nos, talán az importőrök táján kellene vizsgálódni! (Depók, lerakatok, csomagolók)
amúgy a béka segge alatt ülünk. Lassan mindenki rájön, hogy a munka meghozza a gyümölcsét, a szőrös talpú román, a buta tót, meg cselák, meg a csóró lengyel behozhatatlan távolságba kerül tőlünk, nekünk meg nem marad más, mint a mérhetetlen gőg, amiből eddig sem voltunk híján. Európa és a világ elkezd lassan minket beárazni.
Aki Németországban és itthon is vásárolt és fogyasztott már az tudja, hogy ez így van. A kinti sokkal jobb.
Mert abból is van bőven.
Vegyük mindjárt a lisztet.
Ott van a göböli liszt. Az Auchanba mér utánad vágják 99 forintért kilóját
mégsem fogy mert az minden csak nem liszt.
Ja, hogy az a mangalica pénztáros terméke ?
Akkor már nem is kell vizsgálni.
index.hu/gazdasag/2017/03/30/nebih_elelmiszer_osszehasonlitas/
De nézzük csak a nagy baráti kínai fokhagymát amivel etetnek bennünket
a hazai importőrök.
Többet árt, mint használ
Számos újságcikk állítja, hogy Kínában nem úgy bánnak a fokhagyma-ültetvényekkel, ahogyan kellene. Állítólag számos esetben szennyvízzel öntözik a földeket, és hormonokat, valamint egyéb kémiai anyagokat használnak fel, hogy megakadályozzák a hagymák kicsírázását. A kínai fokhagymák színe sem véletlenül fehér: sok esetben klórral érik el az egészséges, vevőcsalogató külsőt.
Olyan hírek is felröppentek, hogy a fokhagymákat nem teljesen érett állapotban szedik le, ami rontja a minőségüket. A gamma sugárzás, amellyel azért kezelik őket, hogy kibírják a több ezer kilométeres utat, szintén nem tesz jót nekik.
???
Láttál te már fokhagyma szüretet félérett állapotban?
Most is azt mondom, hogy nagyobb ennek a füstje, mint a lángja. Ez alapján kategorikusan kijelenteni, hogy silányabb? Ne vicceljenek már. Ott a lista, megnézheti bárki.
Még zölden szedik le.
Az úton júrópba pirosodik be.
Tessék csak elolvasni.
@Eriksson: www.omgk.hu/Mekv/1/141065.html
gepnarancs.hu/2017/03/kesz-atveres-show/
Mennyi pénzbe került ez az új támadás a multik ellen már megint?
Rohadt, idióta cigány banda... mikor lesz már vége ennek az ámokfutásnak?
Milka csoki szintén rosszabb.
Te tényleg nem lehetsz 100-as...
A Magyarországon kaphatónál: "kissé világosabb". Semmi más eltérést nem talált a Nébih. Mellesleg az Auszriában kaphatót Ausztriában gyártják, a Magyarországon kaphatót pedig Magyarországon.
Milyen érdekes, hogy csak mostanéban lettek ennyire igényesek, amikor Brüsszelt akarják "megállítani" , köpködik a nyugatot és politikai berendezkedését,de évtizedekig nem volt gond az élelmiszer minőséggel!
És ez a fontos (nekünk).
3.bp.blogspot.com/-BPqKK5y0m0k/UntNRX7CddI/AAAAAAAA0-I/NW60z-yfYcA/s1600/fokhagymazs%25C3%25A1k-fokhagyma-mako.hu.jpg
Igenis létezik olyan hogy éretlenül szedik fel a hagymát, olyankor, amikor még zöld a szára.
Ezt kapjuk a nagy baráti kommunista Kínától, a termesztési módszerek a cikkben le vannak írva
de erről mélyen kussol ez a kormány.
Bár nem szorosan az élelmiszer körébe tartozik, de ömlik be hozzánk
a mérgező festékes ruhanemű.
Na ezt is leszarja ez az érzékeny kormány.
De azt hiszem mindegy is a városi magyarnak, hogy mit etetnek vele, ha még azt sem tudja, hogy mi fán terem a fokhagyma.
És kit érdekel a festékes ruhanemű, ha a mindennapi betevőnk minősíthetetlen. És ez nem annyira az érzékeny kormány feladata volna, hanem inkább a magára valamit adó fogyasztóé.
Valamelyik nap kimentem a piacra, fokhagymáért (nem a téma miatt írom, de tényleg azért mentem). Meg lehetett különböztetni, hogy helyi termés-e, vagy import. Árban nem volt difi.
Magyar üzletláncba 1900 forint 1 kiló kínai szarral átitatott fokhagyma,
magyar az nincs.
Akinek a napi kenyér is gond, az nem tudja megvenni a drágább minőséget.
Na legyen szép napod.
Megint fordítva ülsz a lovon.
További szép és zsörnyülködésmentes napot kív
Penészes sajtból és fekete foltos kenyérből készül a szendvics, amit a határon szolgáló rendőrök kaptak.
A hideg élelmet egy olyan orosházi cég készíti, amelyet korábban az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal bezáratott, arra hivatkozva, hogy nincs engedélyük. Ezt a cég vezetője korábban közleményben tagadta, a mostani problémákról viszont nem akart nyilatkozni – tudósított az RTL Híradó pénteken.
A rendőrök le is fotózták a gusztustalan szendvicseket, amiket ebédre kaptak és nem voltak hajlandóak elfogyasztani.
Korábban januárban 126 rendőr betegedett meg a határon az ebédre kapott rizstől. Akkor az egyik orosházi bt szendvicseit is megvizsgálta az élelmiszerbiztonsági hivatal: az egyik felvágottban találtak olyan baktériumot, ami a betegséget okozta, de az üzemet végül nem ezért, hanem azért zárták be, mert a hatóság szerint engedély nélkül készítettek szendvicset.
Forrás : Propeller.
Bár én azt gondolom, hogy félni éppen nem kell, csak körültekintően vásárolni.
Pedig a jó minőség nem mindig ár függő, csak odafigyelés és tudatosság kérdése.
"Te a multikat véded a magyarokkal szemben? Hülye vagy!"
Ha már fikázod a multikat és véded a magyar terméket:
1) @cs.n.: NEBIH-es inkjében láthatod, hogy nyugaton 80-90 százalékban drágábbak a megvizsgált élelmiszerek.
Tehát a kormány által sulykolt infók hazugok!
2) Megkérdezem, hogy fordított esetben miért nem sírnak a mélymagyarjaink?
Pl. Pick téliszalámi esetében.
A tesztben ez szerepel, mint különbség:
- nyugati: "élénkebb piros színű és metszésfelülete a szélek felé szárazabb, keményebb
állományú"
- magyar: "sötétebb színű és fűszeresebb illatú"
No, és az ár:
- nyugati: "0,8 kg / 13,90 €" (4.240 forint)
- magyar: "0,8 kg / 4999 Ft"
Az nem zavar, hogy Csányi drágábban adja a magyaroknak, mint a németnek, osztráknak?
Írod:
"Én saját magam tapasztaltam a mosóporokat, konkrétan Arielt használtam..."
Nem olvasod a híreket, 10 éves probléma, hogy Magyarországon ipari méretekben HAMISÍTJÁK a jó nevű külföldi mosóporokat.
Ergo olcsó mosóport nem szabad megvenni, mert tuti, hogy mamisított! Ugyanez vonatkozik pl. a motorolajakra is.
Írod:
"Milka csoki szintén rosszabb."
Ez nem igaz. Ezt még a mélymagyar média is elismeri, hogy a Milkaban nincs különbség.
A Milka csoki meg mihez képest ugyanolyan, én 10-15 évvel ezelőttihez hasonlítom és ma már nem is veszek.
A neves gyártók több millió eurót költenek kutatásokra, termékfejlesztésre.
Más enzim oldja például a zsíros foltokat, más a pörköltszaftot, más a vért, a vörösbort, a csokoládét, a kechupot vagy a fűfoltokat.
Van adalék, amelyik abban segít, hogy alacsonyabb hőfok és kevesebb energia is elég legyen a mosáshoz, vagy ne fakuljon ki.
Ezek a speciális adalékok titkosak és drágák, ezért biztosan hiányoznak a hamisítványokból.
Gondolod Körösladányban, a Henkel magyarországi gyárában külön gyártósoron készülnek a német és a magyar piacon forgalomba hozott mosóporok, tisztítószerek?
A Milkáról saját véleményem is van, ezt szoktam enni, tökéletesen azonos a Magyarországon vásárolható, a dánnal, osztrákkal, némettel, franciával. Sőt, ugyanazokkal az ízesítéssel kaphatók, nem úgy, mint pl. a chipsek.
Új hozzászólás