Kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon, és ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most lezárult átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálata is megerősítette, alátámasztva a korábbi vizsgálat eredményét – közölte a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor elmondta, mintegy 100 termék mintáit vizsgálták a szakemberek, és kiderült, hogy a multik nagy arányban gyártanak silányabb minőségű termékeket Magyarországon, illetve szállítanak Magyarországra. 

Hozzátette: aggasztó, hogy a megvizsgált tételek 70 százalékánál kisebb, vagy nagyobb minőségi eltérés volt tapasztalható a Nyugat-Európában forgalmazott termékekhez képest. Az eltérések szinte minden esetben a magyar fogyasztók kárára voltak tapasztalhatók a mérések alapján. Sok termék esetében az érzékszervi különbségek is azonnal észrevehetőek, másoknál az analitika, a laboratóriumi módszerek segítenek az eligazodásban – jegyezte meg a miniszter.

Visszatérő jelenség, hogy a magyar piacra kerülő termékeknél a multik silányabb, gyengébb minőségű összetevőket használnak fel, kevesebb a természetes alapanyag, több ízfokozót használnak.

Visszautasítjuk, hogy a magyar és a közép-kelet-európai vásárlók egyfajta élelmiszer-diszkrimináció áldozatai legyenek, visszautasítjuk, hogy a megkülönböztetés ebben a formában is megjelenjen.

Jogos az a vásárlói igény, az az állami elvárás, hogy azonos termék, azonos márka azonos minőségben álljon rendelkezésre Európa ezen térségében is – szögezte le. Ne csapjanak be bennünket, ezt a magyar álláspontot osztja több ország is, így a V4-ek, de például Görögország, Románia és Bulgária is – fogalmazott Fazekas Sándor. A vizsgálat eredményeit az illetékes uniós szerveknek fogják eljuttatni, és közösségi szintű szabályozást sürgetnek.

Zsigó Róbert, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta, hogy a vizsgálat megerősítette azt, amit a magyar vásárlók többször jeleztek az elmúlt hetekben: több esetben csak a nyugat-európaitól eltérő minőségű terméket tudtak csak vásárolni Magyarországon.

A vizsgálat nemcsak a márka azonos termékekre, hanem a nagy élelmiszerláncok sajátmárkás termékeire, valamint egyes márkák nem azonos, hanem hasonló kinézetű és összetételű termékeire is kiterjedt. A szakemberek 96 termékpár összehasonlító vizsgálatát végezték el, a mintavétel Magyarországon kívül Ausztriában és Olaszországban történt. Összesen 84 élelmiszert, 7 sört, 5 kutya- illetve macskaeledelt vizsgáltak meg.

Ezek közül 71 esetben találtak minőségi különbséget, 25 esetben nem volt eltérés. Harminc esetben csak érzékszervi, 8 esetben csak összetételbeli, míg 33 terméknél érzékszervi és összetételbeli különbéget is kimutattak. Az összehasonlítás kiterjedt a feltüntetett összetevőkre, az ebből adódó esetleges minőségi különbségekre, az azonos összetevők melletti érzékszervi különbségekre is.

A vizsgálat során alapvetően három nagy kategóriát különböztettek meg a szakértők: azonos márkájú és külső megjelenésű, azonos összetételű termékek (51 darab); azonos márkájú és külső megjelenésű, de különböző összetételű termékek (25 darab); hasonló termékek (20 darab). Ezekben az esetekben nem teljesen azonos nevű termékekre terjedt ki a vizsgálat, hanem a hazai kiskereskedelemben elérhető terméket, egy annak megfeleltethető külföldivel vetették össze.

A vizsgálat szerint előfordul, hogy rosszabb minőségűek a magyar piacon forgalomba hozott termékek, jellemző, hogy gyengébb minőségi nyersanyagot, több ízfokozót, kevesebb tápértéket, olcsóbb összetevőket használnak a magyar piacra kerülő élelmiszereknél. Előfordul, hogy a külföldi élelmiszergyártók spórolnak a magyar fogyasztókon, miközben az árakban nem feltétlenül van különbség, sőt sok esetben még drágább is a Magyarországon elérhető termék.

A vizsgálat részletes eredményei elérhetők a Nébih honlapján.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

agnes200
Jó lenne, ha közzétennék az inkorrekt cégek listáját. De én a NÉBIH honlapján sem találtam ilyet. Így csak az marad meg az emberben, hogy "a multik" átverik a keleti vásárlókat. Pedig vannak köztük korrektek is. Már csak őmiattuk is illene a listát közzétenni. Vagy ha nem merik felvállalni a mintavételezéseik eredményét, akkor meg ne is beszéljenek róla.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
vizsgáltak??? Ne már csak közölték a tőlük megrendelt hazugságot! =))
Perwool
"illetve szállítanak Magyarországra."
Vagy az importőrök hígítják, el ugyanazt a terméket, vagy eleve rosszabbat vesznek, olcsóbban.Ha egy francia, német, osztrák, bármilyen cégnek megéri adott áron, adott minőségben eladni a termékét egy 500 milliós piacra, akkor pont azon akar marha nagyot kaszálni, hogy átver 10 millió magyart?
Az importőr pontosan ugyanazt veszi az anyacégtől, amit azok otthon is forgalmaznak, csak itthon kissé tuningolja... Nos, talán az importőrök táján kellene vizsgálódni! (Depók, lerakatok, csomagolók)
agnes200
Jó lenne, ha közzétennék az inkorrekt cégek listáját. De én a NÉBIH honlapján sem találtam ilyet. Így csak az marad meg az emberben, hogy "a multik" átverik a keleti vásárlókat. Pedig vannak köztük korrektek is. Már csak őmiattuk is illene a listát közzétenni. Vagy ha nem merik felvállalni a mintavételezéseik eredményét, akkor meg ne is beszéljenek róla.
wagabund
sSlány termékre utalhat az is, hogy csak RO, BG, HU, CZ, PL, SK, országokba szállítják a nyugaton eladhatatlan termékeket.
Eladott Ország
Az Európai Unió valamennyi tagállamában - így Magyarországon is -, valamint Izlandon és Norvégiában működnek a nemzeti Európai Fogyasztói Központok (European Consumer Centre, rövidítve: ECC), amelyek együtt alkotják az Európai Fogyasztói Központok Hálózatát (ECC-NET). A Magyarországon 2006 óta létező Európai Fogyasztói Központ 2011. január 1-től a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében végzi tevékenységét.
Eladott Ország
Szokásosan a pofánk nagy – illetve a felcsúti focidémon és stadionépítő orcája túlméretezett
amúgy a béka segge alatt ülünk. Lassan mindenki rájön, hogy a munka meghozza a gyümölcsét, a szőrös talpú román, a buta tót, meg cselák, meg a csóró lengyel behozhatatlan távolságba kerül tőlünk, nekünk meg nem marad más, mint a mérhetetlen gőg, amiből eddig sem voltunk híján. Európa és a világ elkezd lassan minket beárazni.
1magyar
@Perwool: Hitelrontásért akkor miért nem jelentik fel az importőröket a cégek?
Aki Németországban és itthon is vásárolt és fogyasztott már az tudja, hogy ez így van. A kinti sokkal jobb.
nyanya001
És mi van a hazai silány termékekkel ?
Mert abból is van bőven.
Vegyük mindjárt a lisztet.
Ott van a göböli liszt. Az Auchanba mér utánad vágják 99 forintért kilóját
mégsem fogy mert az minden csak nem liszt.
Ja, hogy az a mangalica pénztáros terméke ?
Akkor már nem is kell vizsgálni.
index.hu/gazdasag/2017/03/30/nebih_elelmiszer_osszehasonlitas/
De nézzük csak a nagy baráti kínai fokhagymát amivel etetnek bennünket
a hazai importőrök.
Többet árt, mint használ

Számos újságcikk állítja, hogy Kínában nem úgy bánnak a fokhagyma-ültetvényekkel, ahogyan kellene. Állítólag számos esetben szennyvízzel öntözik a földeket, és hormonokat, valamint egyéb kémiai anyagokat használnak fel, hogy megakadályozzák a hagymák kicsírázását. A kínai fokhagymák színe sem véletlenül fehér: sok esetben klórral érik el az egészséges, vevőcsalogató külsőt.

Olyan hírek is felröppentek, hogy a fokhagymákat nem teljesen érett állapotban szedik le, ami rontja a minőségüket. A gamma sugárzás, amellyel azért kezelik őket, hogy kibírják a több ezer kilométeres utat, szintén nem tesz jót nekik.
Hellcat
Nem kéne azokat a kurva béreket alacsonyan tartani és akkor lenne kereslet jobb minőségű ételekre is...ahol van kereslet ott kínálat is lesz.
Eriksson
"Olyan hírek is felröppentek, hogy a fokhagymákat nem teljesen érett állapotban szedik le, ami rontja a minőségüket."
???
Láttál te már fokhagyma szüretet félérett állapotban?
cs.n.
@agnes200: Ott van az összes termék. A linkje: portal.nebih.gov.hu/documents/10182/323140/03.29_Terme%CC%81k-o%CC%88sszehasonli%CC%81ta%CC%81s_kiadv%C3%A1ny.pdf/2cd70738-db21-4fad-8af0-2c53290935a9
Most is azt mondom, hogy nagyobb ennek a füstje, mint a lángja. Ez alapján kategorikusan kijelenteni, hogy silányabb? Ne vicceljenek már. Ott a lista, megnézheti bárki.
Szókrakész
@Eriksson: Persze.
Még zölden szedik le.
Az úton júrópba pirosodik be.
CsipkeRózsa
Ehhez a cikkhez érdemes elolvasni a másik irányból is a köv. írást:

gepnarancs.hu/2017/03/kesz-atveres-show/
Equus
a fasz üsse ki a szemét a sok rohadt csirkefogónak... örök harcban állnak a mészáros és társai bűnszövetkezet oldalán, amit ívben le lehetne szarni, de az a baj, h az adófizetők pénzén rongálják az adófizetők esélyeit.
Mennyi pénzbe került ez az új támadás a multik ellen már megint?
Rohadt, idióta cigány banda... mikor lesz már vége ennek az ámokfutásnak?
hetöndöe
A mai fityfaszos mesének vége gyerekek,feküdjetek le,álmodjatok Qrbán bácsival!:-)
1magyar
@Equus: Te a multikat véded a magyarokkal szemben? Hülye vagy!
1magyar
Én saját magam tapasztaltam a mosóporokat, konkrétan Arielt használtam és németet hozattam, vagy Asztriába mentem ki régen érte, illetve más dolgokért is. Szappant is pld. Fa az itteni olyan büdös, hogy kezet sem érdemes vele mosni.
Milka csoki szintén rosszabb.
Equus
@1magyar: ne vedd meg. Vegyél mosószappant. Használj Ultrát. Egyél fiinom Túró rudit, vagy csinálj egy csokigyárat, ami csak magyar kakaót dolgoz fel. Ne használj Arielt, használj Biopont.

Te tényleg nem lehetsz 100-as...
1magyar
@Equus: Te meg nem lehetsz magyar! De most már Biopont veszek mert semmivel nem rosszabb mint az Ariel.
Equus
@1magyar: definálnád nekem, mindannyiunknak, ki a "magyar"?
cs.n.
@1magyar: Ha már említetted, a Milka csoki is ott van a listán, amit fentebb linkeltem. Az Auszriában kaphatónál ezt írják: "kissé sötétebb, kisebb kockák".
A Magyarországon kaphatónál: "kissé világosabb". Semmi más eltérést nem talált a Nébih. Mellesleg az Auszriában kaphatót Ausztriában gyártják, a Magyarországon kaphatót pedig Magyarországon.
1magyar
@Equus: Aki a magyar nép érdekeit védi.
1magyar
@cs.n.: De ha silányabbat gyárt a helyi gyártó nem ellenőrzi a márkáját a névadója? Mert ha én adnám a nevem valamihez akkor bizony a sarkában lennék más gyártónak, hogy ne járassa le a márkanevet.
cs.n.
@1magyar: A magyar tarka nyilván másféle tejet ad, mint az alpesi lila, ez okozhatja a különbséget. :)
Equus
@1magyar: ki számít magyar népnek?
advocat
Az Agyar Idők arról ír, hogy a nyugatiak már a sörből az alkoholt is kispórolják. Csak egy dolgot felejtettek el (tán' szándékosan) azokon a sörökön a gyártás helye 599, amit már Viktortól is tudjuk, hogy az MAGYAR (liszensz) termék.
quadrocopter
Óvatosan kezelni a kérdést, egy kormány által kitartott kormányhivatal mondott a kormány álláspontját alátámasztó valamit.
Milyen érdekes, hogy csak mostanéban lettek ennyire igényesek, amikor Brüsszelt akarják "megállítani" , köpködik a nyugatot és politikai berendezkedését,de évtizedekig nem volt gond az élelmiszer minőséggel!
Peller Anikó
Tényleg olcsóbb élelmiszert kapunk Magyarországon.

És ez a fontos (nekünk).
Eriksson
@nyanya001: Minden stimmel, csak a leszedés nem. A minőségi fokhagyma földben terem, amit kiszedni és nem leszedni szoktak.
kiscsillag66
Ne higgyétek el ezt a hírt, rohadtul takargatni akarnak igazi problémákat, ami van bőven.
Eriksson
@kiscsillag66: Ez is egy probléma, méghozzá igen komoly. Mi lehet annál igazibb, hogy szemét minőségű élelmiszert etetnek velünk? Főleg a városiakkal.
nyanya001
@Eriksson: Ne a szavakon lovagoljál.
Igenis létezik olyan hogy éretlenül szedik fel a hagymát, olyankor, amikor még zöld a szára.
Ezt kapjuk a nagy baráti kommunista Kínától, a termesztési módszerek a cikkben le vannak írva
de erről mélyen kussol ez a kormány.
Bár nem szorosan az élelmiszer körébe tartozik, de ömlik be hozzánk
a mérgező festékes ruhanemű.
Na ezt is leszarja ez az érzékeny kormány.
Eriksson
@nyanya001: Én lovagolok? Csak a lényegről beszélek, hogy a fokhagyma nem fán terem.
De azt hiszem mindegy is a városi magyarnak, hogy mit etetnek vele, ha még azt sem tudja, hogy mi fán terem a fokhagyma.

És kit érdekel a festékes ruhanemű, ha a mindennapi betevőnk minősíthetetlen. És ez nem annyira az érzékeny kormány feladata volna, hanem inkább a magára valamit adó fogyasztóé.
nyanya001
@Eriksson: Amíg kb 4 millió a létminimum alatt él, addig nem lehetnek igényei !
Eriksson
@nyanya001: De, lehetnek. Nem muszáj minden szemetet megvenni, megenni.
Valamelyik nap kimentem a piacra, fokhagymáért (nem a téma miatt írom, de tényleg azért mentem). Meg lehetett különböztetni, hogy helyi termés-e, vagy import. Árban nem volt difi.
nyanya001
@Eriksson: Most jöttem meg a vásárlásból.
Magyar üzletláncba 1900 forint 1 kiló kínai szarral átitatott fokhagyma,
magyar az nincs.
Akinek a napi kenyér is gond, az nem tudja megvenni a drágább minőséget.
Na legyen szép napod.
Megint fordítva ülsz a lovon.
Eriksson
@nyanya001: Sajnálom, ha úgy látod, hogyha valakinek egészséges igényei vannak az fordítva ül a lovon. Arra nem gondolsz, hogy esetleg a Te hozzáállásodban van a difi?
További szép és zsörnyülködésmentes napot kív
kiscsillag66
@Eriksson: Én akkor sem hiszem el ezeknek egy szavát sem. Mániája megfélemlíteni az embereket, ami nem nehéz.
nyanya001
Ezzel a meg a hazai élelmiszer lánc eteti a határon szolgálókat
Penészes sajtból és fekete foltos kenyérből készül a szendvics, amit a határon szolgáló rendőrök kaptak.
A hideg élelmet egy olyan orosházi cég készíti, amelyet korábban az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal bezáratott, arra hivatkozva, hogy nincs engedélyük. Ezt a cég vezetője korábban közleményben tagadta, a mostani problémákról viszont nem akart nyilatkozni – tudósított az RTL Híradó pénteken.

A rendőrök le is fotózták a gusztustalan szendvicseket, amiket ebédre kaptak és nem voltak hajlandóak elfogyasztani.
Korábban januárban 126 rendőr betegedett meg a határon az ebédre kapott rizstől. Akkor az egyik orosházi bt szendvicseit is megvizsgálta az élelmiszerbiztonsági hivatal: az egyik felvágottban találtak olyan baktériumot, ami a betegséget okozta, de az üzemet végül nem ezért, hanem azért zárták be, mert a hatóság szerint engedély nélkül készítettek szendvicset.
Forrás : Propeller.
Eriksson
@kiscsillag66: Lehetséges, de azért elgondolkodtató a helyzet.
Bár én azt gondolom, hogy félni éppen nem kell, csak körültekintően vásárolni.
kiscsillag66
@Eriksson: Azt hiszem, mindenki így vásárol.
Eriksson
@kiscsillag66: Nem is biztos. @nyanya001 éppen azon polemizál, hogy "Akinek a napi kenyér is gond, az nem tudja megvenni a drágább minőséget."
Pedig a jó minőség nem mindig ár függő, csak odafigyelés és tudatosság kérdése.
F_Viktor
@1magyar: Írod:
"Te a multikat véded a magyarokkal szemben? Hülye vagy!"

Ha már fikázod a multikat és véded a magyar terméket:
1) @cs.n.: NEBIH-es inkjében láthatod, hogy nyugaton 80-90 százalékban drágábbak a megvizsgált élelmiszerek.
Tehát a kormány által sulykolt infók hazugok!
2) Megkérdezem, hogy fordított esetben miért nem sírnak a mélymagyarjaink?
Pl. Pick téliszalámi esetében.
A tesztben ez szerepel, mint különbség:
- nyugati: "élénkebb piros színű és metszésfelülete a szélek felé szárazabb, keményebb
állományú"
- magyar: "sötétebb színű és fűszeresebb illatú"

No, és az ár:
- nyugati: "0,8 kg / 13,90 €" (4.240 forint)
- magyar: "0,8 kg / 4999 Ft"

Az nem zavar, hogy Csányi drágábban adja a magyaroknak, mint a németnek, osztráknak?

Írod:
"Én saját magam tapasztaltam a mosóporokat, konkrétan Arielt használtam..."

Nem olvasod a híreket, 10 éves probléma, hogy Magyarországon ipari méretekben HAMISÍTJÁK a jó nevű külföldi mosóporokat.
Ergo olcsó mosóport nem szabad megvenni, mert tuti, hogy mamisított! Ugyanez vonatkozik pl. a motorolajakra is.

Írod:
"Milka csoki szintén rosszabb."

Ez nem igaz. Ezt még a mélymagyar média is elismeri, hogy a Milkaban nincs különbség.
1magyar
@F_Viktor: A mosóport mindig árházban veszem, Penny,Tesco pld.De zavar a Pick szalámi is,bár én nem veszek ilyen drágát.
A Milka csoki meg mihez képest ugyanolyan, én 10-15 évvel ezelőttihez hasonlítom és ma már nem is veszek.
F_Viktor
@1magyar: Évente 50-70 "keverőüzemet" zár be a NAV, ahol mosószereket gyártanak, s márkás néven hoznak forgalomba.
A neves gyártók több millió eurót költenek kutatásokra, termékfejlesztésre.
Más enzim oldja például a zsíros foltokat, más a pörköltszaftot, más a vért, a vörösbort, a csokoládét, a kechupot vagy a fűfoltokat.
Van adalék, amelyik abban segít, hogy alacsonyabb hőfok és kevesebb energia is elég legyen a mosáshoz, vagy ne fakuljon ki.
Ezek a speciális adalékok titkosak és drágák, ezért biztosan hiányoznak a hamisítványokból.

Gondolod Körösladányban, a Henkel magyarországi gyárában külön gyártósoron készülnek a német és a magyar piacon forgalomba hozott mosóporok, tisztítószerek?

A Milkáról saját véleményem is van, ezt szoktam enni, tökéletesen azonos a Magyarországon vásárolható, a dánnal, osztrákkal, némettel, franciával. Sőt, ugyanazokkal az ízesítéssel kaphatók, nem úgy, mint pl. a chipsek.
1magyar
@F_Viktor: A gyártósoron nem hinném, hogy Körösladányból viszik No-ba! De egyébként ezekből a drága adalékanyagokból lehet, hogy kevesebbet tesznek bele és ezért rosszabb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.