Az összehasonlító vizsgálat során nem sikerült meggyőzően állítani, hogy minden termék rosszabb. Sőt, volt, hogy a magyar termék jobbnak bizonyult.

Silányabb minőségű élelmiszert kap Magyarország a multiktól, míg ugyanaz a termék máshol jobb – nagyjából ez volt a lényege a Földművelésügyi Minisztérium szerdai nagy bejelentésének. 

Az Index cikke szerint ugyanakkor az a NÉBIH-vizsgálat – amire alapozva ezt bejelentették – már eleve óvatosabban fogalmaz, és magát a vizsgálatot is meg lehetne kérdőjelezni, mert némely jogosítványa a szervezetnek még nincs  is meg, hogy ilyen összehasonlító vizsgálatot készíthessen (például Ausztriában nem is végezhetnek mintavételt).

Azt Zsigó Róbert fideszes államtitkár is bevallotta, hogy a 96 termékpárból 20-nál nem is sikerült a megfelelő áru megtalálása, hanem valamit, ami "leginkább megfeleltethető" a magyarországi terméknek.

Ezeknél eltéréseket találni nem olyan nagy dolog, hiszen konkrétan nem ugyanarról a termékről van szó

- olvasható a cikkben.

A lap szerint a NÉBIH vizsgálati anyagából nem derül ki, hogy hányszor végzett gyengébben a magyar termék (vagyis hogy rosszabb volt, mint az uniós másik termék), viszont sok árufajtánál a magyar termék pozitív jelzést kapott. 

Több terméknél az érzékszervi vizsgálatok után sem derült ki sok minden, maximum annyi, hogy egy osztrák csoki sötétebb színű és nagyobbak a kockák rajta, mint a magyar csokin, vagy hogy az osztrák Vegeta kevésbé sós, mint a magyar.

A 96 termékből 25 volt olyan, ahol összetételi különbséget talált a NÉBIH, bár itt is volt olyan a cikk szerint, hogy míg az osztrák gabonapehely nem tartalmazott hozzáadott vitaminokat, addig a magyar igen.

"Azoknak a termékpároknak, amelyeknél összetevőkben is különbség van, egy jó részét áruházak saját márkás termékei teszik ki, amelyeket szintén furcsa így összehasonlítani, mert ezeket nem feltétlenül ugyanaz a cég gyártja, annak ellenére, hogy mondjuk a Spar ugyanolyan vagy hasonló néven adja el a boltban. A 25 összetevőjében is eltérő termékből legalább 10 ilyen saját márkás termék" – olvasható a cikkben.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
@hetöndöe: Na ne már az a Kaposvári Hús Vállalat volt.Amikor meg vette az olasz még azt ígérte megtartja az addig gyártott technológiát mára már ez nem igaz.
hetöndöe
@szaboria1: Ott dolgozom,a rendszerváltás után vette meg a PINI Hungary,aki szintén olasz volt,majd a 90-es évek végén Giacomo Pedranzini és és a Ruffini család,nézd meg a honlapjukat.A technológia meg nagyon sokat változott a rendszerváltás óta,mindenhol a világon.A szoci rendszerben termelt élelmiszerek ízeit el lehet felejteni.:-(
lusta
Azért én még emlékszem, Gráf miniszterként mondta, hogy nincs 200 forintos virsli, de a boltban árult 200 forintos ˝virsli˝ pillanatokon belül elfogyott. Van persze egy nagyon fontos kérdés, amiről a sorosbérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk mélyen hallgat. A termékek az élelmiszerkönyvben leírtaknak megfelel, vagy sem? Tovább megyek. Az ánglusoknál, miután rengetek lengyel él és dolgozik, a lengyel élelmiszerek boltjai is hatalmas karriert futnak be. A miértre egyszerű a válasz. Az ott élő lengyelek állítják, hogy az ánglusok felvágottjai, kolbászai és egyéb élelmiszerei pocsékok. Holott nem pocsékok, csak más az ízviláguk. Meg kell nézni a németeket, mekkora bevásárlásokat csinálnak a határ számukra túloldalán. Nem csak élelmiszert, hanem más termékeket is vesznek. Kis városokhatárában hataémas bevázárlóközpontok vannak és ezek tuti nem a helyi lakosság méreteihez lettek megépítve. Tiszta rizsa, amit ezek a sorosbérencek folytatnak, élükön a CEU végzett sorosösztöndíjas barcikai rémmel.
szaboria1
@hetöndöe: Én is hús ipari vállalatnál dolgoztam a központba Panoma ha ez mond még neked valamit. Igaz olyan adalék anyagokat tesznek hozzá amit anno nem kellet mert tisztességesen volt csinálva. Milyen felvágott az amire azt írják füst ízű. Emlékszem a 90-es években a Farmer felvágottat a mi cégünk fejlesztette ki mikor megszűntünk Pápa kapta meg nem is lett olyan mint a milyen volt.
KI IS VAGYOK AKADVA AMIKOR EGY TERMÉKEN AZT OLVASOM ILYEN VAGY OLYAN ÍZŰ. Ezek mind olyanok mint az a bor ami tökét sosem látott.
lusta
@szaboria1: Tökéletesen igaza van. Azt is azért hozzá kell tenni, hogy ezért nem a kereskedő felel. Többször, több helyen írtam az egri húsos cég vezetőjéről. Mindig neki esnek, hogy drága a terméke. A rövid válasza már a könyökén jön ki. Óccsó hús, óccsó húskészítmény nincs. A hús drága, a minőséget meg kell fizetni. Igaz, hogy a füstölt termék az a füstölőben kepta az ízt és a színt.A vevő meg jön és jön. Óccsó, óccsó, óccsó legyen.
tothjani
Ebben az a szép hogy például a Milka is állítólag jobb minőségű Ausztriában és több a tej benne.
De akkor hogy is van az hogy az Ausztriából "csempészett" Milka 220 forint míg a hazai boltokban az áruházláncok 260-300 között a kisebb boltok 300-350 között árulják.
A rosszabb mitől lesz nálunk majd dupla árú, lehet hogy az Áfa a termékdíj és egyéb úri huncutságok miatt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.