Andre Goodfriend a Facebookon tette közzé gondolatait magyar idő szerint csütörtök hajnalban. A Budapesten komoly felfordulást okozó amerikai karrierdiplomata az "igazság" helyzetét vizsgálta a rendszerváltás előtt és napjainkban. És a gondolatmenet hangsúlyos pontján eljutott Soros György egyeteméig.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Kedves Barátaim!

Mint oktató és kutató nem szokásom Facebookra leveleket és felhívásokat írni, de most nem maradhatok csendben! Másfél éve az USA-ból hazajöttem családommal együtt. A Princetonon szerzett doktori és további 5 év Boston Universty-n szerzett oktatói-kutatói tapasztalattal a hátam mögött szerettem volna itthon kamatoztatni tudásomat. Szerettem volna azt a hihetetlen élményt átadni a magyar és más kelet-európai diákoknak amit CEU-s diákként régen én is átéltem: minőségi tudást kapni olyan emberektől, akik a legjobb helyeken szerezték azt.

Alapvetően konzervatív, keresztény beállítottságú emberként nyugodtan azt oktathattam és kutathattam a CEU-n amit fontosnak és igaznak gondolok. Ehhez megkaptam minden anyagi és erkölcsi támogatást, olyat amit magyar állami egyetemeken csak álmodni lehet. Soha senki, sem Soros, sem a rektor, sem a tanszékvezető nem mondta meg nekem, hogy mit taníthatok és mit kutathatok. Amerikában sok egyetemet alapítottak gazdag családok adományaiból és a legtöbb esetben nem kértek az alapítók semmit cserébe, a CEU-n is ez a helyzet. Ez egy dícséretes amerikai hagyomány ami lehet, hogy magyar ésszel felfoghatatlan.

Az origo.hu által leírtak hatalmas csúsztatások. A CEU-t összemosni a kamuegyetemek diplomagyáraival nevetséges! Tanáraink a Harvardon, MIT-n, Princetonon, stb szerezték doktorátusukat és a legjobb diákjaink ugyenezekre az egyetemkre mennek doktorizni. A közgazdaságtan tanszék a nemzetközi publikációk és EU-s kutatási pályázatok sikeressége alapján mérve Európa legjobb tanszékei közé tartozik. Ilyen lenne egy kamuegyetem? Aki ismeri a CEU-t ,az tudja a választ. Ne hagyjátok megvezetni magatokat különböző sajtó által terjesztett rágalomakkal!

Az, hogy a kamuegyetemek megszünteésének álcája alatta a CEU-t Magyarországon ellehetetlenítik végtelen inkompetenciáról és/vagy végtelen rosszindulatról árulkodik. Egy ilyen döntés alapvetően aláásná az egyetemi, oktatói és kutatói függetlenséget, olyan mértékben amit legutoljára...
Manhattan
Egy ilyen döntés alapvetően aláásná az egyetemi, oktatói és kutatói függetlenséget, olyan mértékben amit legutoljára 1989 előtt láttunk.

Tényleg azért jöttem haza, hogy segítsek egy jó magyar egyetemet építeni és ezáltal hozzájárulni a magyar közgazdaságtudomány fejlődéséért! Most akkor menjek vissza az USA-ba? Nem azért írom ezt a levelet, mert féltem az állasomat. Bármikor kapnék egy jó állást egy amerikai vagy nyugat-európai egyetemen. Azért írok, mert én itthon szeretnék dolgozni a CEU-n! Mivel a CEU-n kívül a magas szintű oktatásra és kutatásra közgazdaság területén itthon jelenleg nincs más jó hely.

Kérem továbbítsátok ezt a levelet barátaitoknak, ismerőseiteknek. Külön kérésem azon barátaimnak akik az államigazgatásban vagy médiában dolgoznak, hogy emeljenek szót a CEU magyarországi ellehetetlenítése ellen.

Köszönettel,
Zawadowski Ádám

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.