Óriási különbségek voltak az európai uniós tagállamok 276 régiója között az egy főre jutó hazai össztermék tekintetében 2015-ben – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) csütörtökön közzétett adataiból.

A legszegényebb területen, a bulgáriai Severozapaden régióban vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) az uniós átlag 29 százalékára rúgott, míg a leggazdagabb körzetben, az Inner London-West brit régióban ez az arány 580 százalékot tett ki.

Az Eurostat közleményében kiemelte, hogy egyes régiókban az adatokat jelentősen befolyásolja az ingázók magas száma, amely nagy mértékben megemeli az adott régiókban az egy főre jutó GDP-adatot.

Tavalyelőtt 4 régióban haladta meg az EU-s átlag kétszeresét az egy főre jutó GDP, míg 19 régióban az uniós átlag felét sem érte el.

A leggazdagabbak listáját vezető Inner London-West régió után Luxembourg következett, az EU-átlag 264 százalékával, majd a németországi Hamburg (206 százalék), a belgiumi Brüsszel (205 százalék) és a szlovákiai Pozsony (188 százalék) jött a sorban.

Összesen 19 régióban volt az EU-s átlagnak kevesebb mint 50 százaléka az egy főre jutó hazai össztermék: ebből 5 található Bulgáriában, Lengyelországban és Magyarországon 4-4, Romániában 3, Görögországban 2 és Franciaországban 1.

A legszegényebbek kategóriájában a bulgáriai Severozapaden mögött a franciaországi Mayotte (32 százalék), majd a bulgáriai Severen tsentralen és Yuzhen tsentralen (mindkettő 33 százalék), a romániai Nord-Est (34 százalék) következett.

A hét magyarországi régió közül a közép-magyarországiban volt a legmagasabb az egy főre jutó bruttó hazai termék vásárlóerő-paritáson számolva: az uniós átlag 105 százalékára rúgott. A második helyezett nyugat-dunántúli régióban ez az arány elérte az uniós átlag 75 százalékát, a Közép-Dunántúlon pedig a 64 százalékát. A maradék négy régióban 50 százalék alatt volt az arány: a Dél-Dunántúlon 45 százalék, a Dél-Alföldön 48 százalék, Észak-Magyarországon 45 százalék, az észak-alföldi régióban pedig 43 százalék.

Az egyes országokat tekintve Luxemburg volt az Európai Unió leggazdagabb tagállama 2015-ben: vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó GDP az uniós átlag 264 százalékát tette ki, míg a legszegényebb országban, Bulgáriában ez az arány mindössze 47 százalékra rúgott. Magyarországon vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó GDP az uniós átlag 68 százalékát érte el.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Orbán erről nem akar nemzeti konzultálni ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Eriksson: A nagybüdös l*faszt. Az általad "szűk soha semmivel nem elégedett réteg véleménye" az Eurostat adatai, és a hazai valóság, csak szét kellene nézni az országban. A süket dumádat a fidesz haverjaidnak add be egy wellness közösülésen! Börtönbe rohadtok meg!
coni
Akkorára nőtt a különbség a Főváros és a vidék között mintha nem is egy ország lenne, ráadásul a tendencia folytatódik.Tőlünk nyugatra egy 2000 lélekszámú település is olyan jól ellátott hogy a hétköznapokban ki se kell mozdulni. Ha mégis (komolyabb orvosi beavatkozás, továbbtanulás) akkor meg kulturált módon el lehet érni a legközelebbi nagyvárost.
Nálunk van olyan pestmegyei (rosszul ellátott) település ahonnan tömegközlekedéssel csak 5 óránként lehet bejutni nagyobb településre. Vagy gyalog...
Eriksson
@Eladott Ország: Rokonszenves a stílusod. Éppen az ilyeneket várják tárt karokkal Európa ujjáépítői.
Eladott Ország
@Eriksson:mfor.hu/cikkek/makro/7_helyet_csuszott_vissza_Magyarorszag_a_korrupcios_listan.html
444.hu/2017/03/01/magyarorszag-nagyon-gyengen-teljesit
Európát meg a Jóisten mentse meg a fideszes építőktől. Szarrá válik amihez csak hozzányúltok. Magyarország az 57. a Transparency International (TI) korrupció érzékelési indexe alapján összeállított világranglistán, a tavalyihoz viszonyítva hét helyet csúszott vissza - mondta Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója a szervezet jelentését bemutatva szerdán Budapesten.
Az EU-ban 263 régió van, Magyarországon belül 7.
A legfontosabb Magyarországra vonatkozó tanulságok:
Egyetlen magyarországi régió sem éri el az EU-s átlagot, bár Közép-Magyarország (Budapest és környéke) elég közel van hozzá.
2013 óta mind a 7 magyar régió rontott a helyezésén, és Észak-Magyarország különösen sokat rontott, és így rákerült a lecsúszó régiók listájára is, az egykori kommunista országok régiói közül egyetlenként.
Az egészségügyi helyzetet értékelő pontokban az összes magyar régió a legutolsók között van, Észak-Magyarország konkrétan az utolsó előtti egész Európában.
Nagyon rossz pontokat kapott Magyarország az alapfokú oktatására és az állami intézmények hatékonyságára is. Ha rendszerváltás/gengszterváltás kiindulási paramétereit viszonyítunk, a volt szocialista országokéhoz az adadok még elszomorítóbbak egyenesen katasztrófálisak. Erre büszkének lenni elgondolkoztató, illetve hülyének kell lenni!
Fideszesek korrepetálását nem vállalok!
telegdilaci
@simmering73: Van egy rossz hírem éppen tegnap hallottam,már Bulgária is megelőzött,bennünket,szerintem a bányász béka segge alatt,vagyunk!
Eladott Ország
@Eriksson: nepszava.com/2011/05/magyarorszag/bokros-lajos-magyarorszag-meg-a-v4-ektol-is-leszakadt.html
Budapest – Húsz év alatt Magyarország még a visegrádi országoktól (V4-ek) is leszakadt és egyes nemzetközi szakértők egyre inkább a balkáni államok közé sorolják – mondta Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti képviselője, a CEU professzora pénteken a Hungarian Business Leaders Forum pénzügyi csúcstalálkozón.
Bokros szerint az ország jelentős eladósodása már 2001-ben elkezdődött és a következő években csak erősödött. A professzor szerint az államadósság mostani GDP-hez mért mintegy 80 százalékos rátájával éllovasok vagyunk a térségben.
Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára szerint kizárt az, hogy a következő években 4-6 százalékos növekedést érjen el az ország, és ezzel a gazdasági növekedési rátával Magyarország kievickéljen gazdasági bajaiból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.