Április 18-án 0 órától kezdődően három napos sztrájkba kezdenek a BKV dolgozói, jelentette be két nagy szakszervezet. A három napos sztrájk április 24-én egy öt napossal folytatódik.

Sztrájkot jelentett be két nagy BKV-s szakszervezet, a BKKSZSZ és a VTDSZSZ, mert a bértárgyalás során a BKV nem tett érdemi béremelési javaslatot. A szakszervezetek az állami cégeknél történt 30 százalékos béremelést követelnek (három évre elosztva).

A sztrájk ideje alatt lesz olyan óra, amikor egy jármű sem indul el, kivéve az alvállalkozói buszokat. A szakszervezet ugyanis kihasználja az elégséges szolgáltatásról szóló jogszabály kiskapuit.

A törvény szerint az sztrájk első napján minden órában, minden viszonylaton üzemeltetni kell a járművek 60%-át. A második napon viszont csak napi átlagban kell a 60 százalékot kiadni, így a járműveket úgy tudják csoportosítani, hogy bizonyos órákban ne induljon el egy sem.

A sztrájk bizonyosan nem érinti a buszvonalak nagy részét, ahol a VT-Arriva, vagy más alvállalkozó szolgáltat. A HÉV-ek is járni fognak, mert tavaly átkerültek a MÁV-hoz, ahol a dolgozók már zsebükben tudhatják az állami cégben foglalkoztatottaknak járó 30 százalékos béremelést.

Korábban drámai hangú levélben vezette le két nagy BKV-s szakszervezet, a BKSZSZ és a VTDSZSZ, hogy mi várható, ha a BKV-sok nem kapnak az állami közlekedési cégek dolgozóinak adotthoz hasonló nagyságú béremelést.

A lényeg: a dolgozók elmennek, és nem lesz elég munkaerő a fővárosi tömegközlekedés fenntartásához.

A levél szerint 2016-ban a BKV 9600 munkavállalójának 10%-a hagyta ott a BKV-t (ennek bő harmadát tették ki a nyugdíjba vonulók).

Hiányszakma lett a mérnök (26 távozott 2016-ban), a szakmunkás (248 ment el), és a járművezető (452 lépett ki).

2017-ben több mint ezer dolgozót kellene felvennie a cégnek. Csakhogy a pótlás már 2016-ban sem volt elég sikeres a folyamatos toborzás, álláshirdetések ellenére sem. Egyetlen dolog segíthet: a béremelés.

A szakszervezetek szerint ha nem lesznek versenyképesek a bérek a BKV-nál, akkor a létszámhiány miatt kevesebb jármű tud majd kiállni, de fennakadás lehet a karbantartásban, forgalomirányításban is – írja az Index.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
A BKV címerben, ötágú vörös csillag van!
Kormánypártok! Az nem zavaró?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
36
A BKV címerben, ötágú vörös csillag van!
Kormánypártok! Az nem zavaró?
Hellcat
Na...BKV sztrájkot kapok szülinapomra :D
Clavigo
"" Jó reggelt "...A többi szakszervezetet mi tartja vissza,,hogy esetleg csatlakozzanak ??? Egy hét alatt be lehetne dönteni ezt a rühes rendszert...Ellenzék,,esetleg ??
Clavigo
@Hellcat: Addig majd még "" egyeztetnek ""...Nem lesz ebből sztrájk...
Hellcat
@Clavigo: Előfordulhat ahogy addig megveszik őket kilóra...
Clavigo
@Hellcat: Még szép...Gallóné majd egyeztet,,,,,,,,,,,,,,,,,Gaskó mestert tanácsadóként alkaklmazzák azok,,,,,,,akikkel kibaszott,,,akiket eladott a Cigánybárónak,,,,,,..A BKV. is majd "" meg gyógyul "" magától...:) :) Oszt a lehet menni az apanázsért...
nyanya001
Ragyogj, ragyogj vörös csillag :DDDDD
Nem lesz ebből lófütyi sem, nemhogy sztrájk !
Yeromos
Sztrájk csak akkor van ebben az országban ha Orbán utasítást ad rá az ilyen Glskó féle tetveknek.
karma1
Na, akkor mar oket is bedaralta a Nagy Koho, a sajat szakszervezetuk... Majd junius 30-an ejjel en is csinalok valami vilagrengetot...Majd a negy fal kozott megrazom az oklomet, igen erosen... Mert kb ennyit fog erni ez az elore behirdetett sztrajk, amit nem hiszek el,hogy akar egy napot is fog tartani...
karma1
@Clavigo: 11.22-re: Nagyon igazad van... Annakidejen emlekszem, hogy az Apukam buszvezeto volt, es volt valami olyan naluk, hogy nem alakithattak nagyon sokaig szakszervezetet, nehogy sztrajkra tudjanak osszeallnim, szervezodni...Kadar papa nagyon is jol tudta, hogy a jarmuvek leallasaval, a szallitas, szemelyszallitas leallitasaval egyszeruen megbenulna az elet, minden szarra menne... Igen, talan majd gasko ad nekik egy kis szaktanacsot, de most o is a szonyeg szelen all, mert vissza kellett adnia a luxusautojat... A nagy szakszivezeto...:o(((
Clavigo
@karma1: Ez kevés...Ez a görény írta alá legelőször a a Liga részéről,,a sztrájk-jogról való lemondást,,,,és a többi,,és a többi..(( Gaskó ),,,Ez a zsírdisznó,,eladott mindenkit,,akit csak képviselt..".Liga",,,,,,A bkv ?? az is megér egy ""misét "...Majd ezek is ""egyeztetnek "...oszt jó napot..Ahogy lenni szokott,,,,az utóbbi 6-7 évben.. :) :)
Foxley
@Hellcat: Csak miattad van. De nem ápr. 1? Előre kell hozni. :))
justhpeter
Hajrá ! Legalább ezeken a napokon nem lesz szmog Budapesten. Sportos életet fognak élni a városiak.
Fradigege
Alig várom. Remélem jó nagy rumli lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.