A legutóbbi Kormányinfón arról beszélt a miniszter, hogy a tervezett felsőoktatási módosítás egy Magyarországon működő amerikai liberális egyetemre nem vonatkozik. Csakhogy a liberal a latin septem artes liberales kifejezésre utal.

Liberális egyetemet emlegetett a legutóbbi Kormányinfón Lázár János miniszter azzal összefüggésben, hogy a tervezett felsőoktatási törvénymódosítás épp egy Magyarországon működő "szimbolikus liberális egyetemre" nem vonatkozik.

Csakhogy ezt alaposan benézte Lázár – olvasható a 444 cikkében.

Az említett McDaniel College magánegyetem ugyan tényleg College of the Liberal Arts and Sciences néven hirdeti magát, csakhogy a liberal szó ebben az összefüggésben nem liberálist, hanem szabadot jelöl.

A középkorban ugyanis a septem artes liberales-t, azaz a hét szabad művészetet oktatták bölcsészeti alapképzésként (facultas artium), ez volt a bevezető a középkori egyetemeken (universitas). Azért nevezték hét szabad művészetnek, mert ezek voltak a szabad emberhez méltók.

(Hét szabad művészet: grammatika, retorika, dialektika, csillagászat, számtan, mértan, zene.)

Mai nyelven a szabadbölcsészet a megfelelője, de még ez sem az igazi, mert a fogalom alá manapság már nem tartoznak bele a matematikán is alapuló, fentebb felsorolt ismeretek.

Vagyis Lázár János egy kicsit tévúton járt a liberális egyetem meghatározással.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Az ilyenek hajlamosak a fagottot a bigottal és a traverzet a perverzzel keverni...!:-))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus
@silber13: és a kandallót a skandallummal keverni...
Equus
vitéz Táschkahordozóssy Lézeressy lázár jankó orra egyre hosszabb lesz, lassan vetekszik Pinocchióéval, ujjlenyomata meg nincsen neki, mert éppen olyan fura betegsége van, mint a dicsőségben elhunyt Faraonnak. Szegény... hogy Horthy lovának a fasza üsse ki a szemét!
Eladott Ország
@Nessy: civilhetes.net/orban-az-igazmondo...
Nézzük mit is állít magáról Orbán Viktor.
(az illiberális szó jelentése az angol-magyar szótár szerint)
- álszabadelvű, kicsinyes, közönséges, ordenáré, műveletlen, szűk látókörű, korlátolt.
Orbán Viktornak valóban sikerült megfogalmaznia magáról a társadalom nagy többségének róla kialakított véleményét, gratulálunk neki a felismeréshez.
Magyarország valóban egy hibrid rezsim, melyben a valódi jogok csak a kormány közeli barátoknak,családtagoknak a kiváltsága.
patyuka
Felháborodásunk haszontalan, pusztába kiáltott panasz, mert arról, akit esetünkben (is) itt szapulunk, úgyis lepereg minden: legyen az aprehendáló/okító szó szép vagy durva, merthogy ilyen az önkény természete. Ugyanis bajaink igazi, már-már végzetesnek tűnő eredője/oka abban leledzik, hogy - a La Fontaine-i metaforánál maradva - nálunk a birkák többsége is - így vagy úgy! - valójában a farkasokkal van; és mindaddig, amíg az utóbbiban nem esik gyökeres változás, az előbbi is marad...
glorianna
Khm... ehhez tessenek hozzászámítani, hogy Lázár a műveltebb fideszesek közé tartozik. Kósa vagy a rizsabiztos valósíznűleg azt hinné a "liberal arts" hallatán, hogy az anyját szidják.
Nessy
@glorianna: Miután jogászként kellett latint tanulnia, lehet, hogy liberális artistának, ( bohócnak) ferdítené.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.