A budapesti Kossuth téren ért véget a Közép-európai Egyetem (CEU) melletti demonstráció vasárnap este.

A szervezők becslése szerint mintegy tízezres tömeg, valamint civil és oktatási szervezetek képviselői a felsőoktatási törvény tervezett kormányzati módosítása ellen tiltakoztak, és a CEU-val fejezték ki szolidaritásukat. A szónokok arról beszéltek, hogy ez már akkora tömeg, amelyet a kormány nem hagyhat figyelmen kívül, amikor a jövő héten dönt a kérdésben.

Véget ért a CEU melletti demonstráció Budapesten

Az Oktatási szabadságot csoport szervezésében tartott tüntetés résztvevői a Fővám térről a CEU Nádor utcai épülete elé, majd a Parlamenthez vonultak. Útközben egyebek mellett a "szabad ország, szabad egyetem" mottót skandálták, és a kormány oktatáspolitikája ellen emelték fel hangjukat.

Amikor a tömeg eleje a Magyar Nemzeti Múzeumnál járt, a vége akkor indult el a Fővám térről.

A vonulás idejére a belvárosi útvonalakat a rendőrség lezárta a forgalom elől.

Békés Gáspár, a Független Diákparlament képviselője a CEU épülete előtt arról beszélt: szerinte a tervezett jogszabálymódosítás valójában elszánt támadás az egyik legkiválóbb magyar egyetem ellen.

Mivel az egyetem vezetőit, oktatóit és diákjait kihagyták a folyamatból, nem egyeztettek velük, a tervezett döntést antidemokratikusnak és törvénytelennek tartják – mondta. Hozzátette: a CEU elleni támadás egyben támadás a demokrácia ellen, támadás a tudományos szabadság és a "legmagasabb minőségű oktatás" ellen is.

A Parlament előtt Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom nevében arról beszélt, hogy a kormány az oktatás lezüllesztésével az ország és a fiatalok jövőjét semmisíti meg, hol a szükséges emberi és anyagi források visszatartásával, hol a jogi és intézményi környezet ellehetetlenítésével.

A "krízisért" a legfőbb felelősökként Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert és Orbán Viktor miniszterelnököt nevezte meg.

Azt mondta: a kormány számára mindennél fontosabbá vált saját hatalma bebetonozása, és ehhez az ország, a fiatalok jövője sem túl nagy ár. Szerinte a kormány ténykedése az oktatás területén vagy törvénytelen vagy káros vagy pedig mindkettő, de a Tanítanék Mozgalom kiáll az ország és a fiatalok jövőjéért.

Ez most a szolidaritás, a tiltakozás és az ellenállás ideje – mondta Törley Katalin, aki mozgalma nevében a szolidaritásáról biztosította a CEU-t.

Gál András, a CEU diákja, a keresztény hallgatói csoport tagja azt mondta: mindenkinek elemi érdeke, hogy "ellenvélemények vegyék körül". Hangsúlyozta: magyarként és keresztényként is elengedhetetlennek tartja, hogy olyan társadalomban éljen, ahol a tisztelettel történő egyet nem értés a mindennapok része.

A demonstráció végén a résztvevők a szervezők kérésére felemelték világító mobiltelefonjaikat, mint korábban az internetadó elleni tüntetésen.

A délután 5 órakor kezdődött demonstráció este 8 órakor békésen ért véget a Parlament előtt, az Andrássy-szobornál felállított színpadnál.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cefi
Nem volt orbán, nem volt orbáncsőcselék, így nem volt balhé. Viszont évek óta nem látott tömeg az volt. És egyetértés. És remény...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
Normális ország normális kormánya büszke lenne rá, hogy nemzezközi egyetemnek ad otthont, ês itthon is szerezhet külfölfi diplomát a magyar diák!
Normális ember tiltakozik, ha tönkre akarják tenni őt, a hazáját, a jövőt!

Ehhez mérten még kevés a 10e. Ember! Ha úgy nézzük, hogy nagyrészt az elit, meg egyetemisták, mégis jelentős!
Cefi
@JAJMÁR: Kifelejtetted:szülők, igaz magyarok, nagyszülők, hazájukat és igaz magyarságukat féltő emberek, az elnyomást, hazugságokat megvető állampolgárokat. A többi stimmel.
JAJMÁR
@Cefi: igaz! Ilyen értékrendek mellett, v. ellen kell választani!
verőce21
@Aki Én: (09:29) "...butább vagy, mint eddig gondoltam."
- Én ezt veled kapcsolatban tudom még fokozni. "Te meg a legbutább vagy itt!" - a kb. 60 szóból álló szókincseddel. :)
verőce21
@Cefi: (14:02) "Volt viszont mosoly, humor, együtt-szívdobbanás." - akárcsak egy Hitgyülekezeti szeánszon. :)
Rockxy
Talán már mondtam, (mondtam) hogy az összes rabszolgaképzőt be kellene zárni.
A rabszolgahajcsár képzőket is.
Új alapokon, szabad gondolkodású, kreatív, alkotni vágyó, alkotni tudó fiatalságot kéne a jövőbe küldeni.
www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity?language=hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.