A hazai bérlakásszektor súlyos problémáiról szóló kampányt indított a Habitat for Humanity: mint közleményükben is írják, néhány év alatt másfél-kétszeresére nőttek az albérletárak, a megfelelő jogi védőháló hiányában a bérlők kiszolgáltatott helyzetben vannak, de a lakástulajdonosok helyzete sem ideális.

A Habitat ezért átfogó kormányzati reformot szeretne, a legszükségesebb intézkedésekről pedig petíciót is indítottak, illetve "fekete" online hirdetésekkel és köztéri installációval is felhívják ezekre a figyelmet.

Közleményük szerint ma egy 50 négyzetméteres albérlet ára a fővárosban az átlagkereset közel 70, egy vidéki nagyvárosban pedig majdnem 60 százalékát teszi ki. Ez a példa jól szemlélteti az elmúlt években az ingatlanpiacot jellemző drasztikus áremelkedés hatásait, ami különösen súlyosan érinti azokat, akik minimálbérből gazdálkodják ki a lakhatásukat.

A Habitat felmérése szerint egyes településeken már a legolcsóbb 40-50 négyzetméter közötti lakás is elviszi egy minimálbéres fizetés mintegy 80 százalékát.

De az alapítvány szerint hasonlóan nehéz helyzetben vannak az otthonuktól távol, felsőoktatásban tanuló fiatalok: megélhetésük sokszor még rendszeres családi támogatás és diákmunka mellett is alig biztosítható. Számukra a havi 15 és 50 ezer forint közötti diákhitel sem jelent megoldást.

A hiányzó bérlakások illetve megfizethetetlen albérletárak miatt ráadásul sokan nem tudnak oda költözni, ahol munkát találnának.

A szabályozás és a jogérvényesítési rendszer hézagai miatt ugyanakkor a bérlő mellett a lakástulajdonos is problémákkal szembesülhet, mivel a jogviták, a kártérítési ügyek csak hosszadalmas és igen költséges procedúrák során rendezhetők.

Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója szerint, a bérlők hatékony védelme közvetlenül 600 ezer embert érint – ennyien laknak a becslések szerint magánbérlakásban – közvetetten pedig sokkal többet: mindazokat, akik egy jól működő bérlakásszektor hiányában nem jutnak hozzá megfelelő otthonhoz. A Habitat arra kéri a kormányt, hogy átfogó intézkedésekkel, fenntartható rendszer kialakításával tegye a bérlakást biztos és megfizethető lakhatási formává.

Új adózási szabályokkal biztosítaná a bérlakások megfizethetőségét, emellett nonprofit lakástársaságok és lakásszövetkezetek megalakítását és kormányzati támogatását sürgetik – írja a 444.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Hát itt csináljon a kis köcsög rezsicsökkentést!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.