Napi 12 órában is gondoznak, fejlesztenek, etetnek, pelenkáznak azok a nők, akik beteg vagy halmozottan sérült gyereket, hozzátartozót ápolnak othon. Magyarországon ez 12 ezer családot érint, a kormány azonban nem ismeri el munkának a feladatukat, csak segélyt ad nekik.

Abból is megalázóan keveset – nézett utána az Abcúg:

Románia: 85 ezer forint

Szlovákia: 134 ezer forint

Csehország: 180 ezer forint

Horvátország: 137 ezer forint

Lengyelország: 105 ezer forint

Magyarország: 50 ezer forint.

Látszik, hogy a magyar összeg még a románnak is majdnem csak a fele, ráadásul ott nem is segély jogcímen adják a pénzt, hanem munkabérként.

Az otthoni ápolást ugyanis ezeknek az országoknak a nagy részében munkaként ismerik el: olyan munkaként, amiből szinte esélytelen szabadságra menni.

A súlyos betegek otthoni ápolása nem munka Magyarországon

Romániában és Szlovákiában úgy gondolja a kormány, hogy ezek az anyák azzal, hogy ők etetik, pelenkázzák, tornáztatják, fejlesztik a gyereküket, az állami intézményrendszer helyett dolgoznak. Magyarországon ezzel szemben az utóbbi években alig pár ezer forinttal nőtt az ápolási segély.

Ha a kormány megemelné az ápolási díjat havi nettó 97 ezer forintra, akkor ez összesen évente 6,1 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek - eddig azonban erre nem jutott pénz.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Stadionra van pénz.
Szégyelljétek magatokat rohadt fasiszták !
hu.wikipedia.org/wiki/A_nemzetiszocialista_eutan%C3%A1ziaprogram
Benne van a skizofrén is. Na ki is az aki skizofrén és sterilizálni kellett volna... a megkérdezése nélkül !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
Ez a Fidesz kormány mindent ami az emberi méltósághoz kell romba döntött.
A szocik idején ugyan nem nagy pénz volt az ápolási díj de legalább munka viszonynak számított.
1magyar
A stadionoknál fontosabb lenne, de akkor nem lenne érdeke a cigánynőnek gumikalapáccsal verni a terhes hasát, mint amit régebben a tv-ben, médiában regéltek.
1magyar
@szaboria1: Valóban a szocik, humánusabbak voltak ilyen téren. Napi 8 órás munkaviszonynak el lehetne ismerni, csak sokan visszaélnek vele még olyan áron is, hogy a gyerek szenvedjen.
Nessy
Talán ha páran vissza élnének vele, nem kellene ezreket büntetni!
Egyszerüen kis hazánkban már lassan nem létezik szociális ellátás, illetve minimális. Igaz, aki nem dolgozott életében, csak jó pénzért "politizált", annak ismeretlen fogalom az ilyen probléma. Egyébként is, ez nem látványos, és nem hoz annyi voksot, mint a határon túliak "támogatása".
szaboria1
@1magyar: Az ápolásra szorulóknál nem lehet csalni, inkább a felemelt csp.- nál ott már lehet kismértékű fogyatékosságra hivatkozni. Tudom mennyi helyre kellett a 90 éves anyukámat elvinni, hogy a fiam legyen az ápolója. Mivel a párommal mi is betegek vagyunk így csak a fiam lehetett az ápolója.
Desischado
Én pontosan benne vagyok. Havi ötven ezerért, amiből nem lehet megélni. Napi 24 órában vagyok ápoló, házvezetőnő, ügyintéző, háziasszony. Mindezt egy személyben. Évek óta nem volt egy szabad napom sem. Lelkileg, fizikailag el vagyok fáradva, de ez nem munka, ezek szerint. Adná az ég, hogy kpróbálják maguk is, akik ezt megszavazták.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.