A magyar nyugdíjasok 59 százaléka menne vissza dolgozni, döntő többségük részmunkaidőben – derült ki a Work Force munkaerőkölcsönző- és közvetítő cég felméréséből. Kérdés, hogy hova.

Bár a megkérdezettek 67 százaléka hajlandó lenne korábbi pozíciójához és képzettségéhez képest alacsonyabb besorolású munkát is vállalni, az állásinterjúra csak 10 százalékuk jut el. Ez azt jelzi, hogy nagy többségük nem is reménykedik abban, hogy állásra lel.

Dolgozna a nyugdíjasok kétharmada, ha lenne hol

A munkaerőhiány kapcsán többször előkerült egy lehetséges megoldásként a nyugdíjasok újbóli foglalkoztatása. Sajnos, a nyugdíj melletti munkavállalás lehetősége nem minden területen érvényes, van, ahol munkavállalás esetén a nyugdíjas fizetést kap ugyan, de nyugdíjat nem. Így a közszférában dolgozó nyugdíjasok nyugdíjának folyósítását mindaddig szüneteltetik, amíg e jogviszony fennáll.

Ez a rendelkezés idén változhat, ugyanis az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt első fokon pert vesztett a magyar állam, és a másodfokú tárgyalás után jogerős ítélet várható.

A problémát azonban nem is feltétlenül ez okozza, hanem sokkal inkább a nyugdíjas munkaerővel szembeni előítélet: a kutatás alapján mindössze a válaszadók 13,5%-a véli úgy, hogy a munkáltatók nem becsülik őket alá.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

X-ray
A fiatalok is dolgoznának, ha lenne mit...
quadrocopter
"...van, ahol munkavállalás esetén a nyugdíjas fizetést kap ugyan, de nyugdíjat nem."

Ez miért nem vonatkozik a parlamenti hereverékre? A q***a anyátokat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.