Nem akarta a buszra engedni a BKV-sofőr a kerekesszékes utast, ezért inkább olyan szabályzatra hivatkozott, ami nem is létezik.

Az elektromos kerekesszékkel való utazás tilalmára hivatkozva tagadta meg az 55-ös busz vezetője Tibortól a felszállást, ilyen szabály azonban nincs érvényben.

A mozgáskorlátozott férfi az alábbi esetről számolt be:

Emberségből megbukott! Ma (április 4., kedd – a szerk.) reggel az Amerikai úti Idegsebészetre szerettem volna utazni, mivel MR vizsgálatra voltam előjegyezve. Köztudott, hogy a nagy számú betegek miatt 3-4 hónap várakozás idő után adnak időpontot.

Az első 55-ös járattal szándékoztam menni, hogy beérjek a 6 óra 45 perces előjegyzett időre. A járat beállt a megállóba, a feleségem jelezte a buszvezetőnek, engedje le a rámpát, hogy felszállhassak a buszra. Közölte az úr, hogy nem visz el, mert elektromos kerekesszékkel nem utazhatok.

Kértem a sofőrt, hogy ne zárjon ki az utazásból, időpontra kórházba kell mennem! Úgy tudom, hónapokkal ezelőtt megegyezés történt a BKK vezetőivel a kerekesszékkel utazók szállítását megoldva, mégis ki lettem zárva az utazásból!

A 4:08-kor induló, Gyál-Budapest, Boráros tér vonatkozásában közlekedő járattal nem lettem elszállítva, rendszám: MOS-261.

Tibor jól tudja, legalábbis részben. Az elektromos kerekesszék és a moped nem ugyanaz, és elektromos kerekesszékkel eddig is lehetett közlekedni a buszokkal.

Ami a mopedeket illeti: a BKK februárban módosította üzletszabályzatát, a változtatások egyebek mellett rendezték a mopeddel való közlekedés szabályait is. Noha az 55-ös busz ma már a Volánbusz “fennhatósága” alá tartozik, épp a BKK közleménye jelzi, hogy a Volánbusznál korábban sem volt kizárva az utazásból az, aki mopeddel közlekedik.

Megtagadta a buszvezető az utazást a kerekesszékestől

A BKK a honlapján így ír erről:

A mopedek szállításával kapcsolatban az üzletszabályzat azt tartalmazza, hogy a mozgást segítő eszközöket biztonságosan kell elhelyezni a járműveken, hogy azzal se az eszközt használó, se a többi utas testi épsége ne kerülhessen veszélybe. Az utazás csak akkor kezdhető meg, ha az eszköz befér a számára kialakított helyre, valamint a mozgásában korlátozott személy és eszközének együttes tömege nem haladja meg a 250 kg-ot. A BKK szabályozásán kívül jelenleg a közlekedési szolgáltatók (a BKV Zrt., a VT-ARRIVA Kft., a VOLÁNBUSZ Zrt.) hatáskörébe tartozik a további belső szabályok meghatározása. A BKK egyik szolgáltatójának, a VT-ARRIVA Kft.-nek belső szabályzata tartalmazza, hogy “elektromos moped nem szállítható” a járműveken. A BKV Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. szabályzataikban nem tiltják a mopedek szállítását.

Ez tehát azt jelenti, hogy akár a BKK, akár a Volánbusz járatja az 55-öst, Tibor akár elektromos kerekesszékkel, akár mopeddel kívánt volna utazni, szabálytalanul zárták ki az utazásból.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cefi
Kívánom a sofőrnek élje át ugyanezt az érzést. Ugyanilyen kerekesszékben. 2017 Májusában.
quadrocopter
Mi van a buszsofőrökkel? Rohad az agyuk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél