Aggódnak a történelmi egyházak, hogy azok az adózók, akiknek az adóhatóság készíti el a személyijövedelemadó-bevallásukat, elmulasztják felajánlani adójuk egy százalékát az egyházaknak.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke egy újságíróknak tartott szerdai sajtóbeszélgetésen jelezte aggodalmát, hogy csökkenni fog az egyszázalékos felajánlások száma, ha az adóhatóság készíti el az szja-bevallásokat. Kiemelte: miközben fontos szempont a pénz, az egy százalék felajánlása ennél többet jelent, hiszen aki felajánlja jövedelemadója egy százalékát, közösséget vállal azzal az egyházzal, szervezettel, amelynek javára rendelkezik, és jelzi, hogy egyetért céljaival és tevékenységével.

Erdő Péter bíboros az MTI megkeresésére úgy fogalmazott, tapasztalataik szerint mindannyiszor, amikor változik az adóbevallás és az adó egy százalékának felajánlási módja, sokan elbizonytalanodnak, és nem tudják, hol nézzenek utána az ezzel kapcsolatos teendőknek.

A bíboros szerint az, hogy

az "interneten keresztül egyetlen gombnyomással intézhetjük ügyeinket, egyszerre áldás és nehézség is", így a hívek tájékoztatása idén több figyelmet igényel, mint a korábbi években.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke kiemelte: azt szeretnék, ha az egyház-finanszírozás nem függne a gyakran változó adószabályoktól. Megjegyezte: megoldás lehetne az a több más országban működő rendszer, hogy elég egyszer rendelkezni az egy százalék felajánlásáról, hiszen az emberek többsége nem változtatja évről évre felekezeti hovatartozását. Hozzátette: az adózóknak természetesen joguk lenne megváltoztatni is a döntésüket.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szerint két-három év a tanulási időszak egy-egy változtatás után. Hozzátette: az új rendszer sokkal egyszerűbb, mint a korábbi, ugyanakkor az egyszerűbb rendszerre áttérés is tanulást igényel.

A református püspök nem lát más utat, mint hogy az egyházak az egyszázalékos kampány során ne csak azt kérjék híveiktől, hogy ajánlják fel adójuk egy százalékát, hanem a felajánlás módjáról is tájékoztassanak. Úgy fogalmazott: "reménykedünk, hogy azok, akik évek óta odafigyelnek a felajánlásra, idén is meg fogják ezt tenni".

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Ha rajtam múlna egy rohadt kanyit sem kapnátok !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Ne óbégassatok vazze, milliárdökat osztott ki a skizofrén szarházi gagyi - hol a lé?
papa.49
Az a helyzet nem kedves papok, hogy ott tessenek reklamálni ahol a jövedelmeket elosztják, a nép éhezik szegény, eljutottunk a tűrésküszöb határára, hamarosan nem kérünk, hanem ELVESSZÜK AMI NEKÜNK JÁR!!!
Rockxy
Aggódnak? :)
Az egyházak? :)
Hány ház aggódik egyszerre? :)
Ti azt nem tudjátok kedves papok, hogy aki aggódik az nem bízik Istenben? :)
Csesszétek meg a házatokat! :)
Equus
erdő eminenciás uram mennyi pénzt is kap fizetésként? Mennyit kap a tudákos akadémijai tagságáért? Mennyi őeminenciája szállásának csak a takarítása, villanyszámlája, fűtésről, karbantartásról, sofőrökről, autókról, kertészekről most ne is beszéljünk... Mindez olyanoknak a pénzéből, akik leszarják a gajdicsálását. Oldják meg a pénzhiányukat urasan, ahogy egy motorosklub is megteszi, oszt kopjanak le először államról, aztán a polgárairól. Aki adni akar nekik, adjon a sajátjából, de ne a közösből.
nyanya001
Ha rajtam múlna egy rohadt kanyit sem kapnátok !
Szókrakész
Miért fizessünk, mikor az ár-teljesítmény, szolgáltatás arány teljesen felborult?!?!?!

Isten szabadságra ment.
Az apácák elkurvultak.
.
.
.
.
Szókrakész
"az egyházak az egyszázalékos kampány során ne csak azt kérjék híveiktől, hogy ajánlják fel adójuk egy százalékát, hanem a felajánlás módjáról is tájékoztassanak."

Na most a tampon, sampon, hüvelygomba, aranyér reklámok mellett már csuhás reklámok is jönnek?!?!?!
desiro
Soha nem adtam nekik, amióta kiderül a sok disznóságuk még úgy se.
kisrigó
Sajnos az egyház vezetőinek -tisztelet a kivételnek!- nagy szerepük van, hogy az emberek antipatikusak velük. A vallás nem egyenlő az ilyen egyházi vezetővel, mint a szegedi püspök, aki anno száz milliót ajánlott fel az államadóság csökkentési alapba. Valószínűleg kifizette, nem csak úgy mondta, hogy Mari néni, és a többi jámbor kövesse a példáját a maga módján. Milliókkal támogat foci csapatokat, luxus éttermet nyit a Szegedi Dóm aljában, ingyen konyha helyett. Luxus életmód, luxus autó stb. Na, egy ilyen vezető is aggódik? A vallás nem egyenlő ezekkel, mert csak lejáratják még a többi paptársukat is!
eugen4402
@Szókrakész: Egész jó tippet adtál! A szentmisék közben a papok, minisztránsok reklámozzanak ezt-azt... A médiacégek is ebből élnek. Tíz percenként a szószéken köhögni kezdene egy hívő, mire az a kergekóros kissrác a "dominus vobiscum" helyett hülyeségeket kérdezne, az oltár előtt le-fel tornázó tiszteletes bölcs hangon kijelentené: "Fluimucil!!! Anyád is ezt ette. Nagyanyád is! Valamennyi ősünk attól lett beteg, és akkor jöhet az Et cum spiritu tuo..."
justhpeter
Kevesebb segget kell kinyalni a "politikai elit" piacán, nem kell szinte mindenben túlzásba esni - lásd állami iskolák bekebelezése -, nem kell rettegni a bűnbeesésétől - lásd "embercsempészet" - és legfőképpen nem a politikai reklámokat és üzeneteket kell harsogni a szószékről. Arról nem beszélve, hogy akitől az 1%-os támogatást várom, azt nem kell hülyének néznem, nem kell minden "keresztény-demokratáról" elhinni, hogy keresztény és demokrata, nem kell a pápáról azt mondani, hogy az messze van és hogy egy nóvumot is említsek: igaz embernek kell lenni. Hát köztetek ezeket nagyon kevesek mondhatják el magukról. Az egyházak vezetői közül aztán talán 1-1 ember és ott vége annak, amit az egyszerű híveitek tisztességnek hívnak.
Sziszifusz
Majd akkor érdemlik meg az 1 %-ot ha ingyen keresztelnek, esketnek és temetnek. Addig nem.
Yeromos
Szálljatok be a stadion bizniszbe, vagy avassátok szenté Mészáros Lőrincet akkor dőlni fog a lé.
desiro
@Sziszifusz: Igazad van, még annyit tennék hozzá, hogy a temetésen is persejeznek a rohadékok ami szerintem a tarifa miatt pofátlanság.
Nessy
Tisztelt püspök atyák, nagytiszteletű urak, rabbik.
Egy dolgot tudnék ajánlani: Ora et labora!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.