Több mint 18 ezren jelezték, hogy ott lesznek a vasárnapi, CEU melletti tüntetésen, 22 ezren érdeklődnek.

Több mint 22 ezren érdeklődnek, és több mint 18 ezren jelezték, hogy részt fognak venni a vasárnap délután 5 órakor kezdődő CEU melletti tüntetésen, melyet az Oktatás Szabadságáért csoport szervezett – olvasható az Index cikkében.

A Central European University (Közép-európai Egyetem) ellen több hónapja akciózik a kormány, mivel az intézményt Soros György alapította. Az utóbbi hónapok sajtótámadásai után két héttel ezelőtt olyan törvényjavaslatot alkottak, mely ellehetetlenítené az egyetem működését, a javaslatot sürgősségi indítvánnyal a hét elején meg is szavazta a Parlament fideszes többsége.

Emiatt már két tüntetés is volt a CEU mellett, az elsőt egy hete vasárnap tartották, azon 10 ezernél többen vettek részt, míg a másodikat a törvény elfogadásának napján, kedden tartották. Az utóbbi megmozduláson 5-6 ezer ember vehetett részt. 

A nagyszámú érdeklődő miatt meg kellett változtatni a gyülekezési helyszínt is: eredetileg a Clark Ádám térre várták a szervezők az embereket, de szombaton a gyülekezési pontot áttették a Várkert Bazár elé. 

A szervezők azt kérik a tüntetésre készülőktől, hogy lehetőség szerint az Erzsébet híd irányából érkezzenek a helyszínre, mivel az útirány a Clark Ádám tér, Lánchíd, CEU épülettömbje (V. ker., Nádor utca), Parlament lesz.

(A tüntetés miatt több járat máshogy közlekedik, ezekről bővebben itt olvashatnak.)

A szervezők Áder János köztársasági elnököt kérik, hogy ne írja alá a törvényjavaslatot, hanem küldje azt az Alkotmánybíróság elé normakontrollra. A CEU mellett több mint hatvanezren álltak már ki, több ezer tudós, köztük 14 Nobel-díjas, az MTA elnöke, külföldi és hazai egyetemek jelezték a kormánynak, hogy Magyarország legjobb egyetemének ellehetetlenítésével rossz irányba haladnak a dolgok. 

Áderhez Nádas Péter író is nyílt levéllel fordult, ő is azt kérve a köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a törvénytervezetet. 

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ádertől a második ciklusért időnként "kér valamit" pártunk és kormányunk! Ahogy közeleg 2018, egyre többször!
quadrocopter
@Nessy: Majd egyszer kérünk magától valamit, Pelikán elvtárs!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.