Ma sem kell más, minthogy legyenek bátor közösségek, amelyek büszkén vallják magukat kereszténynek, európainak, németnek és magyarnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, a németajkú református egyházközség Hold utcai templomában tartott orgonaavató ünnepségen.

Orbán: Ma is a kereszténységüket büszkén valló közösségekre van szükség

Ötszáz évvel ezelőtt kő hullott a nyugati világ mozdulatlan állóvizébe, hirtelen minden megváltozott, a Wittenbergből indult hullám eljutott a nyugati világ négy sarkába, minden megújult: egyház, gazdaság, kultúra – fejtette ki a reformációról szólva a kormányfő, aki szerint "a reformáció 500. évfordulóján nem kell más, minthogy legyenek olyan kavicsok, amelyeket a gondviselés keze vízbe dobhat". "Ha lesz elegendő ilyen kavics, akkor Európa megújulhat, és Magyarország is szilárdan megállhat" – fogalmazott virágvasárnap tartott, orgonahangversennyel egybekötött istentiszteleten.

Felelevenítette a németajkú református gyülekezet másfél évszázaddal ezelőtti megalakulását, úgy foglalva azt össze, hogy skót misszionáriusok létrehoztak egy német nyelvű református gyülekezetet a többségében katolikusok lakta Pesten, eredendően azért, hogy a helyi zsidó közösségben végezzenek missziós munkát.

A miniszterelnök – mint mondta – annak megtestesülését látja e templomban, hogy egy sokszínű közösség, amelyben a közös hit az összetartozás kötőanyaga, még a világháborúk, vészkorszakok és a kitelepítés után is erős lelki házzá tud épülni.

Szerinte a németajkú református egyházközség története mély hasonlóságot mutat a magyar nemzet történelmével.

"Az önök sokgyökerű gyülekezete élő bizonyíték, és őserejű biztatás minden hazafias érzelmű politikai vezetőnek" – mondta Orbán Viktor.

A gyülekezet régi templomának felújításával is igent akart mondani gyökereire – idézte fel a miniszterelnök a templom 2002-es újranyitását. Isten temploma azóta régi fényében ragyog – mint fogalmazott –, "így van ez: ha németek és magyarok jó ügyekben összefognak, az sikerül".

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az istentisztelet elején elmondta: a németajkú református egyházközséget 158 éve alapító osztrák, német, svájci, holland, dán bevándorlók hármas örökséget hagytak a mai közösségre: az evangélium hirdetését, a szeretetszolgálatot és a közéleti felelősséget.

E hármas feladathoz kapták negyedikként most az orgonával a kultúra szolgálatát.

Hozzátette: az Európa ezen a felén páratlan hangszer, a "hangszerek királynője itt szolgálólány lesz, tanúságtevő, az evangélium hirdetésének szolgálója".

A miniszter felidézte: a templom az Országházzal egy időben épült, de a gyülekezet már ezt megelőzően kórházat és árvaházat alapított. A közösség 1945-ben elveszítette templomát, és csak 2002-ben "jött el a feltámadás ideje", amikor ismét istentiszteleti hely lett a raktárként használt épületből.

A Vilmos német császár által 1903-an adományozott, 1945-ben elrabolt nagyharangot is csak 2002-ben tudták pótolni Lévai Anikó és Orbán Viktor adományából – mondta a miniszter.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az istentiszteleten imát mondott azokért, akiket keresztyén hitük miatt üldöznek, akiket a "gyűlölet és a háború hatalmasai vesznek körül".

Az ünnepség végén Orbán Viktor állami kitüntetést adott át Jürgen Illing német ügyvédnek, aki aktívan részt vett a templom tizenöt évvel ezelőtti felújítási munkáinak megszervezésében.

Az új hangszert Faragó Attila orgonaépítő és az általa vezetett AerisOrgona Kft. tervezte és készítette. A hangszer ma már különlegesnek számító tulajdonsága, hogy emberi erővel is működésbe lehet hozni. A szélcsatornákat és a szélládákat 18. századi minták alapján tervezték, a hangszeren lévő 1130 síp minden darabja történelmi példák alapján és korabeli technológia alkalmazásával készült.

Az új orgonát az istentiszteleten Fassang László orgonaművész avatta fel.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
Rohadj meg a keresztény büszkeségeddel Te idióta. Eddig sem voltunk Európa kedvence, de az önteltségednek és a bugris bunkóságodnak köszönhetően az Eu egyik fele utál bennünket, a másik fele csak szimplán hülyének néz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szép új világ
Rohadj meg a keresztény büszkeségeddel Te idióta. Eddig sem voltunk Európa kedvence, de az önteltségednek és a bugris bunkóságodnak köszönhetően az Eu egyik fele utál bennünket, a másik fele csak szimplán hülyének néz.
Equus
büszke mintakeresztény focimeccsre jár, szotyizik és kisvasúton utazik... Ez egy idióta
namihami
@szép új világ: És egyben mind a két fele Putyin-bérencnek. Egyre többen hangot is adnak azon véleményüknek, hogy ideje lenne a finanszírozásunkat befejezni. És akkor lesz nekünk jaj..
A család és hű barátaik pedig megérdemelt pihenésüket fogják valamelyik homokos tengerparton tölteni.
Clavigo
" Csuhások,,térdre-imához "...Miért nem mész inkább a Kossuth térre ,...,bolsi ??
quadrocopter
"Orbán: Ma is a kereszténységüket büszkén valló közösségekre van szükség" - Így van!
Tehát a mocskos, korrupt, harácsoló, mutyizó, potyaleső, tetves hordád és a Cöf is eltakarodhat a halál vérvörös farkára - veled együtt, szarházi bűnöző!
Equus
@Clavigo: csuhásoknak nem térdelni kell... mars ki a mezőre, kapálni hajbókolva is lehet...
Clavigo
@Equus: A zsebberecskát,,,,mint állandó hobbiját kifelejtetted...:) :)
lusta
Tulajdonképpen igaza is lehetne, de mi is van a katolikusokkal? A pápa az egyház vezetője, aki nem mellesleg a Vatikán feje. Egy önálló államé. Szóval akkor hogy is állunk a szuverenitásunkkal?
cikicakk55
Nem vagyok vallásos,így nem ismerem a szabályokat.Gondolom a katolikusoknál van a 10 parancsolat.Az nem vonatkozik a reformátusokra? Már csak azért kérdezem,mert nem ismerem mind a tíz parancsot,de a " ne lopj" az biztos benne van.Valamilyen formában,olyan papi megnyilvánulásbán szerintem a rablás,a mások értékeinek az elvétele is benne van.Még egyet ismerek, a " ne paráználkodjál.Ezt az egyet talán Orbán nem sértette meg,de a holdudvara szinte minden tagja tele van nőügyekkel.Azt is tudom,hogy szoktak beszélgetni a papokkal,ahol is bevallják a bűneiket.Nem tudom,hogy ez kötelező-e,de ha kötelező,akkor a pap szerintem már elkárhozott.Persze csak akkor Ha Orbán az igazat mondja.Ezt egy kis fülképben oldják meg.A pap végig hallgatja,majd kiszab rá valami büntetést. Pld. 10 miatyánk,20 hiszekegyet kell elmondania. Állítólag,ha ezt megteszi isten megbocsát.Orbán érdekből lett ennyire komolyan hívő keresztény,így kizárt,hogy meg lenne ijedve isten haragjától.Így aztán továbbra is terjeszti a kereszténységet,mint a legkomolyabb,legszentebb vallást,Ő maga pedig éli Lucifer életét álruhában a jó lelkek mellett.Soha nem voltam vallásos,de tisztelem azokat akik a vallást komolyan veszik és a szerint élnek.Én a sorsomban hiszek,amit csak magam tudom irányítani.Még is büszke vagyok magamra,mert megértem a 62 évet,soha a törvénnyel nem volt dolgom,viszont úgy éltem,olyan munkám volt amit imádtam csinálni.beteg emberek szenvedéseit próbáltam enyhíteni. Igaz,ma már nem fizetik meg őket,ellehetetlenítik a munkájukat az állandó hiányok miatt.kevesen vannak,sok a beteg és bizony most már tényleg szükség van az olyan ápolónőkre akik ezt a munkát a szenvedélyüknek tartják és nem úgy vannak vele,hogy valahol dolgozni kell.A beteg emberek a legkiszolgáltatottabbak.Ők tényleg hisznek istenbe és elhiszik,hogy rajtuk segíteni is fog.Ha tényleg van isten és igazságos,akkor tudni fogja ki érdemli meg az Ő segítségét.Az biztos,hogy a Fidesz legnagyobb része semmit nem érdemel.illetve amit...
justhpeter
Sajnos Viktorunk állapota a kudarcok növekedésével egyidejűleg folyamatosan romlik, de a mostani diagnózis alapján az mondható, hogy még a teljes őrület előtt áll.
cs.n.
"minden megújult: egyház, gazdaság, kultúra"
Örülnél egy ilyennek, mi? Sőt, saját magad dobálnád azokat a kavicsokat, nagy büszkén. Hátha sikerülne visszatérni a középkorba, és elfelejteni a felvilágosodás korának nevezett megbicsaklást.
egyvandor
Gorbán az ortodox putyinnal, a muszlim erdogánnal és egyéb közép ázsiai diktátorral szövetkezve védi az európai kereszténységet. Kia az aki ezt a fidesz fanokon és a NemzethyEgyüttRablókon kívül beveszi?
Cicamama55
Orbán Viktor, úgy látszik az igazi problémák elől templomba menekül, Istennel takaródzik! Balog meg a "közéleti felelősség"?!
Nessy
Gondolom, a státusz kereszténységre gondolt, ami manapság trendi, és jjól jövedelmez a híveknek!" Kereszténység" a szükitett Tiz parancsolattal, az emberség teljes hiányával, az emberek egymás ellen uszításával? Erre gondolt? Az egyházi vezetők "megvásárlására" ? Farizeus!
hetöndöe
Ez a kb. 100 kilós fehérjehalmaz igazi hívő embert még közelről sem látott,ne akarjon már keresztényebb lenni az igaz keresztényeknél!Undorító féreg vagy te,nem ám keresztény!
bakegya
@Nessy: nálam,ha már minden eszközzewl kategizálni akarja magát,MAGA FIAM, MAGA AZ ÖRDÖG emberszabású köpönye4gforgató változata-mondá az ÚR!
nyanya001
Csuhások ! Térdre, imára !
Megjött a félcédulás.
Ludmilla
te szemétláda,mikor lettél ekkora keresztény?Ismered és betartod a 10 parancsolatot?Ismered a 7 fő bűnt?Melyikben nem vagy sáros?Sorolom:kevélység,kapzsiság,bujaság,irigység,falánkság,harag,restség...
Zeta
Azért érdekes a Fidesznél ez teljes világnézet váltás, de pont ez bizonyítja , hogy csak a céljaik miatt váltottak arcot. Céljaik érdekében mindenben kedveznek az egyháznak. Akkor is , ha ez , már sokaknak nem tetszik, ha ezzel az önálló gondolkodást is el akarják venni az emberektöl.
Qqberci
Apróbb súlyponteltolódást érzek a hírben. Szerettem volna többet hallani az orgonáról és az építőjéről, Fassang Lászlóról és a műsorról, és hát a végén meg lehetett volna említeni, hogy ott volt még az ájtatosmanó meg a kertitörpe is...
elnyomott
Telesen egyetértek Orbánnal.
Még sok ilyen kereszténységét büszkén vallóra lenne szükség a koalicióban:

444.hu/2017/04/10/epitettem-ezt-a-rendszert-nekem-ezzel-kell-elszamolnom
Equus
@elnyomott: ez a lukácsi katalin vagy mi nem sűrűn gyomlálgatott a kertben, kapanyél nem törte fel a kezét, új értéket büdös életben nem termelt, de egoja nagyobbra nőtt, mint a uszter köténye... Pofája is van, amivel nyálat is tud fröcsögtetni... igazi mintapolgár a dzsentri világból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.