A Paks II beruházás megtervezéséhez, a munkák indításához további engedélyeket kell beszerezni – mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos hétfőn az Energiapolitika 2000 Társulat rendezvényén, Budapesten.

Emlékeztetett arra, hogy 2016 szeptemberében az illetékes kormányhivatal kiadta a környezetvédelmi engedélyt, az első fokon hozott határozatot két környezetvédelmi szervezet megfellebbezte, hamarosan várható a másodfokú hatósági vizsgálat lezárása, a telephelyengedélyt pedig az Országos Atomenergia Hivatal megadta, és jogerőre emelkedett.

A két engedélyre alapozva készítik elő a létesítési engedélyt, amely további rengeteg "papír munkát" jelent – tette hozzá.

A rendezvényen Aszódi Attila kitért arra, hogy az Európai Bizottság márciusban lezárta a Paks II beruházás állami támogatására vonatkozó vizsgálatot, ezzel zöld utat adott a projekt megvalósításának.

A kormánybiztos felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság a versenyjogi vizsgálatban kimondta, a projekt profitábilis, nyereséget termel, és nem okoz indokolatlan torzulást a magyar energiapiacon.

Aszódi Attila a rendezvényen szólt arról, hogy a villamosenergia-felhasználás Magyarországon növekedni fog, és a folyamatos, biztonságos villamosenergia-ellátáshoz szükséges az atomenergia.

A megújuló és az atomenergia szükségességének vitájára utalva a kormánybiztos megjegyezte: Magyarország már 2015-ben teljesítette a 2020-ra vállalt megújuló energia felhasználási arányt.

Kérdésre válaszolva Aszódi Attila elmondta, hogy Magyarország a fővállalkozóval kulcsrakész létesítmény átadására szóló szerződést kötött, és az orosz fél a megvalósítás során sok területen igyekszik bevonni a helyi vállalkozásokat.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

aremy
és az minek mikor építési engedély sincs!
karma1
Vazze, es az megvan, hogy az EU az egeszet nem engedelyezi, kornyezetvedelmi es kereskedelmi szempontok megsertese miatt? Ez olyan, mint amikor a dilihazban az egyik napoleon rahagyja nerora, amt az szovegel, es nero ettol mar biztonsagban is erezheti magat... NEM az orvos mondta neronak, hogy meggyogyult, hanem egy masik orult...
Ugyanez folyik most is otthon: hiaba biztositjak egymast mindenfele szinten, ha az EGESZ nem allja meg a helyet semmilyen szempontbol sem, semmilyen szinten...
Talan elobb az EU-val kellene tisztazni az alapveto kerdeseket; orban miert irta ala 2 nap alatt stikaban Moszkvaban ezt a szerzodest ugy, hogy meg a sajat parttarsai sem tudtak semmit errol, miert kerulte meg orban az Unios tendereket, masok palyaztatasat is, miert nem keszitettek tobb fuggetlen ceg altal hatastanulmanyt, miert nem nyilvanosak a financialis adatok az emberek szamara: egyaltalan: hogy engedhetik meg a kormanynak, hogy az emberek tudta nelkul, a fejuk folott mindent titkositva egy ekkora kiadasba verje nemcsak anyagilag, de politikailag is elkotelezve egyetlen orszagnak...
HAZAARULOK,... mind, egytol egyig, akik ma a kormanypartban ulnek...Es ha az ellenzek ezeket a labdakat nem uti le, akkor az ellenzek a hazaarulok cinkosava valik...Semmivel sem lesz kulonb , foleg a kesobbi, tortenelem altali megitelesuk...
justhpeter
@karma1: Erről van szó. Egyszer megérne egy misét az ellenzék szerepének tisztázása is.
karma1
@justhpeter: Sajnos egyre jobban ugy nez ki, hogy ok "part of the gang"...Kellett egy operett-ellenzek, akik a kormanytol kapjak a fizetest, a csomo ingyenes juttatast, a diplomaciai vedettseget, luxuskorulmenyeket, hat akkor hol erdekli oket, hogy a Janos korhazban a hullahazban leall a huto? Hogy a cba romlott arut forgalmaz? Hogy az osszes iskolat lebutitjak arra, hogy a gyerekek csak vegetaljanak, mint egy munkavegzo robot, csak ne gondolkodjanak? Hogy a nyugdijasok megfagyjanak a sajat szegenyes otthonukban?

Ami ma folyik a kormanyban, azt Bodocs Tibor humorista fogalmazta meg a legjobban: "Ma a kormanyban a dolgok ko-papir-olloval dolnek el, de orban mondhat flexet is..." Es persze mond is...
Most nem eleg, hogy az orszag szep lassan elvesztette a belso stabilitasat, de szerintem nagyon ki fog dolni a bili a vizes vilagbajnoksagon is, mert Budapest ebben az allapotaban - es itt nem a napi tuntetesekre gondolok , hanem a tomegkozlekedesre, az allandoan sztrajkolo taxisokra, stb-re - nem alkalmas semmilyen nemzetkozi rendezveny megrendezesere sem, plane ha belekalkulaljuk, hogy az epitkezesekbol tutira elloptak az anyagot is - hiszen csak igy lehetett meg tobbet ellopni a kozpenzekbol - szoval Isten ne adja, hogy egy nezoter leszakadjon a latogatok alatt, de ez is benne van a pakliban...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.