A kormányzás végére minden olyan iskolának lehet pianínója, ahol még nincs ilyen hangszer, s azt ajándékba kapja a kormánytól – mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Katolikus Rádióban szombaton elhangzott húsvéti interjúban.

A miniszter felidézte, hogy Kocsis Zoltán zongoraművész egyik utolsó interjújában tette szóvá, miért is nincs minden magyarországi iskolában zongora vagy legalább egy pianínó.

"A Kodály-évhez kapcsolódva, Kocsis Zoltán inspirációjára" fogják megvalósítani a pianínó programot, az iskolákon múlik majd, hogy élnek-e a lehetőséggel – fogalmazott Balog Zoltán.

A miniszter az interjúban beszélt a Kodály-módszer újbóli meghonosításának, megerősítésének fontosságáról is. "E nélkül a magyarság szegényebb lenne és személyesen is szegényebbek lennénk" – mondta.

Hozzátette ugyanakkor, hogy "be kell tartani a lépéseket", vannak dolgok, amelyeket előbb nem kötelezővé, hanem vonzóvá kell tenni, a zenetanulás, az éneklés is ilyen.

A mindennapos éneklés célja, hogy az éneklés napi szinten legyen jelen az iskolák életében és lépésről lépésre alakuljon a dolog. "Legyenek például kórusok, ahol eddig nincs kórus, ott kiírunk pályázatot, hogy alakítsanak" – jegyezte meg Balog Zoltán. Kiemelte: Kodály Zoltán életművének egyik legfontosabb tanulsága, hogy ne csak azok énekeljenek, akik ezt magas színvonalon tudják művelni, hanem mindenki.

Balog Zoltán szerint zenei nagyhatalom vagyunk és az is szeretnénk maradni, ezért fontos a zenekarok, a fiatal művészek támogatása és fontos, hogy külföldön is jól "eladhatók" legyenek. 

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
A Siketek Intézete ki ne maradjon vazze, amúgy valamelyik birka hangszerekbe utazik?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
A Siketek Intézete ki ne maradjon vazze, amúgy valamelyik birka hangszerekbe utazik?
simmering73
Nem hinném, hogy az iskolások erre éheznek te barom.
aremy
mivan a nemzeti rádió már nem jó ami minden cöfös hallgat.
nevemnick
Nálunk közmunkásként dolgozik egy fidióta zeneszerző, ingyen odaadjuk.

:D
kiscsillag66
Nem inkább tornatermek kellenének, ha már napi kötelező tornaóra van.
nusika
...a gázszerelő milliárdos lett...következik a hangszerkészítő... lehet, hogy a gázszerelő még "okosabb " lett ??? :)))))
karma1
@vladimir putin: Hat Teged csak imadni lehet! Ez szuper!!!...:o)))
karma1
@nusika: Hat a Boganyi-szart nem tudtak meg eladni... kuszaszem parat rendelt, meg van egy a MUPA-ban is, de hidd el nekem, hogy nem akkora durranas az... Egy Stanway pianino, vagy a Szegedi Ladagyar termeke is ugyanugy szol, ha jol van felhangolva,...:o)))
Mert amibe a hurokon kivul mas is van (sip), akkor azt onnantol orgonanak hivjak, ha meg elektromos kutyu az egesz, akkor szintetizatornak...
Mar megint atestek a "lo hasa alatt" (by Hofi)
nevemnick
@karma1: neeem, egy fiatal hölgyike. Értelmes, mert még egy borítékot sem tud megcímezni... hogy hogy bánik a hangjegyekkel aztat én nem tudhatom...

:D
karma1
@nevemnick: Mert a Kiraly Laci egy elegge egzaltalt zeneszerzo - de azert tobb muvet bemutatta mar a radio is, haaaat,... no comment... Meg a hely is stimmelne, mert a papaja arrafele volt iskolaigazgato. Lacikaval a zeneszerzes szakra jartunk egyutt a Konziba, o meg nagybogozott is ehhez, en meg zongoraztam...:o)))
karma1
Vazze, KRETA legyen, meg klotyopapir, meg ingyenreggeli!
a helység kalapácsa
És kik fognak játszani rajtuk?
Majd balog zoltán énektanárnőnek maszkírozva járja az országot, és mindegyiken játszik egy picit?

24.hu/app/uploads/2016/02/tumblr_o28cdpkl1r1qg5e9go1_1280.jpg

Egy javaslat a nem használat pianínók hasznosítására, hogy végül ne a pincében vagy a padláson végezzék:

blog.polifarbe.hu/tiny_mce/uploaded/zongora2.jpg
desiro
@quadrocopter: Ő nekik is lesz, de az fényorgona.
karma1
@desiro: inkabb katyusa...Az valo nekik... balogon kezdenem, az ajtatos szemetladan, aki kepes a gyerekek sorsarol is oriasi cinizmussal donteni...
eugen4402
"Be kell tartani a lépéseket - mondta a miniszter - kezdetben mindenhova nem jut pianínó, a legtöbb iskolában csak a pianot, ill. a pianissimot tudjuk garantálni. Célunk a forte, vagy a fortissimo elkerülése...
Rózsika Hatházi
Hát, ennek biztosan elmentek otthonról. A pottyantós rötyi, a lepusztult falak mellett valóban már csak a pia nyista hiányzott. Ettől jobb lesz az oktatás színvonala. Számolni,írni, olvasni, szöveget értelmezni kéne megtanítani a nebulókat. Mondjuk a kémiai elemek vegyjelét sem ártana! :)))) Nem baj, ha gyerekek éheznek, majd klimpíroznak egyet, oszt elmegy az étvágyuk. Zenei nagyhatalom! Nem inkább idióták gyülevész hada? B+, mikor ébredünk fel ebből a rémálomból?
silber13
@karma1: Mellesleg a "csodazongora" körüli cécó, jelentős összegű pénzlenyúlást és dilettáns úrképzést takar. Bogányi nyála meg csorog egy Fazioli F-308-as hangszerért. De majd a vándorköszörús megoldja az iskolák hangszer gondját Előre látom, hogy majd a hangszer beszerzésnél megint tűlárazások lesznek!
papa.49
@karma1: Megelőztél, vajon kréta lesz-e???
A másik eljátszuk a nótájukat, a fejükön fatestápolóval!!!
CsipkeRózsa
Előbb-utóbb megtudjuk, kinek az üzlete ez a pianínó terítés.
glorianna
Azta' Balog! ezt jólmegaszontad! Lehetne-é pianínó helyett rendes mosdót+vécét kérni? internetet? számítógépeket? tisztességesen felszerelt szertárakat? egyáltalán: normális épületet?
kai hansen
ugy kellet mint egy falat kenyér :) :) :)
Macskaszem
Stadiont és pianínót minden poros faluba!
kisrigó
Nem a stílusom, de a jó qva anyjukat, hát meddig még?! Éhes gyerek, lyukas talpú cipő, udvari Wc, már csak ez hiányzik! Hogy szakadna már rájuk az ég!!
Equus
@kai hansen: és minden nap másik gyerek viheti haza...
silber13
@karma1: Én maradi emberke vagyok, nekem a Steinway D-274 a ZONGORA!
Borsodi
Éhesen korgó gyomorral vidáman énekelni nagy élvezet.egy olyan iskolában ahol beázik az osztály szülők újítják a tanárokkal az iskolát.Kell is a pianínó .
papa.49
@silber13: Nálad a pont, én ugyan nem értek hozzá közel se mint te ennyit egy normális ésszel bíró is megtud állapítani...
Az egy kiforrott konstrukció, hatalmas hagyománnyal, emez ahogy látom, egy ,,összeollózott,, valami, keverve a fa alkatrészeket műanyaggal...
Hallottam a hangját és pont a repedt műanyag hang végett nem tetszett a hangja...
vonotok
@kisrigó: Addig amíg a szülök, tanárok azt nem mondják ELÉG !! 1 hetes közös SZTRÁJK:
vonotok
@Borsodi: Mintha ilyet már át éltünk volna. És most megint. Ezt akartuk 89-ben???
patyuka
Ezt a kicsinyességet; a fenntartók "egyháziasításának" leplezetlen törekvését látva: miért nem orgonát!?
Ez már a végletesen elgárgyult paternalizmus csimborasszója!
Az átkosban még az iskolák bírtak annyi gazdálkodási önállósággal és társult anyagiakkal (gondnokság, gamesz, 'egynapotaziskoláért', patrónusok...), hogy - amennyiben már éppen csak egy zongora hiányzott a "boldogságukhoz" - saját kútfőből is meg tudták oldani a megszerzését...
human
Balog elvtárs a torkánál ragadta meg a problémát.
Qqberci
Nagyon jó orosz pianínók vannak. De lesz-e hozzá zenetanár?...
silber13
@Qqberci: Ne félj, ez az agyament vándorköszörűs lelkész majd gondoskodik zenetanárról. Ez egy eszement ötlet a piros pontok megszerzésének reményében! Ugyanilyen dilis elgondolás az iskolai énekkarok megszervezése! Majd akkor útáljákmeg a zenét a nebulók!
kissé felnőttem
Eszement legujabb és legfontosabb kelléke. Kaja kéne leginkább és nem beleugatni a pedagógus munkájába. fénymásolópapir meg kréta sincs aztán tabletet igérnek az meg igéret is marad??? ISKOLATÁSKA sulyhatárt meghatározták a tanszerektől lassan kisterepjáró kell a cipeléséhez !!! ez fel sem merül AVE. kiscézár ???
Qqberci
@human: Eccer már Balog elvtársat kellene megragadni a torkánál fogva...
Qqberci
Fogarasi János, a Metro együttes egykori billentyűse Hammond-orgonáját egy zeneiskolának adományozta...
silber13
@Qqberci: Leslie-vel, vagy Leslie nélkül?Mert nem mindegy ám! Ebben a kategóriában én maradnék a Roland E-80 mellett.
Nessy
Aztán ki fog rajta játszani, tanítani? Építenek neki zenetermet?
Tisztelt politikus feleségek! Engedjék otthon is szóhoz jutni a férjüket, mert most mindegyik nyilatkozat kényszerrel küzd.
silber13
@Nessy: Majd a miniszteriális Balog lelkész fog klimpírozni rajta.Ha meg ő nem, akkor bevetik a nagyáhgyút Mészáros személében. Igaz sosemtanult zongorázni, de1000 százalék, hogy tud!
kukac50
Te barom cigány! Nem zongorára kell költeni,hanem a szegény emberekre munkahely teremtésre ,hogy tudjanak enni adni a szegények a gyerekeiknek mielőtt az iskolába elküldik őket!
evacica
És tessék mondani kaja is lesz?! Vagy csak a bibliával meg a pianínóval laknak jól a gyerekek?Álszent áhítatos manó! Még, hogy ez egy lelkipásztor!
qxy
Kel is az. Ha éhesis a gyerek, zenéljen.Elfelejti hogy korog a gyomra? De szét verném a fején a zongora széket ennek a baromnak.
Ez olyan mint amikor Pistikétől meg kérdezik.
Nálatok mi hiányzik a lakásból?
.- Nálunk, semmi.
.- hogy hogy, mindenetek meg van?
..- Ja . tegnap a nővérem beállított hogy terhes. Apa azt mondta.- " Na , már csak ez hiányzott." Vagyis??? akkor ugye mindenünk meg van nem???
bakegya
Még egy sza.szerü ötlet a +mondó embertől!D
1magyar
Nem lenne ez olyan rossz ötlet, csak előbb az alapvető emberi léthez szükséges dolgok lennének meg.Na meg legyen aki oktatja és vigyáz rá!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.