Lázár János miniszter szerint nem lesz jövőre választási költségvetés, mert jól áll az ország. És az adófizetők pénzét sem szórják. Beszélt a korrupcióról is.

Interjút adott a Világgazdaságnak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki több témát is érintett.

A miniszter szerint jövőre nem lesz választási költségvetés, ezt arra alapozza, hogy az április 26-án benyújtandó tervezetben jövőre is 72 százalékos GDP-arányos államadóssággal számolnak.

Mi soha nem szórjuk az adófizetők pénzét

- magyarázta a miniszter.

A minisztériumok költségvetése sem fog csökkenni, nem lesznek "vesztesek" – fogalmazott Lázár –, és jövőre már saját forrásokból is képes lesz fejlesztéseket végrehajtani (infrastrukturális és városfejlesztések) a kormány. (Eddig ezek szinte kizárólag uniós forrásokból történtek.)

Emelik a védelmi kiadásokat – elsősorban a rendőröknél lesz látszatja

Lázár az interjúban arról is beszélt, hogy növekedni fog a védelmi kiadások összege, ám hamar kiderült, ő nem a NATO-kötelezvényre gondolt (jó pár éve el kellett volna érnie az országnak, hogy a GDP 2 százaléka menjen a honvédség fejlesztésére), hanem a rendőrségre, ott várhatóak elsősorban új eszközök.

Lázár szerint kormányzásuk 7 éve alatt javult a közbiztonság, az elkövetett bűncselekmények száma megfeleződött, 5 ezerre több rendőr szolgál, 12 helyett 18 ezren ülnek börtönben, szigorúbb a büntetőtörvénykönyv. A miniszter úgy vélekedett, a migrációs nyomás bármikor kialakulhat, ezért kell erre a területre is kiemelt forrásokat biztosítani.

A miniszter beszélt a honvédségről is, a tervek szerint majd a 2020-tól induló fejlesztésben berúgják a magyar hadiipar motorját is.

Lázár: (...) A kormány előtt van egy 2020–2026-ra szóló nagy ívű honvédségfejlesztési terv, amelynek egyik eleme például a magyar hadiipar újjáélesztése.

Világgazdaság: Vadászgépet vagy kulacsot fogunk gyártani?

Lázár: Az már komoly teljesítmény lenne, ha a rendvédelmi erőinket hazai gyártású fegyverekkel tudnánk ellátni. Az önálló hadiipari képességet erősítenünk kell, mert Magyarország csak akkor lehet a térség legerősebb országa, ha a hadseregét is ütőképessé tesszük.

- olvasható a cikkben.

Lassan már el sem mennek a fiatalok

Lázár szerint nem azért mennek külföldre a fiatalok, mert a Fidesz van kormányon, és ez nem tetszik nekik, hanem mert Nyugaton magasabbak a munkabérek. A miniszter kifejtette, a külföldön dolgozók óriási áldozatot vállalnak, hogy családjuktól távol dolgoznak ugyan magasabb bérért, de magasabb életköltségekért. 

Lehet, hogy idehaza nem lehet annyit keresni, mint Nyugaton, de ha tovább tudjuk javítani az életkörülményeket, már nem éri meg vendégmunkássá válni. Magyarországon kevesebb ugyan a fizetés, de mégis jobb az élet, mint ha Nyugaton lennél rabszolga.

Arról is beszélt, hogy a közép-kelet-európai országok az Európai Unió gazdasági hátországának számítanak, ezt a területet nem fogja leírni az unió, mert itt van munkaerő, fogyasztó, ipari potenciál.

Lázár szerint az elmúlt hét év alatt rengeteg uniós ellenőrzést kaptak a korrupció gyanúja miatt, de 

a nyilas és kommunista házmesterek országa vagyunk, ezért nem csoda, hogy minden vizsgálat magyar feljelentésre indult.

Hozzátette, a korrupciót nem lehet megszüntetni, de különbséget kell tenni a valódi korrupciós kockázat, a szabálytalanságok és a politikai termék korrupciós vád között.

A paksi atomerőmű bővítése 10 ezer munkahelyet hoz

A miniszter kitért a paksi atomerőmű bővítésére, miután a Világgazdaság újságírója rámutatott, alaptörvény-ellenes olyan ügyletet kötni, amelyben az államadósság növekedhet.

Lázár szerint ilyen nem lesz, a beruházás pozitív irányba hat, a beszállítók 40 százaléka magyar lesz, és 10 ezer munkahelyet teremthet a bővítés, amely "a GDP-re egy százalékot dob, s csökkenteni fogja az energiaimportot és a függőséget."

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
Akkor miért nem jut a kórházakra iskolákra szegényekre elég pénz?
Miért kerestek mindig ellenséget,miért titkosítjátok a pénzköltést, közbeszerzést?
Miért nem azzal foglalkoztok,hogy a kórházakban 30 éves elavult gépekkel kezelik a betegeket?
Miért terelitek el a figyelmet a korrupcióról?
Miért titkosítjátok a közbeszerzést?
Becsületesen működő kormánynak nem lehet titkolnivalója az adófizetők előtt!
Eladott Ország
@nusika: Azért építkeznek hiába nem lesz olimpia, mert kell az ellopható közpénz a holdudvarnak, ez a hűbéri rendszer lényege.
Borsodi
Valóban már egyre kevesebben mennek külföldre,mert már aki tudott el menekült.Viszont nem is akar haza jönni senki.mail.google.com/mail/u/0/#inbox/15b80e0d67600b10
nusika
nepszava.hu/cikk/1127884-gyurcsanyek-pert-nyertek---kiderul-mire-koltott-a-fradi-es-a-videoton
..ez is az adófizetők pénze!!!... a gázszerelő nem is akarja kiadni, hogy mire költötték a pénzt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.