A végtelenségig trükközhettek volna az áfával Gáspár Győzőék, ha követik a hazai illegális autókereskedők mintáját – állítja a borsonline.hu-nak egy szakértő. Így azonban az elkobzott tízmilliók mellett börtön várhat rájuk.

Pénteken az adóhivatal emberei egyszerre hatvan(!) helyen tartottak házkutatást, köztük Gáspár Győzőék házában és a nagyobbik lánya ingatlanában is. Ékszereket, készpénzt és öt nagyértékű luxusautót foglaltak le a NAV munkatársai. Győzikét és társait – köztük testvérét – azzal gyanúsítják, hogy tíz autó többszöri eladása után több mint negyvenmillió forintos adóhiányt okoztak az államkasszának.

A Bors megkeresett egy tapasztalt, több mint tizenöt éve autókereskedéssel foglalkozó vállalkozót, hogy miként lehet ezzel a technikával pénzt keresni.

„Többen csalnak ebben az országban ilyen módon, mint azt az átlagember el tudná képzelni. Külön iparág fejlődött ki a külföldről behozott, és utánuk adót nem fizetők táborából. A legnagyobb probléma a rossz európai szabályozás. A vevőnek nem abban az országban kell adót fizetnie, ahol megveszi a kocsit, hanem ott, ahol a vásárló cége be van jegyezve. Vagyis ha van egy szlovák cégem, veszek egy autót Németországban, és azt behozom Magyarországra eladni, akkor Szlovákiában kellene az adót fizetnem. Már ha keresik a kocsit, de nem szokták… Ahogy kiderült, Győzikéék magyar strómanokat is bevettek a láncba, szerintem ezért buktak le. Ha csak külföldi cégekkel trükköznek, nehezebben csípik őket fülön.”

- mondta a lapnak egy névtelenséget kérő szakértő.

Az autókereskedő szerint az a nagyon kevés cég is, amely fennakad a NAV ellenőrzésén, viszonylagos biztonságban van, mert ha a cégvezető azt mondja, hogy szándéka volt befizetni az áfát, de rosszul vezette a céget, és nem maradt rá pénze, máris más elbírálás alá kerül, mintha direkt akart volna áfát csalni. Az ügyészségnek kell bizonyítania, hogy szándékosan nem fizettek.

Az informátor szerint könnyű lenne megállítani az effajta adóelkerülést.

„Ugyanazt a rendszert kellene bevezetni, mint amely a regisztrációs adóval kapcsolatban él. Amíg be nem mutatja a tulajdonos az igazolást, hogy befizette az áfát, addig ne le­hessen másik névre írni az autót. Máris meg lenne oldva a probléma.”

Győzike ügyében hamarosan vádemelés következhet, és a zenész nem lehet nyugodt. Négy évvel ezelőtt ugyanis, amikor adócsalás miatt állt bíróság előtt, 1,8 évet kapott három évre felfüggesztve. Ha a mostani esetben bűnösnek találják, akkor – mivel a nyomozóhatóságok szerint 2014 és 2016 között követte el az áfafizetés elkerülését, vagyis még a próbaideje alatt – szinte biztos, hogy hosszú időre börtönbe megy.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Biztos csak akkor lesz, ha már jogerős bírósági ítélet rendelkezik a börtönről. Az még nem most lesz.
Yoda69
Azt csinaljak kicsiben, mint a kurmany nagyban. csakhogy a kurmany kezeben a hatalom.
volvós
..." vagyis még a próbaideje alatt – szinte biztos, hogy hosszú időre börtönbe megy..."

Látom lelki szemeimmel, ahogy hozzászoktatják a már bentlévö kigyúrt éhes
kancigányok a 4 személyes cellában a " kislányos " alkalmazkodáshoz...
silber13
"Győzike ügyében hamarosan vádemelés következhet, és a zenész nem lehet nyugodt."
Zenész??? Ez??? Kéretik nem röhögtetni!!:-)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.