Orbán Viktor kormánya az elmúlt hét év legnagyobb kihívásával néz szemben, az ország számára ez lehetőség, hogy megszabaduljon tőle – jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke kedden Szegeden.

Gyurcsány Ferenc lakossági fóruma előtti sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktort több politikai vereség érte, 2014 óta az összes időközi parlamenti választást elveszítette, és fontos ügyekben – mint az internetadó, a vasárnapi boltzár vagy az olimpia – kellett visszavonulót fújnia.

Az ellenzéki párt elnöke szerint olyan szelek kezdtek fújni, nemcsak Budapesten, hanem a vidéki városokban is, amelyek összedönthetik az orbáni világot.

A tiltakozók nemcsak az oktatás szabadsága miatt vonulnak az utcákra, általános elutasításuknak is hangot akarnak adni – mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a DK minden szimpátiája azoké, akik békés módon fejezik ki véleményüket.

A politikai követelések közül a legizgalmasabb a választási rendszer kérdése – közölte Gyurcsány Ferenc, kitérve arra: csekélynek tartja az esélyét annak, hogy a Fidesz "az önmagára írt" választási törvényt megváltoztassa, mert ez nem szolgálja hatalmi érdekeit.

Arra az újságírói kérdésre, hogy biztos egyéni körzetet kaphatna, amennyiben nem indulna a baloldali listán, úgy fogalmazott, "egész népemet fogom, nem választókerületi fokon, képviselni". A DK politikáját akarja képviselni mindazok nevében, akik a pártra szavaztak – mondta, hangsúlyozva, ilyen típusú alkuba nem mehet bele, mert ez erkölcstelen lenne.

A politikus kitért arra is, hogy a következő hónapokban nem tartja valószínűnek, hogy Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje egyeztetni kívánna a választási együttműködésről. "Alkudozni nem alkudozunk, de az ajtónk mindig nyitva áll" – jelentette ki.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, érdemes beszélni arról a felvetésről, hogy valaki csak két cikluson át tölthesse be a miniszterelnöki posztot. Hozzátette: egy ilyen javaslatot a DK nem feltétlenül utasítana el.

A fórum előtt plakátokon mutatták be azokat a Szegeden, többségében uniós támogatással megvalósult fejlesztéseket, amelyekről a Gyurcsány-kormány idején született döntés. A pártelnök úgy fogalmazott, "nincs szégyenkeznivalónk, nem kell mindent újrakezdeni, nem kell mindent kidobni, ami 2010 előtt történt". Nem lehet a múltat végkép eltörölni, akik ezt megpróbálták, nem jártak sikerrel – fűzte hozzá.

(MTI)

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Az orbáni világ összedöntéséhez nem elég a szél, ahhoz már orkán kell.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Az orbáni világ összedöntéséhez nem elég a szél, ahhoz már orkán kell.
Peller Anikó
@CsipkeRózsa: csak egyszerre kellene venni a levegőt, de sajnos erre a mi buggyant ellenzékünkkel és a rengeteg fideszekértoló bélánkkal kevés az esély. A szétszabdalt ellenzék annyi felé húz ahányan vannak.

A politika megalkuvás gyerekek, mert a demokráciának hazudott világban mindenki kitalálja a maga hülyeségét.

A diktátorok óriási előnyben vannak, mert ott egy ember megmondja mi legyen és a többinek nem kell gondolkodnia. Na persze nem is szabad.
Béla333
Mondjuk az is elég sokat lendítene a dolgon, ha Gyurcsány belátná, hogy ő kerékkötője az ellenzéki összefogásnak és megtartva a DK pártelnöki funkcióját egyet hátralépne.
De erre a jelek szerint képtelen! Csak másoknak osztja az észt, de önmaga képtelen bármilyen lemondásra!
Az is mutatja a hozzáállását Orbánék leváltásához, hogy képtelen volt beállni az ellenzéki összefogásba ahhoz, hogy a tüntetők követelésének megfelelően a CEU törvényt alkotmánybíróság elé lehessen vinni. Nem volt képes aláírni az erre vonatkozó beadványt!
relatív
@CsipkeRózsa: Na és a pillangó-hatás ?!
relatív
@Béla333: A jelenlegi regnálók már csak álnév alatt mernek írni ?!

A javaslat alapján - van arra azért elég indok - a regnálók sorozatos tévedéseiket belátva ( már mint az ország lejtőre kormányzását ) le kellene mondaniuk, és meg lenne oldva az ország - és az MSZP - minden gondja...

Arra volt elég indokuk - tanulmányozni illik a tényeket a véleményadás előtt ! -, és nem befolyásolta a benyújtást, ha a Jobbik nem támogatja, akkor pedig nincs jelentősége aláírásuknak, nem lett volna meg a kellő támogatás.

Politizálás - mint Peller Anikó IS írja - pedig minden fél részéről egy megalkuvást, egyeztetési készséget igényel, nem mások kizárását - vélt remény, illetve rosszindulat alapján, ami az ismert ' karaktergyikolászás ' következménye -, az csak a diktatúrában gyakorlat... IS !
Béla333
@relatív: 18.52
1./ "A jelenlegi regnálók már csak álnév alatt mernek írni ?!" Mire gondolsz?
2./ "A javaslat alapján - van arra azért elég indok - a regnálók sorozatos tévedéseiket belátva ( már mint az ország lejtőre kormányzását ) le kellene mondaniuk, és meg lenne oldva az ország - és az MSZP - minden gondja..." Mire gondolsz?
3./ "Arra volt elég indokuk - tanulmányozni illik a tényeket a véleményadás előtt ! -, és nem befolyásolta a benyújtást, ha a Jobbik nem támogatja, akkor pedig nincs jelentősége aláírásuknak, nem lett volna meg a kellő támogatás." Ez is érthetetlen, mire gondolsz?
4./ "Politizálás - mint Peller Anikó IS írja - pedig minden fél részéről egy megalkuvást, egyeztetési készséget igényel,.." Ez Gyurcsányra is igaz és a DK-ra, nem csak másokra!
SystemError
Ahhoz, hogy Orbán világa teljesen ledőljön Gyurcsának is távoznia kéne, ha jogos, ha nem...
grincss
@CsipkeRózsa: Én azért nem látom ennyire reménytelennek, Drága!
Sztem egy kis fuvallat is elég!
De, hol van már az a szellő?
Béla333
@SystemError: 19.15
Igazad van, de a jelek szerint lemondani bármiről Gyurcsányék szerint csak a másiknak kell, nekik nem! Erről még elvitatkozgatunk ebben az évben, aztán a választásokon már semmi gondja nem lesz Orbánéknak!
Köszönjük Feri!
colibri
@grincss: Nekem mindegy, orkán vagy fuvallat, csak jöjjön és dűtsön-borítson gyorsan!
Béla333
Szelek azok fújnak, a tüntetők fújják, Gyurcsányék meg nem írják alá a normakonrollját annak a CEU törvénynek, amit a tüntetők tiltakozása ellenére vezettek be. Pedig ez lenne a dolguk!
Hogy akarnak ezzel a cselekedetükkel elszámolni a napok óta tüntetők felé?
Vagy csak had kaparják ki a tüntetők a gesztenyét a DK-nak? Ők meg még aláírni is képtelenek?!
colibri
@SystemError: Amit írtál, azzal egyetértünk, de van egy valami, amit szóvá kell tennem. A nicked mellé olyan képet választottál, amitől/akitől annyira rosszul vagyok, hogy erőltetnem kell magamra a hsz elolvasását. Ez az MMA fekete/fehérhajú vezér látványa pláne nem tesz jót éjszakára, 1szóval jobb volt a régi...
CsipkeRózsa
@colibri: SystemError-nak én is jeleztem, hogy nem jó képet választott.
Peller Anikó
@béla: a te problémád a Feri, 7 év maffiózó ámokfutás után a te problémád még mindig csak a Feri. Nem a geci, hanem a Feri. A magadfajták juttatták hatalomra a gecit és ti is tartjátok hatalomban.

@SE: szerinted mi történik ha a Feri visszavonul, hirtelen meghal vagy disszidál a hebridákra?

Mert szerintem semmi sem történik, az ellenzék ugyanúgy széthúz, a jobbik is az emeszpét támadja és az elempé is nézhetne más ellenségkép után.

Az emeszpés bodka nem közösködik senkivel, az Együtt külön indul, az új fiúk is inkább a fidesz szekerét tolják mert nem közösödnek senkivel.

Nektek meg még mindig a Gyurcsány szúrja szemetek. Lehet azért mert ő nem lopott.
Sámannus
@SystemError: Ez furcsa kompromisszum lenne.
Most hogy kiderült, hogy ki a hunyó.
Látható, hogy a megtámadott és módszeres lejáratás áldozata nem adja fel a harcát. Nem az a bűn, hogy ő most is kiáll a tömeg elé, hanem az, amit ez a fél idióta fidesz csürhe romboláson kívül mást nem tett 2006-tól, és nem is képes változásra.
Én azt kérdezném a Gyurcsányt támadóktól, hogy mit tettek ők azért, hogy meggyőzzék az embereket? Ha értelmes választ adtak volna az elmúlt 10 évben, meggyőznék a választókat, kritizálhatnák. Így látszólag olyan helyzetben vagyunk, mint ha mindketten hibásak lennének, holott kizárólag Orbán és bandája politikája populista demagógia, minden ízében hazaárulás. Szemben Orbánnal, Gyurcsány minden téren vállalhatóbb, még a tévedése is kevesebb kárt hozott mint utóda. Azt semmiképpen sem írhatjuk az ő bűnének amit az ellenfele követett el.
Csupán annyi a "bűne", hogy nem reklámozta, fényezte magát mint ez a bűnbanda, és a másik félnek mindent el hittek/hisznek.
Akik most távozásán álmodoznak, nem látjákbe, hogy előbb rehabilitálni kell!
Mindenkinek fel kell ismerni Gyurcsányt és vele az országot érte támadás 10 éve! Most ezt kell tisztáznunk előbb!
relatív
@Béla333: Erölködjél, már5 úgysem sokáig van értelme...

Kérdéseid - már bocsáss meg - eléggé kisiskolás, hiszen mindketten tudjuk a választ ! Ha nem, akkor minden magyarázat hiábavaló !
Béla333
@Peller Anikó: 19.46
Neked jár az agyad csak és kizárólag Gyurcsány körül.
Ha valami hülyeséget csinál vagy tesz és ezt bárki szóvá teszi, azt képtelen vagy elviselni.
A Ferit csak szeretni lehet szerinted, dícsérni, de ha hülyeséget csinál vagy tesz, azt ha valaki szóvá teszi, akkor az illető Gyurcsány fóbiás, ellenség és fújjj!
Nekem Gyurcsány éppúgy elfogadhatatlan, mint ahogy a Fidesz és Orbán is!
Bár semmi közöd hozzá, de rendszeresen megyek tüntetni, bár nem is Budapesten lakok!
Ezt a cikket sem én hoztam elő, ha nincs napi 3 hír Gyurcsányról, akkor nem is mondanék véleményt róla és a DK-ról.
Ez a CEU törvény alkotmánybíróság elé küldésének a megtagadása a DK részéről meg legalábbis furcsa! Miért nem állt be az ellenzéki beadvány mögé?
A tüntetők éppen ezért tüntettek, amikor azt követelték Ádertől, hogy ne írja alá, hanem küldje normakonrollra?!
Béla333
@relatív: 19.57
Van amit sejteni lehet a beírásodból, de a többsége értelmetlen.
Nem megsértődni kellene, hanem értelmesebben fogalmazni!
relatív
@Béla333: Ha már ilyen feltételezéssel élsz, kíváncsi vagyok mit gondolsz ' értelmetlennek ' !

Ha konkretizálnád szívesen fordítok időt a szájbarágásra akár e keretben IS ... ( elnézést a többi olvasótól ).
wagabund
...namost csak egy kérdés maradt...ha összedől az Orbáni rendszer, akkor ki is fogja irányítani az országot?

aki tudja a helyes választ, az tegye fel a kezét!

...

senki?

Naugye!...
Béla333
@relatív: 20.18
A 19.01-es beírásomban leírtam!
Ha valaki nem tudja, hogy mire gondolsz, akkor nem értheti meg a mondatod értelmét. Pl. ezzel mit akartál mondani?:
"Arra volt elég indokuk - tanulmányozni illik a tényeket a véleményadás előtt ! -, és nem befolyásolta a benyújtást, ha a Jobbik nem támogatja, akkor pedig nincs jelentősége aláírásuknak, nem lett volna meg a kellő támogatás." Ez mi?
Béla333
@wagabund: 20.20
Józsi bácsi vagy Mari néni?
relatív
@Béla333: Most aztán jól belementem a csőbe : szövegértelmezési zavar az hosszabb stáció, arra e hely és az idő igen kevés, sajnos.
Ilyen folyamatra nem vállalkozhatom... ( az biztosan körültekintést kíván meg, ha valamilyen értelmes véleményt fogalmazunk meg. A tények ismerte nélkül, erre senki sem vállalkozzon ) e keretben.
relatív
@Béla333: Az igen megtisztelő, hogy írásom felkeltette figyelmed, melyet köszönök, de annak részletes magyarázgatását - szavanként, magyarázva - nem tartom ésszerűnek.
Béla333
@relatív: 20.49
Semmi gond, majd legközelebb.
Sámannus
@wagabund: Úgy látom egyedül vagy a válasszal. Senki mint személyis alkalmasabb, mint ez a bagázs.
Naugyi!
Orbán valaga kilóg a demokráciájából!
Mindenki rajta röhög.
Béla333
@Mirabilis: 21.48
Miért szavaznának a tüntetők a Fideszre? A Fidesz (és az elmúlt 27 év egyéb disznóságai) ellen tüntetnek?!
Szókrakész
" az ország számára ez lehetőség, hogy megszabaduljon tőle "

És tőled?!?!?!?!
Desischado
Felőlem, akármilyen szellő vagy orkán jöhet, csak a dádé meg a bandája bukjon végre! Gyurcsány meg ne szövegeljen, hanem működjön együtt az ellenzékkel!
egyvandor
"kihívásával néz szemben."
Szerintem néz szembe, vagy áll szemben.
egyvandor
@Peller Anikó:
A "feri" nem volt olyan befolyással az általa vezetett mszp-re min amennyi kakik emiatt a nyakába akarnak lapátolni. Eddig a fideszen kívül nem volt olyan párt hatalmon a rendszerváltás óta amelynek vezetője totálisa befolyással bírt volna a törvényhozásra, propagandára, ...
Mégis mindg a feri a referencia. Ha valaki hitelesnek akarja magát mutatni minimum kettőt rúg a feribe. (lehet hogy megérdemli, de azért mégis csak nevetséges, hogy ezen nem tudunk tovább lépni és mindig ő a legnagyobb probléma Magyarországon. Szerintem a feri a politikusok lelkiismeretének a problémája)
egyvandor
@Desischado: A demokratikus játékszabályok helyreállítása érdekében az együttműködés kötelezettsége vice-versa, minden résztvevő feladata.
Kádár János
Feri! Kisfiam! Inkább arról regélj, ki a feleséged apja!!!
szaboria1
Épp tegnap voltam tanúja Szegedre menve a buszon az egyetemisták a szünet ellenére már mentek vissza tiltakozni a kormány ellen. Pedig csak ma kezdődött a tanitás.
Peller Anikó
@Jani: Jancsikám és azt legalább tudod ki a gyermeked apja?
Kádár János
@Peller Anikó: ma 09.17 Ha nekem akarsz írni, kattints a "válasz" fülre a hsz. alatt!!! RAJTA!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.