Vízfestékkel dolgoztak, tettük az ügyészség szerint kirívóan közösségellenes volt.

Garázdaság miatt pénzbírságot szabott ki a bíróság az V. kerületi Szabadság téren lévő szovjet hősi emlékművet festékkel dobálókra – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék kedden az MTI-t.

A bíróság közleményében felidézte: a két férfi (egyikük a Liget-tiltakozásoból ismert G Ras, azaz Komáromy Gergő) hétfő délután narancssárga festéket tartalmazó lufikkal dobálta meg az emlékművet. Az V. kerületi rendőrök még aznap őrizetbe vették őket.

A törvényszék előtt a két férfi úgy vélekedett: tettük nem minősülhet szabálysértésnek, mert azt "figyelemfelkeltésnek szánták és politikai véleményüket szándékoztak" kinyilvánítani. Elmondták azt is, hogy a festék vízzel könnyen eltávolítható, s ezt korábban ellenőrizték is. Hozzátették: nem állt szándékukban semmiféle kárt okozni az emlékműben.

Védekezésüket a bíróság nem fogadta el – olvasható a törvényszéki közleményben. A bíróság azt állapította meg, hogy a férfiak tettükkel "a társadalmi együttélési szabályokkal nyíltan szembehelyezkedtek, és ekként kihívóan közösségellenes magatartást tanúsítottak, amely objektíve alkalmas volt arra, hogy a cselekményt észlelőkben megbotránkozást keltsen".

A bíróság mindkét férfival szemben 30 ezer forint pénzbírságot szabott ki, amelyből a szabálysértési őrizetben töltött idő beszámításával fejenként 4 400 forintot megfizetettnek tekint.

A határozattal szemben a két férfi és védőjük az eljárás megszüntetése érdekében fellebbeztek, a szabálysértési hatóság tudomásul vette a határozatban foglaltakat.

Mint ismert, a húsvét előtti héten két aktivista (Gulyás Márton és Varga Gergő) festékkel próbálták megdobálni a Sándor-palotát, miután Áder János köztársasági elnök aláírta a CEU-t ellehetetlenítő törvényt.

Gulyást a helyszínen fogták el a rendőrök, Vargát a lakásán, mindkettejüket 72 órára fogdába zárták, majd gyorsított eljárásban ítélték őket összesen 500 óra közérdekű munkára garázdaság miatt. Az ügyészség súlyosításért, míg a két aktivista felmentésért fellebbezett.

(MTI, Propeller)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgyuri2003
Hozzám egy teljes téglát dobtak be az ablakon. Az utcai térfigyelő kamera felvétele alapján beazonosítható lett volna a tettes. Ellenben nem voltak hajlandóak a felvételt átvenni. Pedig előírás szerinti formátumban akartam átadni CD-n. Mivel az általuk becsült kárösszeg nem haladta meg az 50 ezer Forintot szabálysértési eljárásban , ismeretlen tettes ellen a felvétel átvétele nélkül lezárták az ügyet. Padig otthon voltunk és ha valakit eltalál a tégla akkor bizony halálos sérülést is okozhatott volna.
Pedig én nem csak virtuálisan botránkoztam hanem konkrétan is és egy termál ablakot kellett cseréltetnem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
percsi
Jelenlegi igazságszolgáltatás: a nép kötelessége, hogy a jogszabályokat-törvényeket -nem létezőt is- betartsa, a bíróknak kötelességük kétlábbal tiporni azt. Ezt már mi devizahitelesek tapasztaltuk. Kormányváltásnál az elsők között kell lennie az esküjüket megszegő bírók tisztogatásának, még azt is eltudom képzelni, hogy nem bírók is ítélkeznek.
Szókrakész
@percsi: " még azt is eltudom képzelni, hogy nem bírók is ítélkeznek."

Végre kezdetek ébredezni!!!
egyvandor
@sgyuri2003: Ha 26 ezer forintos lett volna akár, ötszáz órát kellet volna nálad dolgoznia az elkövetőnek.
r2d2
@lópicigáspár: Amit lehet Jupiternek, ...
Nils Holgersson
@sgyuri2003: Ilyenkor az ügyészségen kell feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen gyilkossági kísérlet gyanújával! Ott ugyanis hivatalból kötelesek lefolytatni a nyomozást. Add át a bizoyítékot (CD), de ne nevezd meg a tetteseket!!!
A többit privibe!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél