Cigarettacsempészeket ítélt jogerősen kettőtől kilenc évig tartó szabadságvesztésre kedden a Debreceni Ítélőtábla, két vádlottnál megváltoztatva a Nyíregyházi Törvényszék elsőfokú határozatát – közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.

Fórizs Ildikó elmondta: a negyed- és az ötödrendű vádlott szabadságvesztés büntetését öt évről négy év hat hónapra enyhítette a másodfokú bíróság. Az első nyolc vádlottnak fegyházban, a tized- és tizennegyedrendű vádlottnak börtönben kell letöltenie a büntetését. Az elsőfokú bíróság ítélete a tizenharmadrendű vádlott esetében 2016 novemberében jogerőre emelkedett. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét a fellebbező vádlottak esetében az ítélőtábla helybenhagyta.

Hozzátette: a táblabíróság – bár 7 év telt el a bűncselekmény elkövetése óta – jelentős súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy az ilyen cselekmények száma nőtt a magyar határ környékén, és a bűncselekmény különösen veszélyes az ország szuverenitására és a társadalomra.

Az elsőfokú bíróság bűnszervezetben, folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette és más bűncselekmények miatt az első- és a másodrendű vádlottat kilenc év, a harmadrendű vádlottat nyolc év hat hónap, a nyolcadrendűt öt év, a hatod- és hetedrendűt pedig egyaránt négy év hat hónap letöltendő fegyházbüntetésre ítélte. Az ügy első nyolc vádlottja nem bocsátható feltételes szabadságra.

A büntetőügy öt másik, a jövedéki orgazdaság bűntettének kísérletét bűnsegédként elkövető vádlottját két-két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Ők a bűncselekményben nagyrészt úgynevezett figyelőként vettek részt.

Az első- és másodrendű, ukrán állampolgárságú vádlott 2010 júliusától olyan szervezetten és összehangoltan működő csoportot hozott létre az Ukrajnából beszerzett cigaretta illegális értékesítésére. A bűncselekménybe több ukrán és magyar állampolgárt vontak be, feladatuk a cigarettát szállító járművek vezetése, a figyelés, az útvonal biztosítása, a cigaretta tárolása és a továbbértékesítés volt.

Az első- és a másodrendű vádlott az Ukrajnában beszerzett dohányárut mesterkartonokba és nejlonzsákokba csomagolta, ezeket egy ukrán állampolgár juttatta Magyarországra Szatmárcsekénél. Ott az árut külön erre a célra beszerzett zárt rakterű kisbuszokba pakolták, és több figyelő segítségével Nagydobosra vitték.

A bűnszervezet által Magyarországra öt alkalommal illegálisan behozott cigaretta belföldi forgalmi értéke több mint 221 millió forint volt.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
ezt benézték a fiúk. Amit szabad a nemzet földikutyájának, andi vajnának, azt nem szabad Kovács Józsinak. Nem is osztottak vissza se rendőrnek, se bírónak... hát ez komoly gond.
Equus
csak egy apróság, amibe Brüsszelben biztosan megakad a szeme vkinek: " a táblabíróság – bár 7 év telt el a bűncselekmény elkövetése óta – jelentős súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy az ilyen cselekmények száma nőtt a magyar határ környékén, és a bűncselekmény különösen veszélyes az ország szuverenitására és a társadalomra."

Ugyan honnan a picsából tudhatták volna az elkövetés időpontjában, hogy mi történik az elkövetkező 7 évben? Mennyivel fog nőni a jövedéki teher és a nyomor az ország keleti felében, ami nagyobb veszélyt jelent a társadalomra és az ország szuverenitására, mint az ő jámbor cselekedük?
vacsi
@Mirabilis: Ezt nem tudom, de 9 évet kapott az agárdi, halálra éheztetett kisfiú egyik gyilkosa is! Most enyhítették a korábbi büntetésüket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.