Az önkormányzat által felszerelt kamerák képei alapján szabták ki a bírságokat. Nagy kérdés, hogy ezek szabályosan működnek-e.

2013 óta a Baross utca és a József körút kereszteződésében felszerelt kamerák képei alapján közel kétmilliárd forintnyi büntetést szabott ki a józsefvárosi önkormányzat. A rendőrség szerint nem szabályosak az ilyen kamerák, büntetésre sem lehetne használni őket.

Még március végén – Tarlós István főpolgármester nyilvános kifakadásai után –  kereste meg a Vezess.hu a józsefvárosi önkormányzatot, hogy árulják el, 2012 óta mennyi büntetési bevételt szedtek be a felszerelt kamerák képei alapján. Józsefvárosban ugyanis azóta vannak kint kamerák, és azóta büntetnek. 

A rendőrség viszont március végén, Tarlós főként az óbudai közterület-felügyelet ellen intézett kirohanásai után arról értekezett, hogy a közterület-felügyelet kameráinak képei alapján nem lehetne büntetéseket kiszabni. (Tarlós egyébként azért mehetett neki a 168 óra szerint a köztereseknek, mert Óbudán megbírságolták a feleségét egy újonnan megváltozott haladási irányú kereszteződésben. A III. kerület szerint amúgy pont Tarlós adott engedélyt a kamerák felszerelésére.)

A Vezess.hu kérdéseire a józsefvárosi önkormányzat megadta a büntetési tételekből érkezett bevételeket, a József körút és Baross utcai kereszteződésben felszerelt kamerák az elmúlt években közel kétmilliárd forintot "hoztak össze."

Ebben a kereszteződésben ugyanis a kötelező haladási irányt megszegők egy kormányrendelet értelmében 50 ezer forintos büntetést kapnak.

A lap által megkérdezett jogtanácsos szerint amennyiben az ORFK közlése (a  közteresek kamerái nem felelnek  meg a jogszabályban előírtaknak, emiatt pedig büntetést sem lehetne kiszabni velük) tényszerűen igaz, akkor a megbüntetett autósok visszakövetelhetik a pénzüket egy újrafelvételi eljárásban. Ehhez két feltételnek kell teljesülnie:

- Ha a bírságuk jogerőre emelkedésétől számítva nem telt el még 6 hónap.

- Ha nem telt el 15 nap azóta, hogy a megbírságoltak tudomására jutott ez a lehetőség, hogy a rendőrség szerint nem lehet a közteresek kameraképei alapján bírságot kiszabni.

A III. kerületben Tarlós szólamai után a felfüggesztették a kamerakép alapján történő bírságolást, a VIII. kerületben azonban erről nem tudni. Hiába kérdezett rá ugyanis a Vezess.hu külön erre, az önkormányzat ezekre a kérdésekre nem válaszolt nekik. 

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Az önkormányzat most olyan kereszteződés megépítését tervezi ahol minden tilos, de kötelező áthajtani rajta.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Itt biztos hogy gazember a polgármester. A választói büszkék lehetnének rá.
egyvandor
Mint látható megy ez, csak tiltó vagy kötelező táblákat kell kihelyezni és dől a politikai elitünket fenntartó pénz.
solidedge
Az önkormányzat most olyan kereszteződés megépítését tervezi ahol minden tilos, de kötelező áthajtani rajta.
nezelodo
Na ugye, hogy Magyarország jobban teljesít, főleg ez az útkeresztezés! Még merje valaki fikázni a dakota sikereket!
A 2010-es választáskor ettől jobb trükkel vágták meg a Pápa környéki falvak lakosait. Bedobáltak a postaládákba feladó és aláírás nélküli leveleket, hogy a kukoricagórét, meg a disznóólat, pajtát be kell jegyeztetni a térképre, mert a műholdas elemzés megtalálta ezeket, és ezzel megelőzhető a bünti. Tudok olyan kis falut, ahonnan 30-40 átvert, vakon törvénytisztelő polgár fizetett fejenként közel száz ezer Ft "illetéket"
Két hónap múlva pedig megjelent az új jogszabály, hogy 50 nm alatt engedélyt sem kell kérni ilyesmihez. Végül is hasznos volt a zsebe kotorászás, mert azt pletykálják, a főispán úr választását szponzorálták az átvertek. Aztán ezek változatlanul istenítik az uraikat, pedig egyiknek hallottam amikor elmagyarázták, miért duplája a gázszámlája, mint a Gyurcsányi alatt, így hangzott: azért dupla a számla mint előtte, mert akkor gázár támogatás volt, most meg rezsicsökkentés van.
Yeromos
A Közterület felügyeletnek, nem igazán értem mi köze van a közlekedési szabályok be tartásához, pl. a kötelező haladási irány betartásához. Az egész társaság működése csak arról szól, hogy az autósokat sarcolja, szerintem ez a rendőrség dolga.
Mint ahogy a nevük is sugallja a közterület védelme, felügyelete lenne a feladatuk és nem bunkó módon csak az autósok büntetése. Büntessék a zöld területen parkolókat az illegális szemét lerakókat az épületek műemlékek rongálóit, firkálóit, De ezek a tetvek csak az autósokat sarcolják mert abból van bevétel.
gulyasgyula
@Yeromos: ..Na az ilyen dolgok ellen tessék tüntetni ..Az ilyennek lenne értelme ..A mindennap munkába járó emberek is jobban elfogadnák ..
Fradigege
A mohó pénzbehajtás. De, aki a zsideszre, Tarlósra vagy a homárka Kocsis Mátékára szavazott, annak a bűnti pénz ne járjon vissza, mert közvetve ők is megszavazták a kamerákat. És ehhez a bulihoz, hogy foglalkozzanak a jogosságával, az kellett, hogy az óbudai first lady is a hálóban fenn akadjon. Ha a nagyságos asszonynak nem lett volna jogsia, akkor a büdös életben nem lenne ebből hír. A megszptott autósok pedig csengetnek, mint a katonatiszt. Ez az undorító benne.
wagabund
@egyvandor: 9,01...nem vagyok büszke rá, de már a 70-es években is fizettem ott 500 pézt, mert jobbra kanyarodtam...ráadásul láttam a táblát, csak a rendőrt nem...

:-(
szaboria1
@wagabund: De akkor az arra felhatalmazott szerv büntetett. A közterület erre nem kapott felhatalmazást. Ezt is suba alatt találták ki, hogy legyen bevételük. Mint kiderült a rendőrség is azt nyilatkozta ez az Ő feladatuk.
sokanvagyunk
Duplája is lehetne a bevételnek, ha a legtöbbször szabályt szegő közteresek is befizetnék a maguk bírságát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.