Államosítást hozhat az iskolai papírgyűjtésben is egy törvénytervezet, a papírhulladék tulajdonjoga a nemzeti hulladékkezelőre szállna, amelynek már a megalakulása sem volt egyszerű, de azóta is csak küszködnek. A módosítás másik pontjával a piaci szereplőket vágnák taccsra.

Államosítaná a kormány az iskolai papírgyűjtések világát is – szúrta ki az Index egy törvénytervezetben. 

A lap szerint eddig az iskolai gyűjtéseken összerakott papírért magánszolgáltatók versenyeztek, a papírhulladék elszállítását az végezhette, aki a legnagyobb árat ajánlotta érte az iskolának (a befolyt pénzből az iskolák kirándulásokat szerveztek, vagy eszközöket vásároltak). Az iskolai gyűjtésekből évente több tízezer tonna jött össze, ami pármilliárd forintos hasznot jelentett.

A törvénytervezet azonban az iskolai gyűjtésbe érkező papír elszállítását csak közszolgáltatónak engedélyezné a továbbiakban (a magáncégek tehát kilőve), a hulladék tulajdonjoga pedig a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV-t) illetheti meg. 

A tervezetből viszont az Index szerint egyáltalán nem derül ki, hogy az iskolák hogyan juthatnak pénzhez a gyűjtésekből. Bár egyelőre az is kétséges, hogy a rendszer működni tud, ugyanis a cikk szerint az NHKV a saját maga által szabott határidőket és szabályrendszerüket sem tudja tartani. Erre jönne rá az ország több ezer iskolája és a 150 közszolgáltató cég nyűgje a papírgyűjtéssel.

Kitúrhatják a piaci szereplőket

A törvénytervezet egy másik pontja kizárná a hulladékgazdálkodásból a piaci szereplőket, ugyanis úgy változna a törvény, hogy a közszolgáltatók alvállalkozói sem lehetnének magáncégek.

"Ez elég drasztikus változás lenne, ugyanis hiába államosították korábban a közszolgáltatókat, alvállalkozóként sok helyen továbbra is magáncégek működtek, az állam teljesen egyedül nem is tudta volna ellátni a feladatot" – olvasható a cikkben.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Melyik havernak kell a milliárdos üzlet ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Melyik havernak kell a milliárdos üzlet ?
Szókrakész
Tiszta komcsi idők.
Majd ezután megyünk megint házról-házra, aztán irány a MÉH.
Szókrakész
Takarékbélyegeket mikor kezdik újra bevezetni?
És a pokrócdarab gyűjtés a háborús testvérországoknak?
nevemnick
@justhpeter: szerintem elsőre eltalálod, de segítek: Balatoni Cézárnak. Ezzel tapétázza ki a kempingek faházait.
Nessy
Most már jöhet: Gyüjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded!
Ha erre is rá zeszi a koszos mancsát egy haver, akkor ebből a pénzből nem mennek kirándulni a gyerekek, max. a Járda szigetekre!
papa.49
Hogy miért nem basszátok már szájba a szülőszerveteket, koszos tetves cigányok, ha bevezetitek kampányolni kell a gyerekeknél egyetlen darab papírt se gyűjtsenek, a rohadékoknak!!!
Gyűjtögesse az aki kitalálta, ebből egyetlen fityinget nem kapnak a sulik az biztos!!!
Veleda
Eddig kötegelve összegyűjtöttük a napilapot és a bedobott reklámújságokat az unokáknak. Ezentúl kidobálom a konténerekbe. De vajon mindenki elviszi majd a szelektív gyűjtőbe? Gondolom, hogy nem. Kidobott szemét lesz belőle, a gyerekek kicsinyke osztálypénzét fújja a szél a szeméthegyeken.
Kookas
@papa.49: ki ne találja a klikk hogy minden diáknak min 50kg papírt kelljen be szolgáltatnia!!
Nessy
@Kookas: Könyörgöm, ne adjatok tippeket!
Eriksson
@papa.49: Nem a mostani témához, hanem egy régebbihez, amiről akkor beszélgettünk, találtam egy cikket: fonodo.reblog.hu/kiderult-milyen-lesz-a-hodmezovasarhely-es-szeged-kozotti-vonatv
ForzaJuve
Államosítanák ??? Vissza a kommunizmushoz ?
papa.49
@nyanya001: Láttál már ilyen feldolgozót működés közben, nekem volt szerencsém látni többet is, amelyik Erdélyben működött azt 100 m közelebb nem lehetett megközelíteni, a zaj, és a por véget... Amelyiket Németországban láttam az is jó messzire volt minden településtől de elfogadható volt a zaj, és a port nem lehetett látni...
papa.49
@Eriksson: Kösz, látod ezt mondtam én is csupán villamosként nem működhet, de kíváncsi leszek az utasforgalmára is, mert most a vonatokon embert alig látni, pedig Hódmezővhely-Népkerttől a 47 főút ami 2x2 sávos mellett megy a vasút is, egészen a Tisza hídig, onnan már jóval távolabb halad a vágány...Kíváncsi lennék pl. Algyőt hogyan kapcsolják ehhez a valamihez, mert onnan a vasút kb. 4-5 km van...
Vagy a lézerpiszkos megépítteti a saját ,,kisvasútját,,???
papa.49
@Kookas: Kinek a nemzeti kotoréklakóknak???
Kaparja össze saját maga, oszt. jónapot!!!
Eriksson
@papa.49: Nem tudom, hogy lesz, de a cikk több kérdésre választ ad, amit annak idején említettél. Minden esetre biztos, hogy lesz forgalma, mert sok autós otthon hagyhatja a járgányát, ha ez megvalósul.
papa.49
@Eriksson: Ezt nem hiszem, miért mert az autó előnye egészen a kapuig mehetsz vele, a vonat, vagy a villamos meg nem...
Eriksson
@papa.49: Az lehet, de jóval olcsóbb az útiköltség, és parkolási díjat sem kell fizetni. :)
papa.49
@Eriksson: Hát ismerve a fiúkat ha ebből lesz valami akkor az semmivel nem lesz olcsóbb a kocsinál, és ahogy írtam messzire van a jelenlegi vasút vonal a településektől...Ha meg a másik oldalát nézzük mennyi vonatot akar venni 4 db. azoknak is lesz kb. 40 perc a menetidejük, mert azért ott a két város között is vannak lakott területek, tehát megálló is van...Az autóút majdnem végig kész van egy kétsávos híd hiányzik, róla, hogy tudd most újították fel tavaly...Megépítettek Szeged, és a Tisza híd között 4 db. kétsávos körforgalmat, akkor kérdem MINEK!!! Ez az egész a lézerpiszkos hagymázas lázálma csupán!!!
Tudod mennyi most a menetidő kocsival a két város határa között, ha nincs sok traktor az úton akkor kb. 15 perc, van már most is 4-5 km szakasz ami 100 km sebességgel használható!!!
Mindezt összevetve azzal hogy közel se biztos Szeged belemegy hogy feltúrják a várost az autópálya és az első körút között!!!
Na mindegy ez is olyan marhaság mint amibe belekezdenek minden!!!
Eriksson
@papa.49: Az az igazság, hogy nekünk erre semmi ráhatásunk nincs. Ha meg akarják csinálni, megfogják, ha nem, nem. Csupáncsak felkaptam a fejem, így első olvasatra nem tűnik hülyeségnek. Persze sok tényező van mellette és ellene is.
Mindez a jövő zenéje, s lehet, hogy a fidesz már sehol se lesz, mire kivitelezésre kerülne a sor. Azt sem lehet tudni, hogy az Eu rábólint-e, vagy se.
papa.49
@Eriksson: Az EU. mindenre bólint ha azt hazudják neki, hogy rentábilis a beruházás!!!
Így volt a felcsutkai bohócvonattal is aminek a mozdonyait, kocsijait egyszerűen ellopta Nyíregyről!!!
1magyar
Jó is az így, legalább nem sumákolnak ebben a fontos tevékenységben! Egyetlen, állami kézben lenne és a sok bába között nem vész el a gyerek.
Eriksson
@papa.49: Ellopta? Hiszen megvan. Ott száguldozott nap-mint nap Felcsút és Alcsútdoboz között. Amíg száguldozott. :)
papa.49
@1magyar: Téves lájk, de akkor nem érted ha behozzák akkor a suliba mindent a szülőknek kell fizetni, kirándulást, nyaralást egyebeket, és azt se feledjük a gyerekek mekkora lelkesedéssel vitték a papírt a suliba, ez igen jó volt nekik is...
papa.49
@Eriksson: De ezek a kocsik, mozdonyok Nyíregyen voltak az ottani kisvasút részei, tehát erővel magáévá tette, hogy finoman mondjam!!!
1magyar
@papa.49: Nem ingyen gondolják - szerintem.
papa.49
@1magyar: Ezt te sem gondoltad komolyan!!!
Eriksson
@papa.49: Még finomabban: Nemzeti tulajdonba vette!!!
1magyar
@papa.49: Ingyen senki nem vacakol vele. A gyerekek tényleg boldogan gyűjtik, de én még felnőttet is láttam a papírkartonokat kézikocsival gyűjteni.
papa.49
@1magyar: Értsd már végre ha az állam valamire ráteszi az enyves mancsát, az többet senkinek hoz hasznot csak az államnak, mond te ,,burában élsz,, hát nem látod minden amihez hozzápiszkálnak az többé nem az embereknek, hanem a ,,nemzeti kutyafaszának,, hajt hasznot!!!
rosalinda57
@Eriksson: Nem volt elég sok minden mást nemzeti tulajdonba venni ? Miért veszik el a gyerekek pénzkereseti lehetőségét is, amiből egy osztálykirándulást tudtak megvalósítani és kevésbé voltak terheltek az anyagiak miatt a szülők. A franc egye meg őket meg a kapzsi édesanyjukat !
kisrigó
A szomszéd unokáinak gyűjtöttük, ha ezt meglépik nem fogok vele vergődni. A nagypapa kötegelte, utánfutóval vitte az iskolához. Nekünk nincs autónk, marad a kuka! Nehogy már még én is tömjem ezeknek a tolvajoknak a zsebét! Hányinger!!
rosalinda57
@1magyar: Erre feltétlen szükség volt ? Nincs elég probléma Mo-n, amit meg kellene oldani ? Ja a fontos nekik, hogy eltereljék a figyelmet a súlyos problémákról, az egészségügyről, az oktatás színvonaláról, a betegek ellátásáról, a kórházakban uralkodó orvoshiányról, a nyugdíjasokkal való kibabrálással stb.
Eriksson
@rosalinda57: Kérdés, hogy fog-e egyáltalán valaki papírt gyűjteni ezután? Nem valószínű.
papa.49
@Eriksson: a 21. 46. ra Látod ez szinte biztos...
Desischado
Ez épp olyan, hogy most már a gombászásból is adózni kell. Még a gyerekeket is kifosztja ez a tetves banda. Hányinger!
kukac50
Hát nem szemetek ezek a szemetek? Már valamelyik Fideszesnek fáj a foga a papírgyűjtésből befolyó pénzre. A Kisvállalkozók kiszorítása a Fidesz célja! Aljas banda !.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.