A bruttó bérek az idén 10 százalék körüli mértékben nőhetnek, a reálbérek – 2,4-2,5 százalék inflációval számolva – 7-8 százalék közötti ütemben emelkedhetnek az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Ürmössy Gergely, az Ertse vezető makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy a statisztikai hivatal által csütörtökön közölt adatok szerint

a bruttó átlagkeresetek 10,7 százalékkal voltak magasabbak idén februárban az egy évvel korábbinál. Ez az ütem jelentős gyorsulás a 2016-os 6,2 százalékos átlagos bővüléshez képest.

Az elemző szerint az idén kitarthat a bérnövekedési ütem tempója, éves átlagban 10 százalék körül lehet, az átlagos infláció elérheti a 2,5 százalékot, így reálértelemben 7-8 százalék közötti keresetnövekedést vár.

Horvát András, a Takarékbank elemzője is arra számít, hogy

az idén 10 százalékkal nőnek a bérek a bérmegállapodás, a minimálbérek 15 százalékos, a garantált bérminimum 25 százalékos növelése, valamint az egyre fokozottabb szakemberhiány miatt.

Mindez a várt 2,4 százalékos infláció mellett 7,6 százalékos reálbér-növekedést eredményezhet, 2013-tól 2017 végéig pedig összesen 28,3 százalékkal, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 32,3 százalékkal nőhetnek a reálbérek.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TASzSz
@SystemError: 10%-al nőnek a bérek, de az árak 11...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Borsodi
A bérek nőnek de nem nekünk, pedig jól keresünk,csak a pénzt nem találjuk.Talán más országban,vagy megyében kellene keresnünk.mert Borsod az elátkozottak földje lett.
F_Viktor
@cikicakk55: Ha bezarnak a legjobban adozok, a multik elott a kiskapukat, akkor azonnal lehetne allamcsodot jelenteni.
A multik helyett inkabb a munkavallalokra, KKV-kra tesznek nagyobb terhet, mert lopni kell.
Lepényleső
...az árak meg legalább a kétszeresével?
cikicakk55
@F_Viktor: Közel sem biztos,hoy a Multik ha rákényszerítenék őket a béremelésre,akkor lelécelnének.Annyit úgy sem tolnának rájuk,mint ha saját országukban működnének.Sokkal nagyobb gond az a multikkal,hogy minden olyan dolgot,ami nekik pénzvesztéssel jár,Vagy a dolgozóikon,vagy ha ott nem lehet,akkor a vásárlókon hajtják be. Akár hogy is nézem a béremelésből mi a hétköznapi emberek soha nem jövünk ki jól. Mondjuk én már nyugdíjas vagyok,de az a szerencsém,hogy a párommal ketten kijövünk a két nyugdíjból.Igaz,hogy hús csak egy héten egyszer van és a gyógyszerek sincsenek mind kiváltva,de hát a kormánynak úgy is ez a célja.Minél rövidebb ideig kelljen nyugdíjat fizetni.
F_Viktor
@cikicakk55: Azt csak orbanek allitjak, hogy a multik maga a pata's.
Magyar viszonylatban amit a be'reken mevsporolnak, azt boven kifizetik az allamnak ado'kban.
Kozben infrastrukturat fejlesztesztenek, rengeteg munkahelyet teremtenek, novelik a fogyasztast.
Egy pelda: Emlekszel a Mata'vra? Messze elavult technologia, nulla fejlesztes, evekig hozudo fogyasztoi igeny kielegitese.
Ezert kellett privatizalni, ezert kellett az orszagba a DT.
Ennek koszonheto, hogy Europa legfejlettebb mobilhalozata jelenleg Magyarorszagon van.
Grafix69
Igen ,ez az végre itt is olyan lesz mint ott kint a rothadó nyugaton . Már 10 százalék ez ám az igazi dübörgés, csak úgy hasít a gazdaság . A könyvelő is megmondta , óriási fejlődés lesz , a Dzsidipidzsi már a 4,7 százalékot is elérheti , igen , a lopás meg a 100 százalékot. Minden ebben az ütembe fejlődik ,akkor pontosan 35 év múlva éri el a magyar melós fizetése a mostani nyugatiét . Ja azért a melósét mondom , mert a MÁV igazgató már most is annyit keres amit nyugaton is csak 20 év múlva keresnek, Matolcsy meg utolérhetetlen , és aki igazán hasít az Mészáros Lölövics , ő például megkeresi a magyarok fizetésének egyedül az 50 százalékát , gratulálok a bazi nagy fejlődéshez .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.