A jövő évi költségvetés tervezetét csütörtökön átadják a Költségvetési Tanácsnak, a testületnek tíz napja lesz a véleményezésre – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács 3. ülését követő sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

Hozzátette: 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos államháztartási, 3 százalék körüli inflációval számolnak a következő évre, ami azt is jelenti, hogy a nyugdíjak emelése is ezt követi majd. A tartalék nagysága az ideivel megegyezően 203 milliárd forint lesz – mondta. A jövő évi költségvetést május másodikáig kell átadniuk a parlamentnek. Varga Mihály elmondta: a költségvetés további részeit a tanács döntését követően ismertetik majd a nyilvánossággal.

Közölte: módosítják az idei költségvetést, amit részben a tavaly novemberben megkötött hatéves bérmegállapodás tesz szükségessé. A földárverésekből származó bevétel jelentős részét 2017-ben fizették be a gazdák a költségvetésbe, ami az idei költségvetés bevételeit jelentősen javítja, ezért kell azt átvezetni.

Tájékoztatott arról, hogy az adókkal kapcsolatban még tartanak az egyeztetések a kormányon belül, és a munkaadói-munkavállalói partnerekkel.

Az adótörvényeket egy hét múlva nyújtják be a parlamentnek – mondta. Két területen lesz jelentős változás, egyrészt az internet szolgáltatások áfája 18-ról 5 százalékra fog csökkenni 2018-ban. Javasolni fogják a kisüzemi sörfőzdék esetében, hogy az eddigi 8 ezer hektoliter helyett 200 ezer hektoliternél kelljen a jövedéki adónak csak az 50 százalékát megfizetni – közölte a nemzetgazdasági miniszter.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A gépkocsivezetéshez vizsgázni kell, de az országot vezetheti egy pszichopata is…egy közepes képességű könyvelővel.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
el tudjátok képzelni, hogy mekkora lesz itt jövőre infláció, ha Mityuka 3-at tervez be?
Idénre 0.9-et tervezett ma már mindenki tisztában vele, hogy legalább 3-az be kell vallaniuk, miközben szinte minden 16-50%-al drágább, sőt nem ritka zöldség-gyümölcs 100% körüli drágulással!
Hellcat
1) Hiszem ha látom...
2) mi emelkedik akkor helyette?
3) Esetleg milyen új adókat vezetnek be?
tothjani
Azt miért nem jelentik be hogy január elsejétől viszont 15-30%-al emelték az ingatlanadót??
Eladott Ország
Tehát most az van, drága honfitársaim a hülyének nézésben, hogy meg kell nekünk védenünk a multik nyereségét, a saját alacsony béreinket és a hungarikumnak is felfogható világrakord magas általános forgalmi adót. És megvédjük, mert elég idióták vagyunk, hogy ezt is bevegyük! A kormány majd kárpótol minket olyan zacskós májgombóclevessel, amelyikben nem három, hanem öt szárított bogyó lebeg. Hajrá!
Szókrakész
Tehát pont ott csökkentenek, ami lényegtelen.
Net és sör!!!

Gratulálok.
Akkor most jóval több sört rendelhetünk a neten, mert olcsóbbak lesznek.
Ez most aztán megdobja a fogyasztást és GDP-t.
Már most azon vagyok, ha a net ilyen olcsó lesz, akkor kettőt vezettetek be.
eszegfu
Megremegett a térdem, amikor olvastam Varga "adócsökkentéséről"... ez már igen! Széles rétegét érinti a magyar társadalomnak, hogy a házi sörfőzdék már nem 8 ezer hl, hanem már 200 ezer hl fölött fizetik meg a jövedéki adó 50 %-át! Drukkolok, hogy ezt is "keresztülverjék"!:) Az internetadó ÁFA-jának csökkentésével meg pontosan ugy járunk, mint a 27-ről a 18%-ra való leszállitásával... semmit, mert az alapot meg megemelték.
CsipkeRózsa
Ki lehet érdekelt a sör témában, hogy a 8 ezer hektoliter helyett csak 200 ezer hektoliter után kell 50 %-os jövedéki adót fizetniük?

Hogy lehetnek pontos adatok a költségvetésben, ha 3 % körüli inflációval számolnak? A költségvetésben pontos számokat kell írni, nem kb., hiszen több más tételt befolyásol, amit szintén pontosan kell meghatározni? Egyébként a 3 körüli lehet 2,9 és lehet 3,4 is.
Eladott Ország
A gépkocsivezetéshez vizsgázni kell, de az országot vezetheti egy pszichopata is…egy közepes képességű könyvelővel.
Szókrakész
Tehát a 3% visz minden eddigi béremelést.

De azért remélem, a konzultációs levelek adóját is csökkentik.
Szókrakész
Wazze!

Erre a hírre még az indukciós kétkaros fitymalehúzóm is önjáró lett.
Magától bekapcsolt.
Kész OEÁ, azaz Orgazmus Előtti Állapot.
Remélem sokat és sokáig tudnak ígérgetni, mert nehezen megyek el.
mekkelek
@Szókrakész: Ja, a bibi csak az hogy amennyivel csökkentették a net áfáját annyit elvitt a szolgáltató áremelése (+ a TV sugárzási díj vagy mi a bánat), így összességében a csökkentés ellenére 10%-al többet fizetek.

A sörrel kapcsolatban - valószínû pénztáros lôrinc beszállt a sör bizniszbe is az atomerômû építés a sertéstelep, szálloda és egyebek mellett...
CsipkeRózsa
Azóta olvastam, hogy az első negyedévi hiány a tavalyinál nagyobb lett, kb 70 milliárd Ft-tal. Mekkora lett volna a hiány, ha a földárverésekből származó bevétel jelentős részét nem 2017-ben fizették volna be a gazdák a költségvetésbe, ami az idei költségvetés bevételeit jelentősen javítja?
F_Viktor
En sem ertem a so:r jo edeki adojanak elengedeset.
200 ezer hektoliter = 40 millio uveg so:r!
Milyen kisuzemi sorfozde az, ahol naponta tobb, mint 154 ezer uveg so:rt gyartanak es palackoznak???
Itt valami nagyon nem koser.
Szókrakész
@F_Viktor: "Milyen kisuzemi sorfozde az, ahol naponta tobb, mint 154 ezer uveg so:rt gyartanak es palackoznak???"

Csiki sör
karma1
@F_Viktor: Sztem a csiki lohugy-gyarto sorfozdere gondolnak, mert az tuti, hogy eddig is azert alltak bele, mert a meszaros lolon keresztul orbannak lehetnek ott komoly erdekeltsegei...
eszegfu
@F_Viktor: 20:37 "Itt valami nagyon nem koser." Ahogy mondod! Megnéztem: 2014. szeptemberében 46 db !!! kisüzemi sörfőzde müködött. (Sőt a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete honlapján 1990-ben 140 db volt, ami "drasztikusan ilyen-olyan okok miatt csökkent", de nem közli a jelenlegit.) Tehát az "adócsökkentést" nagy mellénnyel kijelentik, hiszen jóindulatuan is csak max. 50 vállalkozást érint és akik talán még a közelében sincsenek ekkora mennyiség termeléséhez! Ezek után "tárgyalnak még a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel" nyilván a minimál bér emeléséről. Gyakorlatilag semmit sem veszit a költségvetés a jövedéki adó elengedésével, viszont sokat nyer majd a felemelt min.bérek utáni járulékokkal. Ez persze nem lenne baj, ha látnám/látnánk, hogy valódi célokhoz használnák fel.
simmering73
Ezek nem dilettánsok, hanem végtelenül cinikus maffiózók. Szerencséjük, hogy ebbe az országba születtek, mert nincs még egy hely a világon, ahol az első kanyarban ne koncolták volna fel őket.
solidedge
Továbbá a búvárharang és a hajókürt ÁFA 27 %-ról 26 %-ra csökken.
papa.49
Mityka menjél a bánatos picsába, ez nem igazi csökkentés, csak molyoltok!!!
F_Viktor
@Szókrakész: A Csiki a napi 80 ezres kapacitasaval csak a felet termeli meg orban ked ezmeny kuszobenek!
Pedig a Csikit sem lehet kisuzemnek nevezni, ez a tervezet messze tulmutat a hazi paleszfozesnel.
F_Viktor
@eszegfu: Nem erre gondolok.
Lezer allt ki a Csiki mellett, ahogyan o" intezte el haverjanak a trafik mutyit is.
Ezek most sem az allamkasszara gondolnak mikor ilyen nagy adokedvezmenyeket osztogatnak, hanem csakis a sajat zsebukre.
Lesz meg vasarhelyen Csiki sor gyartas (is).
eszegfu
@F_Viktor: Tulajdonképpen a m.o-i házi sörfőzdék jelenleg nem igazán "élvezhetik" ezt az adó csökkenést és valóban valamilyen "magasabb" érdek miatt hoznak egy ma még értelmetlennek látszó törvényt. Az államkasszára én csak azért gondolok minden adótörvény módositásakor, mert próbálom megérteni ebből a szempontból a célt. Sajnos még a végén igazad lesz!
papa.49
@eszegfu: Valaki nagyon készülődik a várhatú hasznot lefölözni, és az nem más mint aki legjobban verte a nyálát a lézerpiszkosjános!!!
eszegfu
@papa.49: Ha már ketten igy gondoljátok, akkor többségben vagytok, igy "kénytelen" vagyok elhinni!:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.