Bosszankodnak a sofőrök a parkolóautomatáknál, mert a gép visszadobja az új bankjegyeket, és csak a régi címleteket fogadja el – írja a Napi.hu.

A jogos reklamációkra volt olyan válasz is, hogy az automatákat üzemeltetők a jegybankra várnak, onnan kellene érkeznie a szoftver frissítéseknek vagy valamilyen kütyünek. Mindez azonban tévedés – erősítette meg az MNB sajtóosztálya.

Az MNB hatáskörébe kizárólag a bankjegyek valódiságát és forgalomképességét egyaránt vizsgáló berendezések tartoznak, a kiskereskedelmi céllal üzemeltetett menetjegy, parkoló-, ital- és áruautomaták nem.

A készpénzforgalom zavartalan működése érdekében az MNB már a bankjegyek forgalomba hozatalát jóval megelőzően többször felhívta e berendezések üzemeltetőinek figyelmét a tennivalóikra.

A bankjegyek azonosítását az ital- és áru, valamint menetjegy vagy parkolóautomaták beépített felismerő egységei végzik, ebből következik, hogy új bankjegyek kibocsátása esetén nem az MNB-től származó kütyüre vagy kiegészítő berendezésre van szükség, hanem arra, hogy az automatát üzemeltető gondoskodjon a berendezésébe beépített felismerő egységet működtető szoftver frissítéséről. Ehhez az üzemeltetőnek fel kell venni a kapcsolatot az adott berendezés szállítójával vagy a szervizt ellátó céggel.

Az, hogy egyes automaták felkészítése az új 2000 és 5000 forintos bankjegyek elfogadására még nem történt meg, az automaták üzemeltetőinek felelősségi körébe tartozik.

Vagyis ha az automata nem fogadja el a bankjegyet, akkor az üzemeltetőt, s ne az MNB-t szidják.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Szépen összeszedted a matolcsielvtárs szerényebb jelzöit !! Köszönjük !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus
a fosszín és matócsi aláírás felismerése komoly gond... mennyibe került ez és mennyibe kerül majd a normálisra átállás... matócsi többet fog ülni, mint Monte Christo
kisrigó
Megint egy átgondolatlan intézkedés ez a bankjegycsere. Arra nem gondoltak, hogy hány embernek okoznak bosszúságot, felesleges kiadást azért, hogy megint jól járjon valaki! No meg ez a megallomán nagyon nagy kontár közgazdász gyönyörködhessen a saját aláírásában! Le van szarvasbőrrel takarva a sok tolvaj, akik a koldus sapkájából is kilopják az aprót!
volvós
Szépen összeszedted a matolcsielvtárs szerényebb jelzöit !! Köszönjük !!!
karma1
@Szeparepa2: De volt ertelme: ki akartak ugratni a nyulat a bokorbol, mert aki eddig nem tartotta a penzet bankban, hanem zokniba varrta es a parnacihaba dugdosta a 20 ezreseit, ha nem akarta, hogy elvesszen teljesen a megtakaritasanak az erteke, akkor el kellett ballagnia a bankba vagy a postara bevaltani a regi bankjegyeit az ujra, igy aztan kiderult, hogy Malcsi neninek 200 ezer forintja van a cihaban.
Meg arra is gondoltak, hogy ha postan, nev nelkul valtod at a penzt, akkor egy valtasnal asszem 1500 forint volt a bevaltas dija. (Nem tudom, hogy 10 vagy 20 ezresenkent,), ugyhogy ezzel inkabb a bankokba hajtottak az embereket, akikrol viszont igy az adohatosag kapott pontos kepet, mert ott nevvel lehetett csak bevaltani penzt.Kuszaszem minden agyafurtsagot bevet, ha a fonokei arra kenyszeritik, hogy penzt sanyargasson ki az emberekbol. Mert ugye ez nem ado,...
Neked van igazad: aljas, akasztofara erett szemet bagazs, csak eltakaritani szabadna oket, de minel elobb...
karma1
@Szeparepa2: Nade ez eppen eleg nekik, nem? Akik szegenyek eddig azt hittek, hogy a paranyi kis megtakaritasukat igy meg tudjak orizni, kurva nagyot tevedtek.
Persze, van turelmi ido minden penzcserenel, igy ennel is, de ezt gyorsan le kellett zavarni eltolcsi miatt,... Azzal egyutt a penzbevetel sem mindegy, anmit igy "nem adokent" tudnak behajtani az embereken...
Szemet egy bagazs, tenyleg golyoerettek, bar az tul kegyes lenne nekik...:o(
Eladott Ország
Netán nem lehetett volna előre egyeztetni, az új bankjegyek kiadása előtt az automatát üzemeltetőve ? Kuszaszem csak a nagy fizetést és a közpénzen fentartott luvnyát szereti.
Sámannus
Sajnos nem a maffiózók ellen van a törvény. Ezeket a nagy zsebűek röhögve kijátszák. Ahol kétszázezer telefon kártyát vehetnek az emberkereskedők, ott bármi megtehető. Ez a pénz csere csak nálunk divat más országban a száz éves egycentest is elfogadják, zsákostul is. A készpénz ugyanis olyan értékpapír ami hitelezést jelent a tulajdonosának, amivel nem jár kamat sőt legtöbbször inflálódik.
Ezt megfejelik az átváltással saját értéken. A régi címleteket a vásárlásainkkal rövidebb távon, hosszabb távon a bankoknál, három évig, utána , még 20 évig ingyenesen váltják, az MNB-nél.
Nékem amivel bajom van, a címletek színe, és alakja. Például a 2000. és a 20000, az 500, és az 5000. Ha tanácsot adhatnék az okosoknak lehetne 3000, 5500 címletek, mert a jelenlegi címleteknél a hosszú karakter sor számolgatása miatt a bankjegyek összekeverhetőek. Akkor téved könnyen az ember, ha a pénz ketté van hajtva.
Nagy valószínűséggel a cél az, hogy a változtatás busás hasznot hozzon a leánycégeknek, és a leány alkalmazottaknak is, és rongyosra qúrják mellékesen a hipermodern extravagáns szállodák baldachinjait.
egyvandor
Mielőtt kiadják az új bankjegyeket, az átátllításhoz szükséges adatokat ki kellet volna adni az ilyen automatákat üzemeltetőknek. Ez a MNB feladata!! Nem a zongora vásárlás!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.